Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.9.2011 12:07:07

Novosti, ki jih prinaša novela ZDDV-1E

Erika Režek

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Državni zbor je na svoji 31. redni seji dne 23.9.2011, po skrajšanem postopku sprejel Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1E).

Bistvene spremembe in dopolnitve novele ZDDV-1E:

  • Popravek DDV od neplačanih terjatev v postopku prisilne poravnave in v stečajnem postopku

Nov ukrep, davčnim zavezancem omogoča popravek (zmanjšanje) obračunanega in neplačanega DDV od vseh priznanih terjatev, ki jih je davčni zavezanec prijavil v postopku prisilne poravnave ali v stečajnem postopku. Torej že ob uvedbi in ne tako kot doslej, ko je popravek možen šele ob zaključku teh postopkov.

Če davčni zavezanec naknadno prejme plačilo ali delno plačilo, mora od prejeta zneska, ki presega znesek nepopravljenega obračunanega DDV, obračunati DDV.

Tako novela ZDDV-1E izboljšuje likvidnost podjetij, ki imajo neplačane terjatve do podjetij v postopku prisilne poravnave (PP) ali stečaja (insolventa podjetja).

Nov ukrep se uporablja  za priznane terjatve v teh postopkih, za katere je bil izdan sklep o začetku postopka po 1.1.2011.

  • Z novelo ZDDV-1E se ukinja:
    • Za davčne zavezance se ukinja se obveznost prijavljanja opravljanja in prenehanja opravljanja dobav blaga in storitev  v zvezi z uporabo obrnjene davčne obveznosti po 76.a členu ZDDV-1;
    • Ukinja se tudi predložitev praznih obrazcev; rekapitulacijsko poročilo in poročilo o dobavah blaga po 76.a členu ZDDV-1
  • Obveznost predložitve rekapitulacijskega poročila in poročila o dobavah iz 76.a člena ZDDV-1 je predpisana le v primeru, če  davčni zavezanec opravi dobave ali  če  mora popravljati podatke o dobavah za pretekla obdobja.

  • pisno obvestilo dobavitelja o zmanjšanju odbitka DDV ni več potrebno

Pri preklicu naročila, vračilu ali znižanju cene po opravljeni dobavi – 2. odst. 39. člen ZDDV-1,  pisno obvestilo dobavitelja o zmanjšanju odbitka DDV ni več potrebno. Davčni zavezanec (dobavitelj) lahko popravi (zmanjša) znesek obračunanega DDV, če pisno obvesti kupca o znesku DDV, za katerega kupec nima pravice do odbitka.

Po navedbah zakonodajalca je določba usklajena s prvim odstavkom 90. člena Direktive Sveta 2006/112/ES,  na podlagi katere je dano pooblastilo državam članicam, da določijo pogoje za zmanjšanje davčne osnove pri preklicu naročila, zavrnitvi ali celotnem ali delnem neplačilu ali znižanju cene po dobavi.

Skladno s spremembami in dopolnitvami  Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, ki je kot predlog objavljen na spletni strani MF in bo kot tak prav tako začel veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu RS, je spremenjena določba  popravek odbitka DDV, kot sledi : »Če davčni zavezanec, ki je prejel blago oziroma storitve, prejme obvestilo dobavitelja blaga oziroma storitve, da je ta zaradi napake na računu ali drugih razlogov iz drugega odstavka 39. člena ZDDV-1 zmanjšal obračunani DDV, mora zmanjšati odbitek DDV najkasneje v obračunu DDV za davčno obdobje, v katerem prejme obvestilo dobavitelja.«

Prav tako je v pravilniku spremenjena določba »popravek obračunanega DDV«  in sicer, »davčni zavezanec lahko popravi znesek DDV, izkazan na računu za dobavljeno blago oziroma opravljene storitve, v tekočem obdobju do izteka roka za predložitev obračuna DDV davčnemu organu. V tem primeru mora izdajatelj računa o popravku pisno obvestiti prejemnika tega računa, mu izdati nov račun s sklicevanjem na številko prvotnega računa in popraviti obračun DDV, razen če je po tem obračunu zahteval vračilo DDV.

Če davčni zavezanec kot izdajatelj računa ugotovi napako na izdanem računu in s tem previsoko obračunan znesek DDV po izteku roka za predložitev obračuna DDV, ali do izteka roka za predložitev obračuna DDV po katerem je zahteval vračilo DDV, lahko davčno obveznost popravi (zmanjša) v obračunu DDV v tistem davčnem obdobju, v katerem ugotovi napako in če pisno obvesti kupca o znesku DDV za katerega kupec nima odbitka«.

Nadaljevanje članka je brezplačno dostopno vsem registriranim uporabnikom portala:

Ključne besede:
ddv
davek na dodano vrednost
ZDDV-1E
76.a člen ZDDV-1
Erika Režek
2. odst. 39. člen ZDDV-1
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost

Zadnji članki iz rubrike:

16.2.2023 19:21:09:
Spremembe Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost - Url 17/23

9.2.2023 13:52:51:
Obveznost obračuna DDV ob prenehanju opravljanja obdavčljive ekonomske dejavnosti in obdobje popravka pri osnovnih sredstvih

12.12.2022 16:19:38:
Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU

8.12.2022 10:56:34:
Pojasnilo glede nastanka obdavčljivega dogodka in obveznosti obračuna DDV

25.9.2022 17:00:48:
eDavki DDV-O - novosti

Najnovejši članki:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress