Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.2.2005 8:59:20

Opredelitev odvisnosti in neodvisnosti opravljanja dejavnosti po Zakonu o DDV

Erika Režek

Rubrika: Davkiprint Natisni

Opredelitev odvisnosti in neodvisnosti opravljanja dejavnosti po Zakonu o DDV Racunovodja.com

Po 13. členu Zakona o davku na dodano vrednost (v nadaljevanju ZDDV) velja, da je davčni zavezanec vsaka oseba (pravna ali fizična), ki kjerkoli neodvisno (samostojno), opravlja katerokoli dejavnost. Prav pri izvajanju teh določil pa mora davčni zavezanec od 1.1.2005 dalje, upoštevati tudi Zakon o dohodnini, saj so le v tem zakonu uzakonjeni kriteriji presojanja odvisnosti oz. neodvisnosti opravljanja dejavnosti. Po navedbah DURS naj bi na Ministrstvo za finance že podali predlog za dopolnitev predpisov ZDDV, kjer je treba izrecno navesti, da se pri opredelitvi »odvisnosti oz. neodvisnosti« opravljanja dejavnosti upoštevajo določbe Zakona o dohodnini (ZDoh-1).

Mnenje DURS

Davčni organ je v zvezi z obračunavanjem DDV in dohodki iz zaposlitve po novem zakonu o dohodnini podal mnenje, ki med drugim navaja, citiram:

Od 1. 1. 2005 dalje tudi Zakon o dohodnini uvaja pojma "odvisno" in "neodvisno" razmerje pri opravljanju dela in storitev (pri opravljanju dejavnosti) in pojem "dohodek iz zaposlitve". Opredelitev odvisnosti oziroma neodvisnosti opravljanja dejavnosti po Zakonu o dohodnini se tako upošteva tudi pri izvajanju 13. člena ZDDV.
Po predpisih o DDV osebi, ki po 1. 1. 2005 prejema le dohodke iz zaposlitve, opredeljene po Zakonu o dohodnini, torej preneha identifikacija za namene DDV. Oseba, ki po 1. 1. 2005 še opravlja neodvisno dejavnost po ZDDV, pa ostane identificirana za namene DDV, če je v zadnjih 12 mesecih presegla 5.000.000 tolarjev obdavčljivega prometa.
To pomeni, da mora biti identificirana za namene DDV, dokler njen promet presega navedeni limit, upoštevajoč obdobje zadnjih 12 mesecev.


Obravnavanje »odvisne« dejavnosti

Vzemimo konkreten primer avtorskega dela prevajalca, ki je zaposlen v jezikovni šoli, in dodatno za izvajanje šolskega programa prevaja učbenike. Prevajanje je plačano kot avtorski honorar, zato se je prevajalec, ko je po ZDDV presegel vstopni prag 5 mio SIT, vključil oz. registriral za namene DDV. Od 1.1.2005 dalje pa se tako opravljeno delo iz vidika določil ZDoh-1 obravnava kot dohodek iz zaposlitve. Ker gre za dohodek iz delovnega (odvisnega) razmerja, tako prevajalec ni dolžan obračunati DDV. Dohodek iz naslova avtorskega dela se v celoti všteva v osnovo dohodka iz delovnega razmerja in tako ni mogoče uveljavljati normiranih stroškov, kot jih pozna ZDoh-1.
Kaj pa to na drugi strani pomeni za prevajalca? Ali tako od 1.1.2005 kar naenkrat ni več identificirani davčni zavezanec za namene DDV? Ker ima še vedno odločbo, da je kot tak vpisan v register identificiranih davčnih zavezancev, se mu postavi vprašanje, ali sploh lahko izda račun brez DDV. Po ZDDV namreč velja, da se DDV obračunava in plačuje od dobav blaga in opravljenih storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije za plačilo. Kadar storitev opravi davčni zavezanec, mora obračunati DDV. Ker pa storitev od 1.1.2005 v konkretnem primeru tako ne zaračuna davčni zavezanec, kot je opredeljen v 13. členu ZDDV pomeni, da sploh ne sme zaračunavati DDV. V kolikor opravlja storitve prevajanja, konkretno le za jezikovno šolo v kateri je tudi zaposlen, opravlja odvisno dejavnost in tako posledično ni zavezanec za DDV. Da pa mu lahko preneha identifikacija za namene DDV, mora podati zahtevek za prenehanje, davčni organ pa mu v roku 30 dni od prejema vloge izda odločbo, v kateri določi datum prenehanja identifikacije za DDV.

Določila ZDDV

Kot navedeno po ZDDV velja, da je davčni zavezanec tisti, ki neodvisno (samostojno) opravlja katerikoli dejavnost. Kdaj se mora ta oseba identificirati za plačevanje DDV oz. kdaj ji preneha ta status opredeljuje 58. člen ZDDV. Davčni zavezanec mora davčnemu organu prijaviti začetek opravljanja dejavnosti in vsakršno spremembo v zvezi z opravljanjem dejavnosti in prenehanje opravljanja dejavnosti. Tako po tem zakonu velja, da se oseba, ki v zvezi z opravljanjem neodvisne (samostojne) dejavnosti presega promet 5 mio SIT, identificira za namene DDV. Koliko časa mora biti taka oseba vključena v sistem zakon ne navaja.
Nadalje po 183. členu Pravilnika o izvajanju ZDDV velja, da davčnemu zavezancu, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev oz. v zadnjem koledarskem letu ne presega 5 mio SIT obdavčljivega prometa, na zahtevo davčnega zavezanca preneha identifikacija za DDV. Identifikacija za namene DDV mu preneha z dnem, ki mu ga določi davčni organ v odločbi, ki jo izda 30 dneh po prejemu vloge davčnega zavezanca za prenehanje identifikacije za DDV. Davčni organ lahko odloči o prenehanju identifikacije za namene DDV, če davčni zavezanec preneha opravljati dejavnost in o tem obvesti davčni organ, oz. če ne predloži obračuna DDV v zadnjih 12 mesecih.

Namesto zaključka

Vsled tem določilom lahko povzamem, da osebi, ki po kriterijih ZDoh-1 opravlja le t.i. »odvisno« dejavnost in je identificirana davčna zavezanka, po 1.1.2005 tako preneha identifikacija za namene DDV. Postopek prenehanja pa izvede tako, da na DURS poda zahtevek za prenehanje identifikacije za namene DDV.

Erika Režek
Samostojna davčna svetovalka

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT