Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.7.2011 14:13:41

Vlada izdala Uredbo o postopku, merilih in načinih dodeljevanja sredstev za spodbujanje razvojnih programov in prednostnih nalog

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada izdala Uredbo o postopku, merilih in načinih dodeljevanja sredstev za spodbujanje razvojnih programov in prednostnih nalog Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 143. redni seji, ki je potekala 7. julija, izdala Uredbo o postopku, merilih in načinih dodeljevanja sredstev za spodbujanje razvojnih programov in prednostnih nalog.

Podlaga za uredbo je bila določena z Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 107/10 z dne 29.12.2010). Do uveljavitve navedenega zakona so se sredstva iz proračuna lahko dodeljevala na podlagi veljavnega pravilnika, ki ureja izvrševanje proračuna Republike Slovenije oziroma na podlagi postopkov javnih razpisov, ki so določeni s posebnim zakonom (na primer Zakonom o podpornem okolju za podjetništvo). Zato v 1. členu uredba izrecno določa, da se uredba ne uporablja, če je postopek izvedbe javnega razpisa določen s posebnim zakonom. To izhaja že iz same hierarhije pravnih aktov, določba je dodana v izogib pravni negotovosti posameznih neposrednih uporabnikov proračuna.

Uredba ne razveljavlja 12. poglavja Pravilnika, posledično pa to pomeni, da je mogoče sredstva iz državnega oziroma občinskega proračuna še vedno dodeljevati po tem pravilniku, vendar le v primerih, kadar NE gre za t.i. razvojne programe in prednostne naloge. Odločitev o tem, kateri postopek se uporabi, sprejme neposredni proračunski uporabnik ob upoštevanju opredelitev razvojnih programov in prednostnih nalog v skladu z Zakonom o javnih financah in to uredbo.

Uredba podrobneje ureja ukrepe finančnega inženiringa. Navedeni ukrepi so namenjeni spodbujanju tehnološko razvojnih projektov in imajo značaj povratnih sredstev, predvsem pa se želi v te ukrepe vključiti tudi zasebni kapital. Finančni inženiring se izvaja s kombinacijo različnih finančnih instrumentov. Za namen izvajanja teh ukrepov se ustanovi posamezni instrument finančnega inženiringa v obliki posojilnega sklada, jamstvenega sklada, sklada tveganega kapitala ali v obliki holdinškega sklada, ki je vzpostavljen za več posameznih instrumentov finančnega inženiringa. Predlog uredbe določa, da se del sredstev za ta namen zagotavlja iz proračuna države, drugi del pa predstavljajo zasebni viri. Določena so posebna izvedbena pravila, s katerimi se zagotavlja smotrna in transparentna poraba proračunskih sredstev. Pomembno je, da se pravila izvajanja ukrepa finančnega inženiringa predhodno dogovorjeni v sporazumu o financiranju, ki ga skleneta ustrezno pooblaščen predstavnik izvajalca instrumenta finančnega inženiringa (t. j. prejemnik sredstev) in predstojnik neposrednega proračunskega uporabnika iz čigar finančnega načrta se dodeli prispevek proračunskih sredstev. Pri tem je potrebno poudariti, da so tveganja v večjem obsegu prenesena na državo, zato gre z vidika zasebnega kapitala za manj tvegano oziroma netvegano naložbo.

Uredba določa postopek za dodelitev sredstev prejemniku sredstev, nadzor nad porabo javnih sredstev, obveznost poročanja, poleg navedenega pa določa tudi dokumente in druge elemente, ki služijo ugotavljanju in spremljanju učinkovitosti ukrepov finančnega inženiringa.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

30.9.2020 12:47:39:
PKP5 podaljšuje in uvaja nove ukrepe na področju dela, socialnega varstva, gospodarstva, kmetijstva, infrastrukture ter drugih področjih

29.9.2020 19:22:39:
Dopolnjena spletna aplikacija UJPnet zaradi ukinitve standarda e-SLOG verzija 1.6 in 1.6.1 ter uvedbe izmenjave e-naročilnic, e-potrditev naročilnic in e-dobavnic v standardu e-SLOG 2.0

29.9.2020 19:19:08:
Popis cigaret na dan 30. septembra 2020

29.9.2020 13:51:01:
Maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji

29.9.2020 12:08:30:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, avgust 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT