Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.7.2011 14:13:41

Vlada izdala Uredbo o postopku, merilih in načinih dodeljevanja sredstev za spodbujanje razvojnih programov in prednostnih nalog

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada izdala Uredbo o postopku, merilih in načinih dodeljevanja sredstev za spodbujanje razvojnih programov in prednostnih nalog

Vlada Republike Slovenije je na 143. redni seji, ki je potekala 7. julija, izdala Uredbo o postopku, merilih in načinih dodeljevanja sredstev za spodbujanje razvojnih programov in prednostnih nalog.

Podlaga za uredbo je bila določena z Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 107/10 z dne 29.12.2010). Do uveljavitve navedenega zakona so se sredstva iz proračuna lahko dodeljevala na podlagi veljavnega pravilnika, ki ureja izvrševanje proračuna Republike Slovenije oziroma na podlagi postopkov javnih razpisov, ki so določeni s posebnim zakonom (na primer Zakonom o podpornem okolju za podjetništvo). Zato v 1. členu uredba izrecno določa, da se uredba ne uporablja, če je postopek izvedbe javnega razpisa določen s posebnim zakonom. To izhaja že iz same hierarhije pravnih aktov, določba je dodana v izogib pravni negotovosti posameznih neposrednih uporabnikov proračuna.

Uredba ne razveljavlja 12. poglavja Pravilnika, posledično pa to pomeni, da je mogoče sredstva iz državnega oziroma občinskega proračuna še vedno dodeljevati po tem pravilniku, vendar le v primerih, kadar NE gre za t.i. razvojne programe in prednostne naloge. Odločitev o tem, kateri postopek se uporabi, sprejme neposredni proračunski uporabnik ob upoštevanju opredelitev razvojnih programov in prednostnih nalog v skladu z Zakonom o javnih financah in to uredbo.

Uredba podrobneje ureja ukrepe finančnega inženiringa. Navedeni ukrepi so namenjeni spodbujanju tehnološko razvojnih projektov in imajo značaj povratnih sredstev, predvsem pa se želi v te ukrepe vključiti tudi zasebni kapital. Finančni inženiring se izvaja s kombinacijo različnih finančnih instrumentov. Za namen izvajanja teh ukrepov se ustanovi posamezni instrument finančnega inženiringa v obliki posojilnega sklada, jamstvenega sklada, sklada tveganega kapitala ali v obliki holdinškega sklada, ki je vzpostavljen za več posameznih instrumentov finančnega inženiringa. Predlog uredbe določa, da se del sredstev za ta namen zagotavlja iz proračuna države, drugi del pa predstavljajo zasebni viri. Določena so posebna izvedbena pravila, s katerimi se zagotavlja smotrna in transparentna poraba proračunskih sredstev. Pomembno je, da se pravila izvajanja ukrepa finančnega inženiringa predhodno dogovorjeni v sporazumu o financiranju, ki ga skleneta ustrezno pooblaščen predstavnik izvajalca instrumenta finančnega inženiringa (t. j. prejemnik sredstev) in predstojnik neposrednega proračunskega uporabnika iz čigar finančnega načrta se dodeli prispevek proračunskih sredstev. Pri tem je potrebno poudariti, da so tveganja v večjem obsegu prenesena na državo, zato gre z vidika zasebnega kapitala za manj tvegano oziroma netvegano naložbo.

Uredba določa postopek za dodelitev sredstev prejemniku sredstev, nadzor nad porabo javnih sredstev, obveznost poročanja, poleg navedenega pa določa tudi dokumente in druge elemente, ki služijo ugotavljanju in spremljanju učinkovitosti ukrepov finančnega inženiringa.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

13.12.2019 17:40:51:
Novosti Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v letu 2020

12.12.2019 11:41:11:
Obveznost kategorizacije in označitve nastanitvenih obratov

12.12.2019 13:15:50:
Dovoljenja za oddajanje nepremičnine v turistične namene

12.12.2019 11:28:03:
Poročanje o gostih in prenočitvah

12.12.2019 11:12:22:
DDV in davčno potrjevanje računov pri oddajanju preko posrednikov (Airbnb, Booking...)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT