Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.1.2005 10:35:35

Kako DURS obračunava obresti v prehodnem obdobju glede na stari in kdaj po novem Zakonu o davčnem postopku

Boris Jagodič, univ. dipl. prav.

Rubrika: Davkiprint Natisni

Kako DURS obračunava obresti v prehodnem obdobju glede na stari in kdaj po novem Zakonu o davčnem postopku Racunovodja.com

V davčnih postopkih, predvsem pa v postopku inšpekcijskega pregleda so do sedaj obresti predstavljale zelo pomembno postavko. Najprej naj takoj poudarimo, da se je v mesecu septembru 2004 bistveno spremenil pristop k obračunavanju zamudnih obresti zaradi odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije, razlog za sprejetje ustavne odločbe pa je bil predvsem kršitev načela pravne varnosti (2. člen Ustave RS: Slovenija je pravna in socialna država). Prispevek predstavlja obrestovanje po sprejemu ustavne odločbe in po uveljavitvi celotne davčne reforme (1.1.2005).

Davčni organi so do sprejema ustavne odločbe, uporabljali za ugotovitev zamudnih obresti davčnih dolgov 100. člen starega Zakona o davčnem postopku (v nadaljevanju ZDavP), ki navaja, da mora davčni zavezanec oziroma izplačevalec dohodkov (če gre za davke, ki jih ne plačuje zavezanec ampak zanj plačnik – npr. dohodnina, prispevki, ipd.), ki davkov ni plačal v predpisanem (zakonskem) roku, plačati zamudne obresti v skladu z zakonom, ki ureja obrestno mero zamudnih obresti. Na tem mestu je potrebno povedati, da obstaja takšen poseben zakon (Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti – v nadaljevanju ZPOMZO-1). V skladu s tem zakonom in decembra 2003 sprejetim sklepom, znaša obrestna mera zamudnih obresti 15,5 % letno. Vendar sama višina obresti z ustavnega vidika ni bila sporna. Sodišče je presojalo, ali je bil v skladu z načelom pravne varnosti sam tek zamudnih obresti. Davčni organ je namreč pri morebitni ugotovitvi davčnega dolga ugotavljal tek obresti od dneva, ko je nastal davčni dolg, ne glede na to, da je bila davčna obveznost dejansko ugotovljena šele ob izdaji davčne odločbe.

Obrestovanje pred uveljavitvijo odločbe ustavnega sodišča: Davčni zavezanec ali plačnik si je določen pravni predpis (zaradi precej velike nejasnosti, ki vlada na področju davkov) razlagal na svoj način in zato, ker je menil, da davčna obveznost ni nastala, ni obračunal niti plačal določene davčne obveznosti, ki bi jo moral plačati do 31.8.2000.
Davčni organ opravi inšpekcijski pregled davčnega leta 2000 v letu 2004. Zaradi drugačne interpretacije predpisa, davčni organ ugotovi, da davčni zavezanec oziroma plačnik ni obračunal in plačal davka do 31.8.2000, kot bi moral v skladu z zakonom storiti. Davčni organ izda prvostopno odločbo, ki jo zavezanec oziroma plačnik prejme 20.6.2004. Odločba postane načeloma izvršljiva v 30 dneh od prejema, torej 20.7.2004, same obresti pa v skladu z ZDavP in ZPOMZO-1 tečejo že od 31.8.2000.

Obrestovanje po uveljavitvi odločbe ustavnega sodišča: Obresti v skladu z ZDavP, ZPOMZO-1 (ustavna odločba ni vplivala na višino obrestne mere) in odločbo ustavnega sodišča zaradi razveljavitve 100. člena ZDavP tečejo od 20.7.2004.

Razlika v višini skupnih ugotovljenih obresti je očitna. Pojavi pa se vprašanje, kakšen je učinek ustavne odločbe in kako bodo tekle obresti po novem Zakonu o davčnem postopku (v nadaljevanju ZDavP-1).

Ustavna odločba poudarja, da ima razveljavitev 100. člena ZDavP lahko učinek le za razmerja, ki z dnem uveljavitve odločbe še niso pravnomočno končana in seveda pod pogojem, da ima zavezanec določen pravni interes (da mu je protipravno naloženo plačilo zamudnih obresti). To pomeni, da se uporablja za vse davčne postopke, ki so še v teku (postopke, kjer pregled še poteka in postopke, kjer so stranke uveljavljale pritožbo kot redno pravno sredstvo). V pritožbi lahko v pritožbenem roku v 15 dneh od prejema davčne odločbe organa prve stopnje v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku (ZUP) zavezanec izpodbija del odločbe, ki se nanaša na ugotovljene zamudne obresti, ki niso v skladu z odločbo Ustavnega sodišča.

Pojavi pa se vprašanje, kako je tek obresti urejen po 1.1.2005. Povedati je namreč potrebno, da je bil novi Zakon o davčnem postopku sprejet že v maju 2004, torej v obdobju, ko še ni bilo odločbe Ustavnega sodišča. Zato je ZDavP-1 enako kot že doslej veljavni ZDavP urejal tek obresti na popolnoma enak način, torej protiustavno, vendar pa je bila v decembru sprejeta novela ZDavP-1A, ki je posegla prav na to področje. Po ZDavP-1 v primarno sprejeti obliki je bil tek obresti predviden od dneva, ko je davčna obveznost nastala. Koncept je ostal enak in je preden se je sam zakon pričel v celoti uporabljati (s 1.1.2005), že takoj bil dejansko, ne pa tudi pravno protiustaven. Vendar je potrebno povedati, da v tem primeru neustavnost ne bi bila avtomatična, ampak bi spet moral nekdo sprožiti ustavni spor zaradi enakih razlogov kot so bili navedeni v zgoraj omenjeni davčni odločbi.

Zaradi zgoraj omenjenega je zakonodajalec posegel tudi na to področje z novelo ZDavP-1A. Novela ureja tek obresti drugače kot dosedanji davčni postopki. Novi 30.a (3. člen ZDavP-1A) člen določa, da v primeru, ko davčni organ v postopku davčnega nadzora ugotovi davčno obveznost, glede obresti velja naslednje:
1. za čas od nastanka davčne obveznosti do izdaje odločbe se obračunajo obresti po medbančni obrestni meri za ročnost glede na čas, ki je pretekel od nastanka davčne obveznosti v višini, ki je veljala na dan nastanka davčne obveznosti (bistvena novost: namen teh obresti je ohranjanje realne vrednosti in so nižje kot zamudne obresti),
2. za čas od izdaje odločbe do njene izvršljivosti ne tečejo zamudne obresti.
3. prave zamudne obresti v smislu 31. člena ZDavP-1 (po 0,04247 % dnevni obrestni meri) začnejo teči šele, ko postane odločba davčnega organa izvršljiva (to je načeloma po preteku 30 dni od prejema odločbe).

Boris Jagodič, univ. dipl. prav.
LM Veritas d.o.o., davčni svetovalec

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT