Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.6.2011 16:01:27

Spremembe Uredbe o samozaposlenih v kulturi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Spremembe Uredbe o samozaposlenih v kulturi Racunovodja.com

Vlada RS je na 137. redni seji, ki je potekala 2. junija 2011, sprejela besedilo Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samozaposlenih v kulturi.

Spremembe pomenijo izboljšanje socialnega položaja samozaposlenih na področju kulture, olajšanje ugotavljanja upravičenosti do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna ter prilagoditev naravi kulturnih dejavnosti.

Uredba bo, namesto ugotavljanja cenzusa na podlagi dohodkov iz preteklega leta, izpeljala zakonsko podlago za ugotavljanje dohodkovnega cenzusa na podlagi povprečja dohodkov za pretekla tri leta.

Pred spremembo ZUJIK so se pri ugotavljanju dohodkovnega cenzusa upoštevali tudi prihodki iz naslova delovnih štipendij ministrstva, pristojnega za kulturo, Javne agencije za knjigo, delovnih štipendij iz naslova knjižničnega nadomestila ter drugih primerljivih umetniških štipendij namenjenih spodbujanju ustvarjanja na področjih, ki jih določa 4. člena ZUJIK in jih podeljujejo domače ali tuje organizacije, kot tudi dohodki iz naslova nagrad na področju kulture, kar izniči pomen teh dohodkov. Pravica do plačila prispevkov za socialno varnost je namenjena le vrhunskim ustvarjalcem na področju kulture. Spodbujevalni namen delovnih štipendij in nagrad na področju kulture pa je v primeru izgube pravice do plačila prispevkov iz državnega proračuna, ki je vezana na dohodkovni cenzus, povsem izničen ali precej okrnjen. Pri ugotavljanju cenzusa od dohodkov se odštevajo prejemki iz naslova delovnih štipendij in nagrad na področju kulture ter taksativno določa nacionalne nagrade, ki se upoštevajo pri izračunu dohodkovnega cenzusa. Svetovne in druge nadnacionalne nagrade, ki so na primerljivi ravni z nacionalnimi nagradami, pa se upoštevajo po presoji strokovnih komisij.

Na novo uredba določa, da se od dohodkov, ki so podlaga za ugotavljanje cenzusa, odštevajo tudi obračunani obvezni prispevki za socialno varnost, plačani iz državnega proračuna, ki pa morajo biti vključeni med prihodki davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

V primeru ugotovljenega preseganja dohodkovnega cenzusa se upravičencu do prispevkov izda odločba o ustavitvi, in sicer do pridobitve novih podatkov, iz katerih izhaja, da dohodkovnega cenzusa v tekočem letu ne presega. Na novo pa uredba omogoča upravičencem, da s 1. januarjem pisno zaprosijo za ponovno izplačevanje akontacij prispevkov na podlagi izjave, da v tekočem letu ne presegajo dohodkovnega cenzusa. S tem se omogoči tistim, ki na podlagi lastne evidence vedo, da s prihodki v preteklem letu ne presegajo dohodkovnega cenzusa, da se jim lahko začne akontacija prispevkov od 1. januarja prihodnjega leta izplačevati že ob podaji zaprosila in izjave, in jim ni treba čakati do pridobitve podatkov (dohodninskih odločb), iz katerih izhaja, da ne presegajo dohodkovnega cenzusa, kar je lahko tudi šele v mesecu aprilu ali maju prihodnjega leta. Navedeno pa ob navedenem zmanjšuje tudi število primerov, ko upravičenci od pristojnega davčnega organa lahko zahtevajo vračilo zneska prispevkov, ki so jih v tekočem letu zaradi ustavitve plačali sami.

S tem da se samozaposlenim, ki jim je bilo ob uveljavitvi tega zakona že ugotovljeno preseganje dohodkovnega cenzusa iz 85. člena zakona, omogoči, da lahko v treh mesecih po uveljavitvi spremembe uredbe iz 86. člena ZUJIK, ki bodo določale nagrade in umetniške štipendije, zaprosijo za ponovno ugotovitev cenzusa po tem zakonu.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.6.2020 15:49:21:
Koledar poročanja v juniju 2020 po uvedbi ukrepov ZIUJP, ZIUPPP (veljavnost od 29. 3. 2020), ZIUZEOP (veljavnost od 11. 4. 2020), ZIUZEOP-A (veljavnost od 1. 5. 2020) IN ZIUOOPE (veljavnost od 1. 6. 2020)

5.6.2020 14:31:24:
Odsotnost z dela zaradi razlogov višje sile, letni dopust in regres

4.6.2020 17:06:25:
Podatki za obračun plač za maj 2020

4.6.2020 8:43:52:
Skrajšani delovni čas - obveščanje v treh delovnih dneh

4.6.2020 16:50:22:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT