Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.10.2011 10:50:49

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku Racunovodja.com

Vlada RS je na 155. redni seji, ki je potekala 20. oktobra 2011, sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku.

Skupina poslancev s prvopodpisanim Alojzijem Potočnikom je dne 16. septembra 2011 Državnemu zboru RS v obravnavo posredovala Predlog zakona dopolnitvi Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku.

Cilj predloga zakona je po mnenju predlagatelja preglednost oziroma omogočanje pravne varnosti delojemalcev, katerih delodajalci z ne-uveljavitvijo oziroma zavrnitvijo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na Davčno upravo Republike Slovenije tudi po uveljavitvi novele zakona o davčnem postopku naslavljajo prošnje za odlog oziroma obročno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Predlagatelj navaja, da je zaradi uveljavitve določbe 7. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (110. člena zakona) potrebno dopolniti 24. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, ki določa postopke odločanja v zvezi z dovolitvijo odlogov in obročnih plačil davkov. Po njegovem mnenju na podlagi sprememb 110. člena odlog oziroma obročno plačilo teh prispevkov ni več mogoč. Zaradi različnih razlag pa predlaga dopolnitev zakona, ki mora jasno določiti, da je odlog oziroma obročno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prepovedan oziroma so to dajatve, ki jih ni mogoče odlagati ali plačevati na obroke.

Vlada RS pojasnjuje, da kljub spremembi 110. člena ZDavP-2 v zadnji noveli velja možnost odpisa, delnega odpisa, odloga in obročnega plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

V skladu s 228. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-1) opravlja Davčna uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: DURS) nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter pobira, izterjuje, odpisuje, delno odpisuje oziroma dovoljuje odlog ali obročno odplačevanje prispevkov za obvezno zavarovanje skladno s kriteriji, ki jih določi svet zavoda, pri čemer se za način izterjave zapadlih prispevkov, nadzor nad plačevanjem in obračunavanjem prispevkov, zastaranje in zamudne obresti smiselno uporablja zakon, ki ureja davčni postopek. Pravno podlago za odpis, delni odpis, odlog oziroma obročno plačevanje obveznih prispevkov za zavarovanje ter pristojni organ za odločanje tako določa 228. člen ZPIZ-1 in sklep Zavoda o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Slovenije, DURS pa je zgolj izvršilni organ, ki navedeno vsebino izvaja po Zakonu o davčnem postopku (v nadaljnjem besedilu: ZDavP-2).

Namen spremembe je bil povezan s predvidenim sprejemom ZPIZ-2 (in predvideno uveljavitvijo s 1. 1. 2011), ki naj bi izključil možnosti odpisa, delnega odpisa, odloga in obročnega plačila.

Zaradi pravne varnosti, preglednosti in pravne sistematike ter skladnosti predpisov ni primerno v ZDavP-2, procesnem zakonu na davčnem področju, urejati vsebine sistemskega zakona s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja oziroma odpisa, delnega odpisa, odloga in obročnega plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Vlada RS opozarja, da je rešitev, kot je predlagana v 1. členu predloga Zakona o dopolnitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku ne le pravno sistemsko in nomotehnično neustrezna, temveč predvsem v nasprotju z 2. členom Ustave RS, ki določa, da je Slovenija pravna in socialna država ter 155. členom Ustave RS, ki prepoveduje povratno veljavo pravnih aktov.

Vlada RS predloga ne podpira, ker predlagana vsebina ne sodi v Zakon o davčnem postopku, postopkovni predpis na davčnem področju, temveč v zakon, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, specialni predpis.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT