Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.8.2011 8:55:40

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poroštvih Republike Slovenije za financiranje investicij gospodarskih družb

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poroštvih Republike Slovenije za financiranje investicij gospodarskih družb

Vlada RS se je na 146. redni seji, ki je potekala 28. julija 2011, sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o poroštvih Republike Slovenije za financiranje investicij gospodarskih družb. Cilj zakona je, da razširi možnosti podeljevanja poroštev RS ob hkratnem upoštevanju zahteve po ustreznem zavarovanju poroštev in kapitalski ustreznosti družb, ki prosijo za poroštvo za obratna sredstva.

Zakon o poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb je začel veljati 1. junija 2010 in omogoča Republiki Sloveniji, da daje poroštva zgolj za zavarovanje kreditov, namenjenim za financiranje investicij v razvojne projekte, ki imajo za posledico rast dodane vrednosti na zaposlenega in omogočajo večjo zaposlenost. Ker je ZPFIGD omejen na investicije, kot zavarovanje dovoljuje zgolj zavarovanje z opredmetenimi sredstvi investicije. Za izvajanje tehničnih opravil po ZPFIGD je pooblaščena SID banka, ki kot agent izvaja ta opravila v imenu in za račun. V enem letu izvajanja ZPFIGD so predstavniki gospodarstva opozorili na svoje potrebe, ki bi jim lahko zadostila država kot ukrep pri izhajanju iz gospodarske krize. Izpostavljena sta bila predvsem dva elementa:

  • Prvič, državna poroštva bi morala biti možna tudi za kredite za obratna sredstva, saj so nekatera podjetja investicijski cikel zaključila pred ali med gospodarsko krizo, sedaj pa so soočena s pomanjkanjem likvidnosti za financiranje obratnih sredstev, nekatere gospodarske panoge pa so zaradi gospodarske krize tako prizadete, da ne morejo same zagotavljati potrebnih začetnih obratnih sredstev za financiranje dejavnosti.
  • Drugič, poslovni partnerji (predvsem tuji) zahtevajo za vključitev slovenskih podjetij v dobavne verige njihovo povečano kapitalsko ustreznost. Analiza poslovanja podjetij kaže, da so posamezne družbe podkapitalizirane. Vzpodbuda za finančno konsolidacijo bi bila lahko pogojevanje izdaje poroštev s predložitvijo načrta izboljšanja kapitalske ustreznosti.

Te širitve polja uporabe ZPFIGD so možne le z zakonsko novelo, kot je predlagana. Poleg sprememb, ki neposredno uresničujejo zadane cilje, so z njimi povezane nujne spremembe v nekaterih drugih določbah ZPFIGD, predvsem glede zavarovanja. Pri poroštvih za obratna sredstva bodo zaradi visoke rizičnosti zahteve še posebej stroge.

Cilj zakona je, da razširi možnosti podeljevanja poroštev RS ob hkratnem upoštevanju zahteve po ustreznem zavarovanju poroštev in kapitalski ustreznosti družb, ki prosijo za poroštvo za obratna sredstva.

Zakon sledi enakim načelom kot osnovni ZPFIGD, le da širi področje njegove uporabe. V zakonu je določeno načelo enakega dostopa do poroštev (vse gospodarske družbe s sedežem v Republiki Sloveniji, ki izpolnjujejo zakonske pogoje, so upravičene do pridobitve poroštev) in načelo upoštevanja pravil EU o državnih pomočeh (z omejitvijo deleža dolga, za katerega se izdajo poroštva države, zaračunavanje premije za izdano poroštvo, namenska poraba sredstev za investicije in prepoved dajanja jamstev za obveznosti podjetij v težavah – podjetij, ki se lahko obravnavajo po Zakonu o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah).

Poglavitne rešitve v zakonu so:

  • poroštva se podeljujejo ne le za investicije, kar omogoča že veljavni ZPFIGD, temveč tudi za financiranje obratnih sredstev;
  • za vsa poroštva velja pogoj, da stanje vseh zavarovanih kreditov pri posamezni gospodarski družbi ne presega 10 milijonov EUR; pri obratnih sredstvih je višina posameznega kredita največ 300.000 EUR;
  • pri kreditih za obratna sredstva je določen dodaten pogoj predložitve načrta izboljšanja kapitalske ustreznosti pri gospodarskih družbah, ki imajo manj kot 35% kapitala. Sankcija za morebitno neizvršitev načrta je prepoved pridobivanja nadaljnjih poroštev po zakonu.
  • zaradi posebne rizičnosti poroštev za obratna sredstva zakon uvaja dve dodatni varovalki: institut pooblaščenca Ministrstva za finance, ki bo izvajal finančni nadzor, in zahtevo, da morajo člani organov vodenja in nadzora upravičencev sami dati poroštvo v višini najmanj 50%. Namen drugega instituta je predvsem previdnosten.
  • razširjena poroštvena shema mora zaradi narave projektov (obratna sredstva, storitve) omogočati druga sredstva ustreznega zavarovanja, ne le opredmetenih sredstev investicij, kot to določa veljavni zakon. Zato bo zavarovanje določeno opisno kot kvalitetno zavarovanje skladno z običajno bančno prakso.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT