Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.6.2011 15:07:34

Sprememba Zakona o kazenskem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Sprememba Zakona o kazenskem postopku

Vlada RS je na 137. redni seji, ki je potekala 2. junija 2011, sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku, ki ga je pripravilo Ministrstvo za pravosodje, in ki zagotavlja učinkovitejšo in hitrejšo izvedbo kazenskih postopkov ter ekonomičen potek glavne obravnave.

Bistvena novost, ki jo predvideva novela ZKP, je uvedba nove vmesne faze kazenskega postopka in sicer po pravnomočnosti obtožnice in pred razpisom glavne obravnav t. i. "predobravnavni narok". Ta uvedba bo omogočala izvedbo skrajšanih oziroma poenostavljenih oblik kazenskega postopka ter ekonomičen potek glavne obravnave. Osnovni namen tega naroka je, da se ugotovi ali obdolženec priznava krivdo ali ne, ker bo od tega odvisen nadaljnji potek postopka. V primerih, da bo obdolženec krivdo priznal, bo sodišče izvedlo le narok za izrek kazenske sankcije, v primeru, ko krivde ne bo priznal, pa se bodo v nadaljevanju predobravnavnega naroka razčistila tista vprašanja, ki so potrebna za nemoteno izvedbo glavne obravnave. Tako se bo predvsem ugotovilo, katera dejstva so med strankama sporna in s katerimi dokazi se bodo na glavni obravnavi dokazovalo, izločili se bodo nedovoljeni dokazi, odločilo pa se bo tudi o drugih procesnih predlogih strank. Na ta način bo lahko glavna obravnava potekala hitreje in bolj ekonomično, saj ne bo več možno zavlačevati postopkov z novimi dokaznimi predlogi ali predlogi za izločitev dokazov, sodnikov in podobno, razen če bodo obstajali utemeljeni razlogi, da stranka tega ni mogla storiti že na predobravnavnem naroku.

Zelo pomembna novost je tudi uvedba sporazuma o priznanju krivde. S predlaganimi novostmi se uzakonja možnost, da se državni tožilec in obdolženec dogovorita, pod kakšnimi pogoji bo obdolženec pred sodiščem priznal krivdo. Ob tem bo sodišče ves čas bdelo nad tem, da bo obdolženec res seznanjen z vsemi posledicami njegove odločitve oziroma, da bo obdolženec vedel kaj priznava, da je priznal samostojno, brez pritiskov, poleg tega bo sodišče preverilo tudi to ali je tako priznanje utemeljeno tudi v vsebinskem smislu glede na zbrano dokazno gradivo. Tako možnost predhodnega dogovora je sprejeta tudi v mnogih drugih evropskih državah.

V noveli ZKP je ministrstvo za pravosodje upoštevalo odločbe Ustavnega sodišča RS. Novela tako med drugim rešuje vprašanje časovnega trenutka nastopa pravnomočnosti sodbe. Po predlogu bo sodba, zoper katero je bila vložena pritožba, postala pravnomočna z dnem razglasitve, o kateri so bile stranke in zagovornik pravilno obveščene, oziroma, če je bila odločitev o pritožbi sprejeta na seji, je sodba pravnomočna, ko je pisni odpravek odločbe izdelan in skupaj z overjenimi prepisi in spisi prejet na sodišču prve stopnje.

S predlaganimi spremembami se poenostavlja in pospešuje tudi mednarodno sodelovanje v kazenskih zadevah, predvsem glede dopustnosti dajanja pomoči tako, kot je predpisano s postopki držav prosilke, instituta začasne predaje osebe, odprava praga predpisane kazni pri odstopu pregona.

Predlog zakona pa spreminja še tiste veljavne določbe, ki so se v praksi izkazale za pomanjkljive ali ne dovolj jasne. Novela se tudi usklajuje s predlaganimi spremembami in dopolnitvami KZ, ki bo ponovno urejal varnostne ukrepe obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu in na prostosti.

Vir: UKOM

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

13.12.2019 17:40:51:
Novosti Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v letu 2020

12.12.2019 11:41:11:
Obveznost kategorizacije in označitve nastanitvenih obratov

12.12.2019 13:15:50:
Dovoljenja za oddajanje nepremičnine v turistične namene

12.12.2019 11:28:03:
Poročanje o gostih in prenočitvah

12.12.2019 11:12:22:
DDV in davčno potrjevanje računov pri oddajanju preko posrednikov (Airbnb, Booking...)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT