Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.6.2012 10:04:55

Vlada določilo besedilo predloga novele Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določilo besedilo predloga novele Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja

Vlada RS je na 19. redni seji, ki je potekala 21. junija 2012, določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja (ZOPOKD), ki ga bo predložila Državnemu zboru RS v obravnavo po skrajšanem postopku.

Predlog novele Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja je bil pripravljen zaradi uskladitve z novelama KZ-1B in ZKP-K, ki sta začeli veljati oziroma se uporabljati dne 15.5.2012. Ob pripravi predloga novele pa se je ugotovilo, da so v veljavnem zakonu še nekatere druge pomanjkljivosti oziroma nedoslednosti, ki se odpravljajo s tem predlogom novele.

Predlagane so spremembe glede dveh stranskih kazni. Ugotovljeno je bilo, da izvršitev dveh stranskih kazni: a) prepoved udeležbe na razpisih na področju javnega naročanja; b) in prepoved trgovanja s finančnimi instrumenti pravne osebe na organiziranem trgu, ki sta bili uvedeni z novelo zakona v letu 2008, sploh ni urejena in da tudi ni urejeno zastaranje izvršitve teh stranskih kazni. Sodišča navedenih stranskih kazni zaradi neurejene izvršitve niso izrekala.

Pri stranski kazni prepoved udeležbe na razpisih na področju javnega naročanja je bilo ugotovljeno, da ni skladna z ureditvijo izločitve iz postopka javnega naročanja po Zakonu o javnem naročanju in Zakonu o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev oziroma da ta dodatna ureditev vnaša nejasnosti na tem področju, zato je bila s predlogom te novele Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja ta stranska kazen črtana, vključno z vso pripadajočo ureditvijo.

Pri prepovedi trgovanja s finančnimi instrumenti pravne osebe na organiziranem trgu pa je bilo ugotovljeno, da je ta stranska kazen napačno poimenovana, saj bi kot taka, če bi bila urejena njena izvršitev, sankcionirala pravne osebe in fizične osebe, ki so imetniki finančnih instrumentov, torej vrednostnih papirjev, in ne pravnih oseb, ki so storile kaznivo dejanje in bile pravnomočno obsojene. S predlogom novele se tako ta pomanjkljivost odpravlja, tako da se ta stranska kazen preimenuje v »prepoved razpolaganja z vrednostnimi papirji, katerih imetnica je pravna oseba«. Prepoved se bo vpisala v centralni register nematerializiranih vrednostnih papirjev, ki ga vodi Centralna Klirinško depotna družba, d.d..

S predlogom zakona se določa zastaranje izvršitve stranske kazni prepovedi razpolaganja z vrednostnimi papirji, katerih imetnica je pravna oseba – in sicer 5 let od pravnomočnosti odločbe, s katero je bila izrečena. Izvršitev te stranske kazni pa bo urejala novela Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Predlog novele spreminja tudi 6. člen zakona, ki ga je mogoče razumeti tudi tako, da se lahko odvzem premoženjske koristi in varnostni ukrep odvzema predmetov v primeru spremembe statusa pravne osebe (stečaj, prenehanje pravne osebe) izrečeta alternativno, čeprav se lahko izrečeta kumulativno. V predlogu novele se zato beseda »ali« nadomešča z veznikom »in«. V spremembah 6. člena se ureja tudi možnost izreka kazni in drugih sankcij subjektom, ki so pravni nasledniki obsojene pravne osebe, ki niso pravne osebe, temveč samostojni podjetniki posamezniki ali posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost.

Zaradi vsebinskih posegov v poglavje o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost v Kazenskem zakoniku, zaradi prestavitve kaznivega dejanja »Mučenje« v drugo poglavje in zaradi novega kaznivega dejanja »Kršitev omejevalnih ukrepov« je treba spremeniti tudi 25. člen ZOPOKD, ta člen pa določa, za katera kazniva dejanja kazensko odgovarja pravna oseba.

Z novelo ZKP-K se usklajuje določba prvega odstavka 41. člena ZOPOKD glede začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi in odvzem predmetov.

S spremembo tretjega odstavka 41. člena ZOPOKD se kot ukrep zavarovanja izterjave kazni odvzema premoženja ali odvzema premoženjske koristi ureja prepoved vseh pravnih dejanj, ki bi imela za posledico izbris obdolžene pravne osebe iz sodnega registra, npr. tudi likvidacije.

Dosedanja ureditev je določala le prepoved statusnih sprememb, ki bi povzročile prenehanje pravne osebe, te pa so zgolj delitev, združitev, prenos premoženja in sprememba pravnoorganizacijske oblike, izpuščena pa je bila npr. likvidacija, ki je zelo pogost način prenehanja pravne osebe.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT