Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 14:53:43

Proizvodnja sveže betonske mešanice (SKD 26.630), proizvodnja betona

Davčni bilten

Rubrika: Inšpekcijski pregledi (davčni bilten)print Natisni

Proizvodnja sveže betonske mešanice (SKD 26.630), proizvodnja betona Racunovodja.com

Prihodki od prodaje betona, usredstveni lastni proizvodi, materialne evidence, poraba materiala, 9., 10., 11. in 14. člen ZDDPO, SRS 1 in 18, 3. in 4. člen ZDDV

Pri srednje velikem zavezancu za davek je bil opravljen davčni inšpekcijski nadzor davka od dobička pravnih oseb in DDV za leto 2004.

Nepravilnosti so bile ugotovljene pri izkazovanju prihodkov od prodaje betona in od usredstvenih lastnih proizvodov in pri izkazovanju odhodkov iz naslova porabe materiala. Proizvodnjo betona spremlja zavezanec računalniško. Iz računalniške evidence proizvedenega betona so razvidni naslednji podatki:

dan in ura proizvodnje betona,

vrsta in količina proizvedenega betona,

številka dobavnice,

kupec,

registrska številka tovornjaka in ime prevoznika.

Ker so bile k izdanim računom priložene dobavnice, je davčni organ primerjal številke dobavnic iz evidence o proizvodnji betona s številkami dobavnic, ki so priložene k izdanim računom. Ugotovljeno je bilo, da zavezanec proizvedenega betona ni v celoti zaračunal, torej ni izdal računa za proizvedeni beton in ni izkazal prihodkov iz poslovanja v višini 1,1 mio SIT in ni obračunal DDV v znesku 0,2 mio SIT.

Poleg tega je zavezanec za davek za svojo betonarno (izkazana med osnovnimi sredstvi) izdelal beton, za katerega je potreboval za 7,9 mio SIT materiala. Porabljeni material je izkazan v poslovnih knjigah kot strošek materiala, ne pa tudi kot vrednost usredstvenih lastnih proizvodov med prihodki, zato je davčni organ povečal prihodke v davčnem obračunu za leto 2004 za 7,9 mio SIT.

Pri porabi materiala je bilo ugotovljeno, da zavezanec za davek v materialnih evidencah agregata 0-4 ni evidentiral po vseh prejetih računih, evidentiral ga je v različnih merskih enotah, poleg tega pa je v evidencah zamenjal količino s ceno. Posledica navedenih nepravilnosti je bila, da je zavezanec izkazal večjo porabo tega materiala, kakor je bila nabava, zato je davčni organ znižal stroške materiala za 5,5 mio SIT.

Ključne besede:
Davčni bilten
inšpekcijski pregledi

Zadnji članki iz rubrike:

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT