Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.2.2011 22:25:37

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčni službi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčni službi

Vlada je na seji 24. februarja 2011 sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčni službi. Sprejetje novele ZDS-1 narekuje potreba po spremembi nekaterih rešitev, in sicer na podlagi spoznanj glede izvajanja sedanjega sistema in uporabe zakona v praksi, pridobljenih izkušenj in ugotovljenih pomanjkljivosti.

S predlogom zakona se določene naloge, ki jih v skladu z veljavnim ZDS-1 opravljajo davčni uradi, prenašajo v pristojnost Generalnega davčnega urada. Predvideva se namreč oblikovanje notranje organizacijske enote Generalnega davčnega urada, in sicer URF. Uredba o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in pravosodnih organih omogoča DURS oblikovanje uprave v okviru Generalnega davčnega urada za izvajanje nalog na širšem zaokroženem delovnem področju. URF bo oblikovan v okviru sprememb akta o notranji sistemizaciji in organizaciji delovnih mest v DURS. URF bo izvajal naloge, ki se s predlogom zakona prenašajo iz pristojnosti davčnih uradov v pristojnost Generalnega davčnega urada.


URF bo opravljal računovodske in finančne naloge s področja pobiranja davkov, ki vključujejo tudi izvedbo vračil preveč plačanih davkov, nekatere naloge pred uvedbo davčne izvršbe (na primer telefonsko in pisno opominjanje davčnih zavezancev in pripravo podatkov za davčno izvršbo), prav tako bo izvajal nadzor nad delom davčnih uradov v zvezi z davčno izvršbo, skrbel za enotno ter celovito izvajanje sprejete strategije na področju davčne izvršbe in dajal navodila in usmeritve za delo ter odločal v davčnem postopku na prvi stopnji, to je ugotavljal zastaranje pravice do vračila preveč plačanega davka in odpis davka na tej podlagi, zastaranje pravice do izterjave davka zaradi poteka absolutnega zastaralnega roka in odpis davka na tej podlagi in odločal o obročnem plačilu davka na podlagi drugega odstavka 103. člena Zakona o davčnem postopku.Naloge, ki se zaradi nepovezanih informacijskih sistemov ponavljajo na različnih lokacijah (davčnih uradih), se bodo v URF z novim, prenovljenim, informacijskim sistemom izvajale na enem mestu, zato ne bo več podvajanja nalog. S centralizacijo računovodskih in finančnih nalog bo zagotovljena celovitost knjigovodskih evidenc. S knjigovodskimi evidencami se z vidika davčne obravnave zagotavljajo podatki o davčnih obveznostih, plačilih, vračilih in dolgovih davčnega zavezanca. Ti podatki so pomembni za izvajanje izterjave, davčnega nadzora, načrtovanja in spremljanja javnofinančnih prihodkov in izvajanje proračuna.Z novo organizacijo službe in prenovo informacijskega sistema bo:

* organizirana finančno računovodska služba v skladu z računovodskimi načeli in standardi,
* zagotovljena združitev evidenc na centralni ravni in s tem celovitejši nadzor nad temeljnimi evidencami in procesi neposrednega evidentiranja, pobiranja (izterjava), vračanja, razkrivanja, analiziranja in načrtovanja davčnih obveznosti.
* dosežena večja učinkovitost izvajanja knjigovodskih opravil na enem mestu,
* dosežena učinkovitejša davčna izvršba,
* zagotovljen nadzor nad izvajanjem občutljivih nalog na področju upravljanja terjatev
* in obveznosti ter plačil in vračil davčnih obveznosti ter nadzor nad postopki davčne izvršbe,
* zagotovljena enotna obravnava vseh davčnih zavezancev,
* zagotovljeno enostavnejše skrbništvo nad procesi znotraj nove uprave,
* zagotovljeno enostavnejše in celovitejše vzdrževanje knjigovodskega modula v
* novem davčnem informacijskem sistemu.

Namen določbe je povezan z oblikovanjem URF in novim informacijskim sistemom DURS, ki bosta racionalizirala določene naloge davčne službe. Zaradi racionalizacije in centralizacije bodo določeni uslužbenci, katerih dela ne bodo več potrebna, premeščeni na delovna mesta izterjevalcev, ki so kadrovsko podhranjena. S tem predlogom se omogoči znotraj DURS prekvalificirati že obstoječe, kvalitetne kadre.URF bo zaradi centralizacije in učinkovitejšega delovanja DURS prevzel nekatere naloge, ki jih trenutno opravlja 16 davčnih uradov. V URF bo okvirno zaposlenih 155 uslužbencev, ki bodo z davčnih uradov premeščeni na URF. Naloge, ki se zaradi nepovezanih informacijskih sistemov ponavljajo na različnih lokacijah, se bodo v URF z novim, prenovljenim, informacijskim sistemom izvajale na enem mestu, zato ne bo več podvajanja nalog.

Vir: Uvk

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

4.12.2019 13:51:12:
Podatki za obračun plač za november 2019

3.12.2019 15:18:24:
Novosti pri dohodnini v letu 2020 (ZDoh-2V)

2.12.2019 10:12:30:
Odločba o ugotovitvi, da sta tretji odstavek 310. člena in tretji odstavek 311. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v neskladju z Ustavo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT