Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.7.2011 13:07:31

Vlada sprejela predlog stališča RS k zadevi Predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog stališča RS k zadevi Predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov

Vlada RS je na 142. redni seji, ki je potekala 30. junija 2011, sprejela predlog stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov - 10880/11, ki se glasi:. Republika Slovenija načelno podpira predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o uveljavitvi pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov.

Z revizijo obstoječe uredbe se je želelo dodatno opredeliti nekatere izboljšave pravnega okvira, ki naj bi bile nujne za okrepitev določb o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine, sočasno pa naj bi zagotavljale pravno jasnost določb. Zato se predlaga, da se Uredba Sveta (ES) št. 1383/2003 nadomesti s priloženim osnutkom nove uredbe.

Za okrepitev uveljavljanja se predlaga, da se področje uporabe, zajeto z Uredbo Sveta (ES) št. 1383/2003, razširi z vključitvijo trgovskih imen, topografij polprevodniških izdelkov in uporabnih modelov. Predlaga se tudi, da se področje uporabe Uredbe razširi z vključitvijo kršitev, ki izhajajo iz vzporedne trgovine, naprav za izogibanje tehnološkim ukrepom ter drugih kršitev pravic, ki jih carinski organi že uveljavljajo.

V Uredbi bi bila ohranjena možnost carinskih organov za kontrolo blaga za namen uveljavljanja pravic intelektualne lastnine v vseh primerih, v katerih je bilo blago pod njihovim nadzorom, ter poudarjena razlika med postopkovno naravo zakonodaje in materialnim pravom intelektualne lastnine.

Z Uredbo bi bili tudi uvedeni postopki, na podlagi katerih bi lahko carinski organi pod nekaterimi pogoji dosegli odstop blaga v uničenje, ne da bi bili potrebni formalni in dragi pravni postopki. Ti bi se razlikovali glede na vrsto kršitve. Pri ponarejenem in piratskem blagu bi bilo o soglasju lastnika za uničenje blaga mogoče sklepati, če ne bi bilo izrecnega nasprotovanja uničenju, medtem ko bi se moral v drugih primerih lastnik blaga izrecno strinjati z njegovim uničenjem. Če soglasje ne bi bilo doseženo, bi moral imetnik pravice sprožiti pravni postopek za ugotovitev kršitve, sicer bi bilo blago sproščeno.

Predlaga se tudi poseben postopek za manjše pošiljke domnevno ponarejenega in piratskega blaga, zajetega z zahtevo, ki bi omogočal uničenje blaga brez vpletenosti imetnika pravice.

Predlagajo se dodatne določbe, s katerimi bi se zagotovilo varstvo interesov zakonitih trgovcev pred morebitno zlorabo carinskih postopkov uveljavljanja in bi se v uredbo vključila načela Listine o temeljnih pravicah. V ta namen bi bili v Uredbi pojasnjeni roki za zadržanje blaga, glede katerega obstaja sum kršitve PIL, pogoji, pod katerimi carinski organi posredujejo informacije o pošiljkah imetnikom pravic, pogoji za uporabo postopka, ki omogoča uničenje blaga pod carinskim nadzorom zaradi suma kršitev pravic intelektualne lastnine, razen ponarejanja in piratstva, ter pravica do obrambe. Nova uredba bi tako postala močnejše orodje za uveljavljanje pravic in bi s tem okrepila legitimnost carinskega ukrepanja. Vprašanje stroškov hranjenja in uničenja blaga, ki krši PIL, je pritegnilo pozornost različnih zainteresiranih strani. Uredba bi še naprej določala, da stroške hranjenja in uničenja, ki nastanejo neposredno carinskim organom, nosijo imetniki pravic, ki so zahtevali carinsko ukrepanje, čeprav jim to ne bi preprečevalo pravnega ukrepanja za povrnitev takih stroškov od primarno odgovorne strani. Vendar pa se predlaga uvedba pomembne izjeme za manjše pošiljke, za katere naj bi stroške hranjenja in uničenja prevzeli carinski organi.

Ob koncu leta 2008 je bilo s strani nizozemskih carinskih organov pridržanih več pošiljk zdravil v tranzitu skozi EU na podlagi Uredbe Sveta (ES) št 1383/2003. Zaskrbljenost o vplivu tovrstnega ukrepanja (zadržanje blaga) na zakonito trgovino z zdravili so izrazile nekatere članice WTO, poslanci Evropskega parlamenta in predstavniki nevladnih organizacij. Predlog uredbe se odziva na te skrbi, s pojasnilom, da je uredba postopkovne narave in ne spreminja ali dopolnjuje pravil, ki določajo, kaj je kršitev pravic intelektualne lastnine. Postopki pridržanja in uničenja so tudi bolj jasno opredeljeni, kar naj bi povečalo pravno varnost za zakonite trgovce.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT