Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.3.2012 13:23:20

Vlada določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije Racunovodja.com

Vlada RS je na 5. redni seji, ki je potekala 8. marca 2012, določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije.

Ključne spremembe:

  • Za upravljanje s kapitalskimi naložbami v mednarodnih finančnih institucijah, kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja izvrševanje kazenskih sankcij, in kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja dedovanje, je pristojno ministrstvo, pristojno za finance.
  • Pri uveljavljanju glasovalnih pravic na skupščinah družb in imenovanju članov organov nadzora družb, za katero je pooblaščena po tem ali drugem zakonu, agencija deluje po predhodni uskladitvi z vlado na predlog ministrstva, pristojnega za področje dejavnosti, ki jo opravlja posamezna družba, ki mora biti pred posredovanjem vladi usklajen z ministrstvom, pristojnim za finance.
  • Agencija pripravi program razpolaganja za vsako posamezno naložbo pred začetkom postopkov. Program razpolaganja mora obsegati zlasti ekonomsko utemeljenost razpolaganja, predmet, obseg in metode razpolaganja. Za posamično naložbo, katere skupna knjigovodska vrednost presega 20 milijonov eurov, in za strateške naložbe mora dati k programu razpolaganja soglasje vlada.

Novela zakona natančneje ureja način upravljanja kapitalskih naložb v prehodnem obdobju do sprejema prve strategije v skladu z zakonom in uvedba nekaterih drugih rešitev, zaradi katerih bo upravljanje bolj operativno.

Načela novele zakona so določitev sodelovanja vlade in resornih ministrstev z agencijo pri pomembnejšem odločanju o kapitalskih naložbah Republike Slovenije ter sodelovanje Vlade in Državnega zbora v nujnih primerih, ko je Agencija zaradi nesprejetja strateških dokumentov neoperativna, potrebno pa je hitro odločanje o upravljanju kapitalskih naložb zaradi zagotavljanja stabilnosti.

Poglavitne rešitve predlagane novele zakona omogočajo večjo operativnost in funkcionalnost upravljanja kapitalskih naložb.

Strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami in letni načrt upravljanja še nista pripravljena in sprejeta. Že v letu 2011 je bilo treba sprejeti začasno rešitev z zakonsko novelo, ki je predvidela sprejetje dokumentov do konca leta, kar se ni zgodilo. Zato mora zakon na sistemski ravni urediti problem, ki se pojavi zaradi nesprejetja strateških dokumentov, vsaj za nujne primere zagotavljanja stabilnosti. Predlog novele predvideva sodelovanje Državnega zbora in Vlade, s čimer dosega ravnotežje med sistemsko ureditvijo upravljanja kapitalskih naložb po Agenciji, ki mora delovati na podlagi strateških dokumentov, in potrebo po hitrem odzivanju v izjemnih primerih. Novela določa Vlado kot predlagatelja, ki se lahko hitro odziva na urgentne situacije. Državni zbor je državni organ, ki mora sprejeti strategijo; s tem, da mu zakonska novela določa pristojnost, da odloči o izjemnem ukrepanju za preprečitev nestabilnosti, je upoštevana njegova siceršnja vloga pri upravljanju kapitalskih naložb.

Že trenutno veljavni zakon o izvrševanju proračunov določa, da se upravljanje nekaterih kapitalskih naložb, ki je izrazito tehnične narave, prenese na Ministrstvo za finance. Predlog novele to rešitev določa kot trajno. Zaradi učinkovite koordinacije med različnimi upravljavci državnega premoženja in med različnimi politikami države predlog novele določa predhodno uskladitev med agencijo in resornim ministrstvom za izvrševanje glasovalnih pravic. Prav tako niža prag vrednosti naložb, za razpolaganje s katerimi je potrebno soglasje Vlade, z 20 na 5 milijonov evrov. Novela določa, da je pridobivanje podatkov iz evidenc AJPES brezplačno.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT