Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.2.2012 15:05:34

Vlada o Vmesnem poročilu o izvajanju nalog in realizaciji ciljev na področju priprave boljših predpisov ter Programa za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje administrativnih bremen za 25% do leta 2012 za leto 2011

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o Vmesnem poročilu o izvajanju nalog in realizaciji ciljev na področju priprave boljših predpisov ter Programa za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje administrativnih bremen za 25% do leta 2012 za leto 2011

Vlada RS se je na 171. redni seji, ki je potekala 2. februarja 2012, seznanila s Poročilom o izvajanju nalog in realizaciji ciljev na področju priprave boljših predpisov ter Programa za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje administrativnih bremen za 25% do leta 2012 za leto 2011.

Boljši predpisi so eden izmed ključnih elementov za doseganje konkurenčnega gospodarstva in vzpostavitve učinkovite in prijazne javne uprave. Republika Slovenija se je v sklopu politike boljše zakonodaje spoprijela z aktivnim izvajanjem principov boljše priprave predpisov, s ciljem doseganja višje stopnje konkurenčnosti za mala in srednja podjetja ter večjega zadovoljstva državljanov, ki preko različnih življenjskih dogodkov vstopajo v razmerje z državo.

Na Ministrstvu za javno upravo so potekale aktivnosti spremljanja izvajanja Resolucije o normativni dejavnosti ter posledično sprememb poslovnika vlade in navodil generalnega sekretarja vlade za izvajanje določb poslovnika vlade, o čemer je bilo pripravljeno poročilo. Pregledanih je bilo 209 vladnih gradiv predlogov zakonov, ki so bili dosegljivi v zbirki IPP ali v zbirki vladna gradiva.

Omenjeno Poročilo zaključuje, da je bil ugotovljen napredek v procesu priprave predpisov, ki se najbolj nazorno kaže v dokaj doslednem spoštovanju določb o predložitvi osnutkov podzakonskih aktov. Z vzpostavitvijo IPP mehanizma se tudi obveščanje javnosti in možnosti sodelovanja z javnostjo povečujeta, kar je prav tako opazno, vendar je še vedno večje število primerov, kjer je bilo sodelovanje omejeno le na obveščanje javnosti in ne na dvo- ali večstransko izmenjavo mnenj. Poročilo poleg pregleda uresničevanja določb ponuja tudi konkretne ukrepe za bolj konsistentno in dosledno izvajanje določb Resolucije o normativni dejavnosti.

Prav tako se s sprejetjem Programa za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje administrativnih bremen za 25 % do leta 2012 v slovenski prostor vnaša nova miselnost priprave boljših predpisov, katerega del je tudi odprava administrativnih bremen in poenostavitev postopkov. Program je sestavljen iz dveh delov, in sicer se prvi del nanaša na akcijski program za znižanje bremen, drugi pa vsebuje 41 posameznih ukrepov odprave administrativnih ovir.

Omeniti je potrebno, da tudi na evropski ravni potekajo aktivnosti v smeri odprave administrativnih ovir, ki zagotavljajo pogoje za učinkovito delovanje notranjega trga in orodje, ki vodi k doseganju srednjeročnih in dolgoročnih ciljev lizbonske strategije.

Akcijski program za znižanje administrativnih bremen je do realizacije tretje faze potekal skladno s predvidenim načrtom. V prvi fazi je bilo treba pregledati zakonodajo posameznega področja, v drugi fazi so se izmerili stroški oziroma so se ocenila bremena v skladu z enotno metodologijo, v tretji fazi so resorji podali predloge ukrepov za poenostavitev zakonodaje in znižanje bremen za 25%.

Resorji so predlagali 298 ukrepov za zmanjševanje ugotovljenih administrativnih bremen, od tega sta bila 102 ukrepa že realizirana, preostalih 196 pa še čaka na realizacijo. Izvedba akcijskega načrta se je bistveno upočasnila v četrti fazi saj so bili nekateri zakoni s področja delovno pravne zakonodaje zavrnjeni na referendumih, prav tako pa se je v drugi polovici leta 2011 skoraj popolnoma ustavilo sprejemanje zakonov, ki bi jih bilo potrebno spremeniti za realizacijo četrte faze akcijskega programa. Zaradi omenjenega bo potrebno podaljšati rok za izvedbo četrte in pete faze. V peti fazi bo treba izvesti evalvacijo oziroma izmeriti učinke na podlagi enotne metodologije. Predviden končni rok za realizacijo cilja minus 25 % je maj 2013.

V okviru druge faze programa, je bilo na podlagi enotne metodologije za merjenje administrativnih stroškov pregledanih 3.529 predpisov in ocenjenih 1,5 milijarde EUR administrativnih bremen. Analize kažejo, da bo potrebno pri razbremenitvah večji poudarek nameniti področju okolja in prostora, delovno pravni zakonodaji, koheziji (črpanje evropskih sredstev), področju financ (vključno z davki in trošarinami), področju gospodarstva (vključno s statusno pravnimi zadevami in poslovnimi oziroma finančnimi poročili) ter področju davkov in drugih dajatev. Rok za realizacijo cilja na področju delovno pravne zakonodaje je že potekel v letu 2010, ker pa je večina predpisov že v pripravi ali v zakonodajni proceduri, se rok za realizacijo podaljšuje in sicer do konca leta 2012.

V delu izvajanja drugega dela programa odprave administrativnih ovir, ki se naša na 36 posameznih ukrepov, je po stanju 31.12.2011, dokončno realiziranih 22 ukrepov, kar pomeni, da so ministrstva ukrepe vključila v sprejete predpise na vladi, v posamičnih primerih pa jih je potrdil tudi parlament. Dodatno so s strani vlade realizirani še štirje ukrepi, ki čakajo na končno potrditev oziroma uveljavitev. Od dokončno realiziranih 22 ukrepov so bili ocenjeni prihranki za poslovne subjekte in državljane, in sicer za 14 ukrepov. Obstoječi program je dopolnjen z 61 dodatno realiziranimi ukrepi, torej je bilo skupno realiziranih 83 posameznih ukrepov. Skupna višina prihrankov za izračunanih 39 ukrepov (od 83 realiziranih) znaša 26 mio EUR. V letu 2012 je potrebno s strani resorjev dokončno realizirati še preostalih 14 posameznih ukrepov odprave administrativnih ovir.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT