Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.1.2013 11:28:13

Vlada sprejela pobudo za sklenitev Protokola o spremembah Sporazuma med RS in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela pobudo za sklenitev Protokola o spremembah Sporazuma med RS in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja Racunovodja.com

Vlada RS je na 45. redni seji, ki je potekala 17. januarja 2013, sprejela pobudo za sklenitev Protokola o spremembah Sporazuma z dne 3. maja 2006 med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja, spremenjenega s protokolom 17. maja 2011 in jo sprejela.

Sporazum med RS in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja, je bil podpisan 3. maja 2006. Veljati je začel 19. decembra 2006, uporablja pa se od 1. januarja 2007. Nemčija predlaga, da se k veljavni konvenciji sklene protokol, s katerim se spremeni člen, ki se nanaša na obdavčitev poslovnega dobička (ta člen bo nadomestil člen o obdavčitvi poslovnega dobička, ki je trenutno vključen v veljavno konvencijo).

Slovenija uporablja pri pogajanjih za sklenitev konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja osnutek konvencije, ki, z določenimi modalitetami, temelji na vzorčni OECD konvenciji. Slovenija je svoj osnutek konvencije nazadnje dopolnila leta 2012 (osnutek konvencije je bil potrjen na Odboru Državnega zbora za zunanjo politiko). Vzorčna OECD konvencija je bila nazadnje spremenjena leta 2012. V okviru sprememb Vzorčne OECD konvencije je bil spremenjen tudi člen o obdavčitvi poslovnega dobička.

Zdaj veljavni člen o obdavčitvi poslovnega dobička izhaja iz osnovnega načela, da država obdavčuje dobiček iz poslovanja podjetja, razen če podjetje v drugi državi posluje prek stalne poslovne enote. Če podjetje posluje prek stalne poslovne enote v drugi državi, se lahko dobiček, ki se pripiše tej stalni poslovni enoti, obdavči v tej državi. Tej stalni poslovni enoti se pripiše samo dobiček, za katerega bi se lahko pričakovalo, da bi ga imela, če bi bila različno in ločeno podjetje, ki opravlja enake ali podobne dejavnosti pod istimi ali podobnimi pogoji ter povsem neodvisno posluje s podjetjem, katerega stalna poslovna enota je. Pri ugotavljanju dobička stalne poslovne enote je dovoljeno odšteti stroške (razen stroškov, ki jih ne bi odbili, če bi bila stalna poslovna enota ločeno podjetje države pogodbenice), ki nastanejo za namene stalne poslovne enote, vključno s poslovodnimi in splošnimi upravnimi stroški, ki so tako nastali v državi, v kateri je stalna poslovna enota, ali drugje.

Zaradi različnih razlag člena o obdavčitvi poslovnih dobičkov v preteklosti, je v mednarodni praksi prihajalo do dvojne obdavčitve in celo dvojne neobdavčitve poslovnih dobičkov. Namen OECD je bil oblikovati bolj ustrezen pristop k pripisovanju dobička stalnim poslovnim enotam v skladu s tem členom, upoštevaje tudi sodobne večnacionalne transakcije in trgovanje. Novi 7. člen, ki je bil vključen v vzorčno OECD konvencijo leta 2010 tako ohranja osnovno načelo obdavčitve poslovnega dobička, vendar pa jasneje določa, da se dobiček stalne poslovne enote ugotavlja na dveh predpostavkah:

  • stalna poslovna enota je ločeno in neodvisno podjetje, ki opravlja enake ali podobne dejavnosti pod enakimi ali podobnimi pogoji, ob upoštevanju opravljenih funkcij, porabljenih sredstev in prevzetih tveganj podjetja prek stalne poslovne enote in prek drugih delov podjetja, in
  • poslovanje med podjetjem in njegovo poslovno enoto mora biti v skladu z neodvisnim tržnim načelom.

Uporaba osnovnega načela, v razmerju med podjetjem in njegovo stalno poslovno enoto, in pravila o pripisovanju dobička stalnim poslovnim enotam so podrobneje podana v Poročilu OECD o pripisovanju dobička stalnim poslovnim enotam.

Če država pogodbenica prilagodi dobiček, ki se pripiše stalni poslovni enoti podjetja ene od držav pogodbenic in torej obdavči dobiček podjetja, ki je bil obdavčen v drugi državi, druga država ustrezno prilagodi znesek davka od tega dobička, kolikor je potrebno za odpravo dvojnega obdavčevanja tega dobička.

Slovenija je k 7. členu vzorčne OECD konvencije podala pridržek in sicer, da v svojih konvencijah izrecno določi, da bo takšno prilagoditev opravila le, če jo bo štela za upravičeno.

Zaradi sprememb vzorčne OECD konvencije ter slovenskega osnutka konvencije je primerno, da se spremeni člen o obdavčitvi poslovnega dobička, ki je vključen v konvencijo z Nemčijo. Slovenija je k 7. členu vzorčne OECD konvencije podala pridržek in sicer, da v svojih konvencijah izrecno določi, da bo takšno prilagoditev opravila le, če jo bo štela za upravičeno.

Vsebina novega člena: Dobiček podjetja države pogodbenice se obdavči samo v tej državi, razen če podjetje ne posluje v drugi državi pogodbenici prek stalne poslovne enote v njej. Če podjetje posluje, kakor je omenjeno, se lahko dobiček, ki se pripiše stalni poslovni enoti, obdavči v tej drugi državi. Če država pogodbenica prilagodi dobiček, ki se pripiše stalni poslovni enoti podjetja ene od držav pogodbenic in torej obdavči dobiček podjetja, ki je bil obdavčen v drugi državi, druga država ustrezno prilagodi znesek davka od tega dobička, kolikor je potrebno za odpravo dvojnega obdavčevanja tega dobička.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.4.2020 9:44:33:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

8.4.2020 11:42:49:
Obročno plačevanje in odlogi - kontaktni telefoni

7.4.2020 17:55:05:
Tiskovna konferenca FURS, z dne 7. 4. 2020

8.4.2020 12:38:15:
KOLEDAR POROČANJA - april 2020 – PO UVEDBI UKREPOV ZIUJP, ZIUPPP z dne 29. 3. 2020 IN ZIUZEOP (predvidoma 11. 4. 2020)

7.4.2020 15:46:26:
Uporaba lastnega vozila v službene namene – javni sektor

7.4.2020 15:30:53:
Če nameravate uveljavljati izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka po ZIUZEOP, morate obveznosti poravnati do vključno 9. 4. 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT