Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.3.2012 13:23:20

Vlada določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije

Vlada RS je na 5. redni seji, ki je potekala 8. marca 2012, določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije.

Ključne spremembe:

  • Za upravljanje s kapitalskimi naložbami v mednarodnih finančnih institucijah, kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja izvrševanje kazenskih sankcij, in kapitalskimi naložbami, pridobljenimi v skladu z zakonom, ki ureja dedovanje, je pristojno ministrstvo, pristojno za finance.
  • Pri uveljavljanju glasovalnih pravic na skupščinah družb in imenovanju članov organov nadzora družb, za katero je pooblaščena po tem ali drugem zakonu, agencija deluje po predhodni uskladitvi z vlado na predlog ministrstva, pristojnega za področje dejavnosti, ki jo opravlja posamezna družba, ki mora biti pred posredovanjem vladi usklajen z ministrstvom, pristojnim za finance.
  • Agencija pripravi program razpolaganja za vsako posamezno naložbo pred začetkom postopkov. Program razpolaganja mora obsegati zlasti ekonomsko utemeljenost razpolaganja, predmet, obseg in metode razpolaganja. Za posamično naložbo, katere skupna knjigovodska vrednost presega 20 milijonov eurov, in za strateške naložbe mora dati k programu razpolaganja soglasje vlada.

Novela zakona natančneje ureja način upravljanja kapitalskih naložb v prehodnem obdobju do sprejema prve strategije v skladu z zakonom in uvedba nekaterih drugih rešitev, zaradi katerih bo upravljanje bolj operativno.

Načela novele zakona so določitev sodelovanja vlade in resornih ministrstev z agencijo pri pomembnejšem odločanju o kapitalskih naložbah Republike Slovenije ter sodelovanje Vlade in Državnega zbora v nujnih primerih, ko je Agencija zaradi nesprejetja strateških dokumentov neoperativna, potrebno pa je hitro odločanje o upravljanju kapitalskih naložb zaradi zagotavljanja stabilnosti.

Poglavitne rešitve predlagane novele zakona omogočajo večjo operativnost in funkcionalnost upravljanja kapitalskih naložb.

Strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami in letni načrt upravljanja še nista pripravljena in sprejeta. Že v letu 2011 je bilo treba sprejeti začasno rešitev z zakonsko novelo, ki je predvidela sprejetje dokumentov do konca leta, kar se ni zgodilo. Zato mora zakon na sistemski ravni urediti problem, ki se pojavi zaradi nesprejetja strateških dokumentov, vsaj za nujne primere zagotavljanja stabilnosti. Predlog novele predvideva sodelovanje Državnega zbora in Vlade, s čimer dosega ravnotežje med sistemsko ureditvijo upravljanja kapitalskih naložb po Agenciji, ki mora delovati na podlagi strateških dokumentov, in potrebo po hitrem odzivanju v izjemnih primerih. Novela določa Vlado kot predlagatelja, ki se lahko hitro odziva na urgentne situacije. Državni zbor je državni organ, ki mora sprejeti strategijo; s tem, da mu zakonska novela določa pristojnost, da odloči o izjemnem ukrepanju za preprečitev nestabilnosti, je upoštevana njegova siceršnja vloga pri upravljanju kapitalskih naložb.

Že trenutno veljavni zakon o izvrševanju proračunov določa, da se upravljanje nekaterih kapitalskih naložb, ki je izrazito tehnične narave, prenese na Ministrstvo za finance. Predlog novele to rešitev določa kot trajno. Zaradi učinkovite koordinacije med različnimi upravljavci državnega premoženja in med različnimi politikami države predlog novele določa predhodno uskladitev med agencijo in resornim ministrstvom za izvrševanje glasovalnih pravic. Prav tako niža prag vrednosti naložb, za razpolaganje s katerimi je potrebno soglasje Vlade, z 20 na 5 milijonov evrov. Novela določa, da je pridobivanje podatkov iz evidenc AJPES brezplačno.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

4.12.2019 13:51:12:
Podatki za obračun plač za november 2019

3.12.2019 15:18:24:
Novosti pri dohodnini v letu 2020 (ZDoh-2V)

2.12.2019 10:12:30:
Odločba o ugotovitvi, da sta tretji odstavek 310. člena in tretji odstavek 311. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v neskladju z Ustavo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT