Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.6.2011 15:32:26

Vlada določila besedilo odgovora na poslansko pobudo v zvezi z neplačanimi prispevki za socialno varnost

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo odgovora na poslansko pobudo v zvezi z neplačanimi prispevki za socialno varnost Racunovodja.com

Vlada RS je na 138. redni seji, ki je potekala 9. junija 2011, določila besedilo odgovora na poslansko pobudo gospoda Bogdana Baroviča v zvezi z neplačanimi prispevki za socialno varnost.

Poslanec Bogdan Barovič je podal poslansko pobudo v zvezi z neplačanimi prispevki za socialno varnost.

V pobudi poslanec navaja, da so v poslanski skupini SNS v zadnjem letu večkrat opozorili, da je potrebno sankcioniranje vseh delodajalcev, ki niso plačevali prispevkov in dajatev za svoje delavce. Poslanec nadalje navaja, da kljub opozorilom in zahtevam do danes noben neplačnik ni bil kaznovan oziroma kazensko preganjan. Pobuda se nanaša na sprejem ustreznih predpisov in ukrepov, da se ti prispevki delavkam in delavcem povrnejo iz zasebnih sredstev delodajalcev, kršiteljev, neplačnikov.

V odgovoru na poslansko pobudo je opisan način obračunavanja in plačevanja obveznih prispevkov za socialno varnost, nadzor nad obračunavanjem prispevkov, davčno izvršbo, če prispevki niso plačani, obravnavo storilcev prekrškov ter vlaganje kazenskih ovadb zoper storilce, ki kršijo temeljne pravice delavcev in pravice iz socialnega zavarovanja.

Odgovor podrobneje navaja ukrepe pristojnih organov, DURS in Inšpektorata za delo.

Odgovor vsebuje podatke DURS o dodatno ugotovljenih obveznostih iz naslova prispevkov za socialno varnost, podatke o terjanem in izterjanem dolgu iz naslova prispevkov, ter podatke Inšpektorata RS za delo o ugotovljenih kršitvah v zvezi s plačilom in o vseh ugotovljenih kršitvah s področja nadzora delovnih razmerij.

Pojasnjujemo, da je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v zvezi s pobudami za povečanje učinkovitosti dela in jasnejšo opredelitev pristojnosti Inšpektorata RS za delo, v oktobru 2010 imenovalo delovno skupino, katere naloge so bile pripraviti analizo izvajanja Zakona o inšpekciji dela z navedbo odprtih vprašanj in s predlogi rešitev ter priprava predloga tez za Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o inšpekciji dela.

V zvezi s kaznivimi dejanji, ki sta povezani s problematiko kršitve temeljnih pravic delavcev in kršitve pravic iz socialnega zavarovanja menimo, da Kazenski zakonik na ustrezen način kvalificira te kršitve, po navedbah Vrhovnega državnega tožilstva RS, pa se te zadeve tudi prednostno obravnavajo.

Opisana so prizadevanja Vrhovnega državnega tožilstva RS v zvezi s pripravo in vsebino kvalitetne kazenske ovadbe s področja kršitev temeljnih pravic delavcev in kršitev pravic iz socialnega zavarovanja.

V zvezi s pobudo na sprejem ustreznih predpisov in ukrepov, da se ti prispevki delavkam in delavcem povrnejo iz zasebnih sredstev delodajalcev, kršiteljev, neplačnikov pojasnjujemo določbe Zakona o gospodarskih družbah, ki urejajo odgovornost članov in organov vodenja ali nadzora ter določbe v Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prenehanju, ki urejajo odgovornost aktivnega družbenika. V primeru, ko sodišče družbo izbriše iz sodnega registra, DURS neporavnane obveznosti izterjuje od aktivnih družbenikov.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

1.6.2020 10:57:58:
Delno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

1.6.2020 10:18:01:
Tretji interventni zakon - ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT