Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.1.2013 11:28:13

Vlada sprejela pobudo za sklenitev Protokola o spremembah Sporazuma med RS in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela pobudo za sklenitev Protokola o spremembah Sporazuma med RS in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja

Vlada RS je na 45. redni seji, ki je potekala 17. januarja 2013, sprejela pobudo za sklenitev Protokola o spremembah Sporazuma z dne 3. maja 2006 med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja, spremenjenega s protokolom 17. maja 2011 in jo sprejela.

Sporazum med RS in Zvezno republiko Nemčijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja, je bil podpisan 3. maja 2006. Veljati je začel 19. decembra 2006, uporablja pa se od 1. januarja 2007. Nemčija predlaga, da se k veljavni konvenciji sklene protokol, s katerim se spremeni člen, ki se nanaša na obdavčitev poslovnega dobička (ta člen bo nadomestil člen o obdavčitvi poslovnega dobička, ki je trenutno vključen v veljavno konvencijo).

Slovenija uporablja pri pogajanjih za sklenitev konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja osnutek konvencije, ki, z določenimi modalitetami, temelji na vzorčni OECD konvenciji. Slovenija je svoj osnutek konvencije nazadnje dopolnila leta 2012 (osnutek konvencije je bil potrjen na Odboru Državnega zbora za zunanjo politiko). Vzorčna OECD konvencija je bila nazadnje spremenjena leta 2012. V okviru sprememb Vzorčne OECD konvencije je bil spremenjen tudi člen o obdavčitvi poslovnega dobička.

Zdaj veljavni člen o obdavčitvi poslovnega dobička izhaja iz osnovnega načela, da država obdavčuje dobiček iz poslovanja podjetja, razen če podjetje v drugi državi posluje prek stalne poslovne enote. Če podjetje posluje prek stalne poslovne enote v drugi državi, se lahko dobiček, ki se pripiše tej stalni poslovni enoti, obdavči v tej državi. Tej stalni poslovni enoti se pripiše samo dobiček, za katerega bi se lahko pričakovalo, da bi ga imela, če bi bila različno in ločeno podjetje, ki opravlja enake ali podobne dejavnosti pod istimi ali podobnimi pogoji ter povsem neodvisno posluje s podjetjem, katerega stalna poslovna enota je. Pri ugotavljanju dobička stalne poslovne enote je dovoljeno odšteti stroške (razen stroškov, ki jih ne bi odbili, če bi bila stalna poslovna enota ločeno podjetje države pogodbenice), ki nastanejo za namene stalne poslovne enote, vključno s poslovodnimi in splošnimi upravnimi stroški, ki so tako nastali v državi, v kateri je stalna poslovna enota, ali drugje.

Zaradi različnih razlag člena o obdavčitvi poslovnih dobičkov v preteklosti, je v mednarodni praksi prihajalo do dvojne obdavčitve in celo dvojne neobdavčitve poslovnih dobičkov. Namen OECD je bil oblikovati bolj ustrezen pristop k pripisovanju dobička stalnim poslovnim enotam v skladu s tem členom, upoštevaje tudi sodobne večnacionalne transakcije in trgovanje. Novi 7. člen, ki je bil vključen v vzorčno OECD konvencijo leta 2010 tako ohranja osnovno načelo obdavčitve poslovnega dobička, vendar pa jasneje določa, da se dobiček stalne poslovne enote ugotavlja na dveh predpostavkah:

  • stalna poslovna enota je ločeno in neodvisno podjetje, ki opravlja enake ali podobne dejavnosti pod enakimi ali podobnimi pogoji, ob upoštevanju opravljenih funkcij, porabljenih sredstev in prevzetih tveganj podjetja prek stalne poslovne enote in prek drugih delov podjetja, in
  • poslovanje med podjetjem in njegovo poslovno enoto mora biti v skladu z neodvisnim tržnim načelom.

Uporaba osnovnega načela, v razmerju med podjetjem in njegovo stalno poslovno enoto, in pravila o pripisovanju dobička stalnim poslovnim enotam so podrobneje podana v Poročilu OECD o pripisovanju dobička stalnim poslovnim enotam.

Če država pogodbenica prilagodi dobiček, ki se pripiše stalni poslovni enoti podjetja ene od držav pogodbenic in torej obdavči dobiček podjetja, ki je bil obdavčen v drugi državi, druga država ustrezno prilagodi znesek davka od tega dobička, kolikor je potrebno za odpravo dvojnega obdavčevanja tega dobička.

Slovenija je k 7. členu vzorčne OECD konvencije podala pridržek in sicer, da v svojih konvencijah izrecno določi, da bo takšno prilagoditev opravila le, če jo bo štela za upravičeno.

Zaradi sprememb vzorčne OECD konvencije ter slovenskega osnutka konvencije je primerno, da se spremeni člen o obdavčitvi poslovnega dobička, ki je vključen v konvencijo z Nemčijo. Slovenija je k 7. členu vzorčne OECD konvencije podala pridržek in sicer, da v svojih konvencijah izrecno določi, da bo takšno prilagoditev opravila le, če jo bo štela za upravičeno.

Vsebina novega člena: Dobiček podjetja države pogodbenice se obdavči samo v tej državi, razen če podjetje ne posluje v drugi državi pogodbenici prek stalne poslovne enote v njej. Če podjetje posluje, kakor je omenjeno, se lahko dobiček, ki se pripiše stalni poslovni enoti, obdavči v tej drugi državi. Če država pogodbenica prilagodi dobiček, ki se pripiše stalni poslovni enoti podjetja ene od držav pogodbenic in torej obdavči dobiček podjetja, ki je bil obdavčen v drugi državi, druga država ustrezno prilagodi znesek davka od tega dobička, kolikor je potrebno za odpravo dvojnega obdavčevanja tega dobička.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

12.5.2017 14:53:53:
Mnenje o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

12.5.2017 14:53:23:
Dopolnjen seznam držav za namen izmenjave podatkov urada za preprečevanje pranja denarja

12.5.2017 14:52:56:
Zakon o ratifikaciji Konvencije med Republiko Slovenijo in Japonsko o odpravi dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka ter preprečevanju davčnih utaj in izogibanja davkom, s protokolom

24.4.2017 16:01:16:
Vlada sprejela sklep o vrednosti doplačila v tednu RKS in tednu solidarnosti

24.4.2017 16:00:40:
Vlada sprejela mnenje o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev

Najnovejši članki:

24.5.2017 1:44:12:
Nasvet tedna: Napotitev delavcev v Avstrijo - splošno

24.5.2017 1:06:42:
Napotitev delavca v Avstrijo (e-gradivo)

22.5.2017 15:33:22:
Koledar poročanja - junij 2017

22.5.2017 15:02:29:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2016

22.5.2017 14:35:47:
Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS)

Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT