Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 15:25:38

Dajanje plovil v najem

Davčni bilten; jan - feb 2007

Rubrika: Inšpekcijski pregledi (davčni bilten)print Natisni

Dajanje plovil v najem Racunovodja.com

Nepravilno uporabil oprostitev DDV po 5. točki prvega odstavka 31. člena ZDDV

Pri malem davčnem zavezancu, katerega pretežna dejavnost je trgovanje z lastnimi nepremičninami, je bil opravljen delni inšpekcijski nadzor obračunavanja in plačevanja DDV za obdobje od 1. 1. 2004 do 31. 12. 2004.

Zavezanec za davek je večino svojih prihodkov dosegel z dajanjem vodnih plovil v najem in z njihovo prodajo. V postopku davčnega inšpekcijskega nadzora je bilo ugotovljeno, da od storitev oddajanja plovil ni bil zaračunan DDV na podlagi 5. točke prvega odstavka 31. člena ZDDV. Odgovorna oseba zavezanca za davek je pojasnila, da je takšno zaračunavanje v skladu s prakso, veljavno za vsa podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo dajanja plovil v najem v Sloveniji. ZDDV v omenjenem členu določa, da so plačila DDV oproščeni dobava, izboljšave, popravilo, vzdrževanje, zakup in najem plovil ter dobava, najem, popravilo in vzdrževanje opreme, vključno z ribiško, ki je vgrajena ali se v njih uporablja.

V nadaljevanju je davčni organ ugotovil, da je zavezanec resda lastnik plovil, vendar ima sklenjeno pogodbo z drugim podjetjem, ki je zavezano organizirati rezervacije in skleniti za te potrebne agencijske, posredniške ali druge pogodbe, pri tem pa lastniku plovil pripada ustvarjena provizija. Iz čarterskih pogodb je razvidno, da se zavezanec in to drugo podjetje nista dogovorila za najem plovil na podlagi podtočke a in b 4. točke prvega odstavka 31. člena ZDDV, ki določa, da je to promet blaga v zvezi z oskrbovanjem plovil za plovbo na odprtem morju, ki prevažajo potnike za plačilo ali so namenjena za opravljanje komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti, ter plovil za reševanje in pomoč na morju. Po presoji davčnega organa v obravnavanem primeru to ni oskrbovanje plovil na odprtem morju, temveč storitev dajanja plovil v najem. Predmet navedenih pogodb namreč ni najem plovil za opravljanje komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti na odprtem morju, ampak dajanje plovil v najem, zato da se dajo v nadaljnji najem za sprostitev in razvedrilo; iz sklenjenih pogodb prav tako ne izhaja, da bi se plovila uporabljala za plovno dejavnost oziroma za drug posel v zvezi s plovbo. Zavezanec za davek tako ni izpolnil pogojev za oprostitev plačila DDV in se je pri izdanih računih neupravičeno skliceval na oprostitev po 5. točki prvega odstavka 31. člena ZDDV. Davčni organ je od omenjenega prometa obračunal DDV od davčne osnove 16 milijonov tolarjev po stopnji 20 %, to znaša 3,2 milijona tolarjev.

Ključne besede:
Davčni bilten
davčni nadzor
inšpekcijski nadzor
plovila

Zadnji članki iz rubrike:

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT