Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.7.2011 14:05:16

Vlada določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 143. redni seji, ki je potekala 7. julija, določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih.

Trenutna ureditev v Zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih določa, da se prenosi vrednostnih papirjev opravljajo na podlagi naloga dosedanjega imetnika (izročitelja), in sicer ne glede na voljo osebe, ki vrednostne papirje prejema. Taka ureditev odstopa od standardov, ki sta jih leta 2006 sprejeli dve izmed najpomembnejših organizacij na področju poslovanja z vrednostnimi papirji: European Securities Services Forum (ESSF) in European Central Securities Depositories Association (ECSDA).

Da bi bila zagotovljena skladnost s standardi omenjenih organizacij, je treba uvesti uparjanje kot novo fazo v prenosu vrednostnih papirjev med različnimi računi. Pri uvedbi uparjanja gre za uveljavitev procesa primerjave, ali se navodili potencialnega izročitelja in potencialnega prejemnika glede prenosa nematerializiranih vrednostnih papirjev ujemata ter do prenosa (ob odsotnosti ostalih ovir) tako lahko pride. Do izročitve (prenosa) vrednostnih papirjev tako pride le ob sodelovanju obeh strank posla, tako izročitelja kot pridobitelja (prejemnika). Ni mogoče, da pridobitelj ne bi imel vpliva na to, ali bo vrednostne papirje prevzel ali ne. Ker bo sistem Target2-Securities (v nadaljnjem besedilu: T2S) uporabljal omenjene standarde, mora biti s temi standardi usklajeno tudi poslovanje klirinško depotne družbe, da bi bila na ta način omogočena informacijsko tehnična implementacija sistema centralnega registra in sistema T2S.

Trenutno veljavna ureditev v ZNVP določa, da za klirinško depotno družbo in njene člane velja režim neposlovne objektivne odškodninske odgovornosti. Vendar pa ta pravni režim ne velja v razmerju do vseh uporabnikov, saj so zaradi nomotehnične uporabe taksativnega naštevanja a contrario izvzeti številni potencialni oškodovanci, ki v zakonu niso izrecno navedeni. Ravno tako ta pravni režim ne velja za vsa ravnanja v zvezi z nematerializiranimi vrednostnimi papirji, saj so zaradi nomotehnične uporabe taksativnega naštevanja protipravnih ravnanj a contrario izvzeta številna ravnanja, ki v zakonu niso izrecno navedena. Navsezadnje se urejanju pravnoposlovnih razmerij med klirinško depotno družbo oziroma njenimi člani in uporabniki njihovih storitev v zvezi z nematerializiranimi vrednostnimi papirji bolj od pravnega režima neposlovne odškodninske odgovornosti prilega pravni režim poslovne odškodninske odgovornosti. Za vključitev klirinško depotne družbe v sistem T2S je vprašanje pravnega režima odškodninske odgovornosti pri opravljanju dejavnosti v zvezi s centralnim registrom nematerializiranih vrednostnih papirjev odločilnega pomena, saj bo tudi v razmerju med Evrosistemom, ki bo upravljal s sistemom T2S, ter klirinško depotno družbo, uveljavljen določen režim odškodninske odgovornosti, ter je posledično za vključitev v sistem T2S treba v razmerju med klirinško depotno družbo in njenimi člani ter uporabniki njihovih storitev zagotoviti enak pravni režim odškodninske odgovornosti, kot bo veljal v razmerju med klirinško depotno družbo (in posredno med člani klirinško depotne družbe) ter Evrosistemom. Od ustreznega delovanja sistema T2S bodo namreč odvisne poravnave vseh poslov z vrednostnimi papirji, Ker bo Evrosistem odgovarjal po splošnih pravilih (poslovne) odškodninske odgovornosti, je takšno ureditev treba povzeti tudi v ZNVP.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT