Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.7.2011 14:06:35

Vlada sprejela mnenje o predlogu Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o predlogu Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora Racunovodja.com

Vlada RS je na 143. redni seji, ki je potekala 7. julija, sprejela mnenje o predlogu Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci Zares, LDS, SD, Desus in nepovezani poslanci.

Temeljni namen in cilj predloga zakona je preprečevanje pridobivanja in uporabe premoženja nezakonitega izvora. Tako premoženje je treba odvzeti osebam, ki z njim razpolagajo, seveda ob zagotovljenem varstvu pravic tistih oseb, ki so jih na takem premoženju pridobile zakonito in dobroverno. Predlagana ureditev določa poseben postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora, ki ima v kazenskem postopku le izhodišče z vidika suma nezakonitega izvora premoženja. Vsebinska podlaga za postopek odvzema premoženja se nato zagotavlja v finančni preiskavi, ki je urejena v tem Predlogu zakona. O začasnem zavarovanju odvzema in o dokončnem odvzemu pa odloča sodišče v pravdnem postopku z upoštevanjem načela obrnjenega dokaznega bremena, če je podano očitno nesorazmerje med zakonitimi dohodki in vrednostjo premoženja.

Vlada RS podpira utemeljen in legitimen cilj, ki se zasleduje s predlogom zakona t.j. da nihče ne more obdržati premoženja, ki ga je pridobil na nezakonit način oziroma z nezakonito dejavnostjo, saj ob vzpostavljenem sumu storitve določenih hudih kaznivih dejan ne more izkazati zakonitosti izvora premoženja. Vlada namreč meni, da nov predlog zakona ustrezno upošteva pripombe in pomisleke, ki jih je Ministrstvo za pravosodje v preteklosti izreklo v zvezi s prejšnjim predlogom zakona.

Po mnenju vlade je predlog zakona ustavnoskladen, saj postopek odvzema premoženja nezakonitega izvora po tem zakonu ni kazenski ali kaznovalni postopek, temveč gre za civilnopravno posledico dejstva, da je storilec ali drugi upravičenec pridobil premoženje z nezakonitim dejanjem. Prav zato, ker postopek odvzema premoženja ni povezan s kazenskim postopkom, in teče »proti premoženju nezakonitega izvora«, in ker je bilo dejanje, s katerim je bilo premoženje pridobljeno, nezakonito že v času pridobitve, se z navedeno ureditvijo ne more posegati oziroma se ne posega v ustavno zagotovljeno domnevno nedolžnosti (27. člen Ustave) kot tudi ne v pravico do zasebne lastnine (33. člen).

Končno kot izredno pozitivno Vlada RS ocenjuje tudi dejstvo, da predlog zakona ne uvaja novih državnih organov, temveč pristojnosti in naloge po tem zakonu nalaga državnim organom, ki že delujejo, njihove pristojnosti pa črpa iz že obstoječih področij teh organov. S tem se sledi načelu ekonomičnosti in smotrnosti porabe javnih sredstev.

Vlada RS zato predlog zakona podpira in meni, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT