Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.6.2011 16:01:27

Spremembe Uredbe o samozaposlenih v kulturi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Spremembe Uredbe o samozaposlenih v kulturi

Vlada RS je na 137. redni seji, ki je potekala 2. junija 2011, sprejela besedilo Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samozaposlenih v kulturi.

Spremembe pomenijo izboljšanje socialnega položaja samozaposlenih na področju kulture, olajšanje ugotavljanja upravičenosti do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna ter prilagoditev naravi kulturnih dejavnosti.

Uredba bo, namesto ugotavljanja cenzusa na podlagi dohodkov iz preteklega leta, izpeljala zakonsko podlago za ugotavljanje dohodkovnega cenzusa na podlagi povprečja dohodkov za pretekla tri leta.

Pred spremembo ZUJIK so se pri ugotavljanju dohodkovnega cenzusa upoštevali tudi prihodki iz naslova delovnih štipendij ministrstva, pristojnega za kulturo, Javne agencije za knjigo, delovnih štipendij iz naslova knjižničnega nadomestila ter drugih primerljivih umetniških štipendij namenjenih spodbujanju ustvarjanja na področjih, ki jih določa 4. člena ZUJIK in jih podeljujejo domače ali tuje organizacije, kot tudi dohodki iz naslova nagrad na področju kulture, kar izniči pomen teh dohodkov. Pravica do plačila prispevkov za socialno varnost je namenjena le vrhunskim ustvarjalcem na področju kulture. Spodbujevalni namen delovnih štipendij in nagrad na področju kulture pa je v primeru izgube pravice do plačila prispevkov iz državnega proračuna, ki je vezana na dohodkovni cenzus, povsem izničen ali precej okrnjen. Pri ugotavljanju cenzusa od dohodkov se odštevajo prejemki iz naslova delovnih štipendij in nagrad na področju kulture ter taksativno določa nacionalne nagrade, ki se upoštevajo pri izračunu dohodkovnega cenzusa. Svetovne in druge nadnacionalne nagrade, ki so na primerljivi ravni z nacionalnimi nagradami, pa se upoštevajo po presoji strokovnih komisij.

Na novo uredba določa, da se od dohodkov, ki so podlaga za ugotavljanje cenzusa, odštevajo tudi obračunani obvezni prispevki za socialno varnost, plačani iz državnega proračuna, ki pa morajo biti vključeni med prihodki davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

V primeru ugotovljenega preseganja dohodkovnega cenzusa se upravičencu do prispevkov izda odločba o ustavitvi, in sicer do pridobitve novih podatkov, iz katerih izhaja, da dohodkovnega cenzusa v tekočem letu ne presega. Na novo pa uredba omogoča upravičencem, da s 1. januarjem pisno zaprosijo za ponovno izplačevanje akontacij prispevkov na podlagi izjave, da v tekočem letu ne presegajo dohodkovnega cenzusa. S tem se omogoči tistim, ki na podlagi lastne evidence vedo, da s prihodki v preteklem letu ne presegajo dohodkovnega cenzusa, da se jim lahko začne akontacija prispevkov od 1. januarja prihodnjega leta izplačevati že ob podaji zaprosila in izjave, in jim ni treba čakati do pridobitve podatkov (dohodninskih odločb), iz katerih izhaja, da ne presegajo dohodkovnega cenzusa, kar je lahko tudi šele v mesecu aprilu ali maju prihodnjega leta. Navedeno pa ob navedenem zmanjšuje tudi število primerov, ko upravičenci od pristojnega davčnega organa lahko zahtevajo vračilo zneska prispevkov, ki so jih v tekočem letu zaradi ustavitve plačali sami.

S tem da se samozaposlenim, ki jim je bilo ob uveljavitvi tega zakona že ugotovljeno preseganje dohodkovnega cenzusa iz 85. člena zakona, omogoči, da lahko v treh mesecih po uveljavitvi spremembe uredbe iz 86. člena ZUJIK, ki bodo določale nagrade in umetniške štipendije, zaprosijo za ponovno ugotovitev cenzusa po tem zakonu.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT