Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.9.2012 11:16:02

Dijaki in študenti, starejši od 18 let, naj v septembru oz. oktobru pravočasno uredijo svoje obvezno zdravstveno zavarovanje

Rubrika: Za študenteprint Natisni

Dijaki in študenti, starejši od 18 let, naj v septembru oz. oktobru pravočasno uredijo svoje obvezno zdravstveno zavarovanje ZZZS opozarja, naj dijaki in študenti, starejši od 18 let, v septembru oziroma oktobru pravočasno poskrbijo tudi za ureditev svojega obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Ob začetku novega šolskega in študijskega leta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) obvešča dijake in študente, ki so dopolnili 18 let in se še vedno šolajo, da naj še v mesecu septembru oziroma oktobru pravočasno uredijo tudi svoje obvezno zdravstveno zavarovanje. Če še niso dopolnili 26 let, svoje zavarovanje uredijo tako, da potrdilo o šolanju predložijo zavezancu za prijavo (na primer delodajalcu starša, preko katerega so vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje) in si tako podaljšajo veljavnost svojega zavarovanja. Le-to namreč velja le do datuma, ki je naveden na potrdilu o šolanju, zato se dijakom in študentom, ki so dopolnili 18 let, ter starejšim, v mesecu septembru ali oktobru obvezno zdravstveno zavarovanje izteče.

V skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljevanju: zakon) je otrok obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma do dopolnjenega 18. leta, če ni sam zavarovanec, po tej starosti pa, če se šola in sicer do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

Zato morajo dijaki in študentje, ki so dopolnili 18 let in so mlajši od 26 let, ob začetku novega šolskega leta dokazati pogoj za vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje kot družinski član, in sicer da se šolajo. To storijo tako, da potrdilo o šolanju predložijo zavezancu za prijavo (na primer delodajalcu starša, preko katerega so vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje). Na podlagi potrdila o šolanju, katerega nato zavezanec za prijavo predloži na območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, velja obvezno zdravstveno zavarovanje za čas, ki je naveden v potrdilu o šolanju oziroma dokler ima oseba status šolajoče se osebe, vendar najdlje do dopolnjenega 26. leta starosti. Nato pa je potrebno za ureditev obveznega zdravstvenega zavarovanja predložiti novo potrdilo o šolanju (če oseba nadaljuje šolanje v novem šolskem letu) ali pa se oseba vključi v obvezno zdravstveno zavarovanje po drugi zavarovalni podlagi (na primer ko dopolni 26 let). Potrdilo o šolanju je potrebno predložiti za vse osebe, ki se šolajo in so stare med 18. in 26. letom.

Če je zavarovana oseba zaključila šolanje oz. izgubila status študenta ali je starejša od 26 let, ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje kot družinski član. V tem primeru se mora prijaviti v zavarovanje po eni od točk 15. člena zakona, in sicer po tisti, za katero izpolnjuje pogoje. Najpogosteje izpolnjuje oseba, ki ne more biti več zavarovana kot družinski član, pogoje za zavarovanje po 20. ali 21. točki 15. člena zakona vendar pod pogojem, da ni zavarovana iz drugega naslova (na primer, da ni v delovnem razmerju, samostojni podjetnik posameznik itd.). V prvem primeru (20. točka 15. člena zakona) je zavarovana oseba sama zavezana za plačilo prispevkov, zavarovanje pa si uredi pri katerikoli območni enoti ali izpostavi ZZZS. Obstaja pa tudi možnost vključitve v obvezno zdravstveno zavarovanje preko pristojnega centra za socialno delo (21. točka 15. člena zakona), če oseba sama ali skupaj z družinskimi člani, s katerimi živi v skupnem gospodinjstvu, ne presega cenzusa za zavarovanje po tej podlagi, kar v postopku ugotavlja pristojni center za socialno delo. Prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje v tem primeru plačuje občina stalnega prebivališča.

V obeh primerih (20. in 21. točka 15. člena zakona) oziroma po zaključku šolanja ali med pavziranjem pa priporočamo, da si oseba uredi tudi svoje dopolnilno zdravstveno zavarovanje za razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti (storitve iz 2. do 6. točke prvega odstavka 23. člena zakona), in sicer pri eni od zavarovalnic, ki takšno zavarovanje ponuja.

Ob tej priložnosti ponovno opozarjamo na pravico in dolžnost, da zavarovane osebe pravočasno poskrbijo za svoje zdravstveno zavarovanje. Svetujemo, naj dijaki in študentje potrdila o šolanju predložijo čimprej, Skrajni rok, ki je vgrajen v sistem neposrednega prenosa podatkov in v katerem lahko študentje in dijaki tudi po preteku potrdila o šolanju koristijo zdravstvene storitve na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja znaša 30 dni po izteku potrdila o šolanju. To pomeni, da mora npr. študent, ki se mu je potrdilo o šolanju izteklo 30.9.2012, novo potrdilo predložiti najkasneje do 30.10.2012 (še bolje prej, ker je potrebno upoštevati tudi čas, ki ga zavezanec za prijavo potrebuje, da potrdilo predloži na ZZZS). Po izteku tega roka pa študent oz. dijak, ki je starejši od 18. let in ni predložil novega potrdila o šolanju za šolsko leto 2012-2013 ne more več uveljavljati zdravstvenih storitev na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja (zdravstvenemu delavcu se bo ob branju kartice zdravstvenega zavarovanja izpisal podatek, da zavarovanje ni urejeno) in bo obravnavan kot samoplačnik.

Vir: ZZZS

Zadnji članki iz rubrike:

14.8.2019 13:57:18:
Kdaj vložiti vlogo za prejemanje državne štipendije

7.9.2018 14:51:42:
Dijaki in študenti, ki se v novem šolskem letu ne bodo več šolali, ali če so dopolnili 26 let, morajo pravočasno urediti svoje zdravstveno zavarovanje

23.7.2018 13:06:07:
Novosti na področju štipendij

19.12.2017 15:10:14:
Spremembe na REK-1a (1020 Nagrada dijakom in študentom za obvezno praktično delo)

17.10.2017 15:03:17:
Kontakt za preverjanje podatkov, zaradi katerih študenti niso več upravičeni do zdravstvenega zavarovanja kot družinski člani

Najnovejši članki:

16.8.2019 15:14:34:
Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2018

16.8.2019 15:12:56:
Poročilo o delu delovne skupine za prenovo registrske zakonodaje in spremembe Izhodišč za prenovo registrske zakonodaje v Republiki Sloveniji

16.8.2019 15:12:02:
Vlada spremenila Uredbe o delovnem času v organih državne uprave

16.8.2019 15:11:19:
Ustreznejši normativni okvir za učinkovitejši boj proti korupciji

16.8.2019 15:10:31:
Vlada sprejela novelo Zakona o matičnem registru

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT