Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.2.2011 11:05:51

Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z neplačanimi prispevki za pokojninsko zavarovanje

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z neplačanimi prispevki za pokojninsko zavarovanje Racunovodja.com

Vlada je na 118. redni seji, 27. januarja 2011, odgovorila na poslansko vprašanje Silvena Majheniča v zvezi z neplačanimi prispevki za pokojninsko zavarovanje. Poslanec v zvezi z novo pokojninsko zakonodajo opisuje problematiko neplačevanja prispevkov za pokojninsko zavarovanje. Opozarja na siromašenje pokojninske blagajne v preteklosti in na pomanjkljivosti sistema, ki je dovoljeval, da se je v blagajno vplačalo v zadnjih petnajstih letih kar za 6 milijard evrov manj na račun znižanja prispevne stopnje delodajalcev.

Glede na to, da je DURS pristojen za pobiranje, izterjavo ter nadzor nad pobiranjem prispevkov, ZPIZ pa odloča o odpisu, odlogu plačila in obročnem plačevanju prispevkov, in da razpolagata z podatki o tem, katera podjetja svojih obveznosti iz naslova prispevkov niso izpolnjevala, poslanca zanima, zakaj omenjena organa učinkoviteje ne opravljata nadzora in ne vlagata kazenskih ovadb proti delodajalcem, saj imata na razpolago zadostno pravno podlago (in sicer Zakon o prispevkih za socialno varnost, Kazenskem zakonik in Zakon o davčnem postopku).

Vlado poslanec zato sprašuje, ali razpolaga s seznamom neplačnikov pokojninskih prispevkov in kakšne ukrepe je sprožila proti odgovornim v teh podjetjih ter kako bo izterjala neplačane prispevke. V Poslanski skupini SNS namreč ne pristajajo na to, da bi odgovornost posameznikov za nastalo škodo ostala nerazčiščena. Zanima jih, kdo bo pokril nastalo izgubo v pokojninski blagajni, ko delodajalcem ni bilo treba plačevati prispevkov.

V zvezi s predlogom o objavi seznama neplačnikov pokojninskih prispevkov z namenom, da je javnost seznanjena, kdo je povzročil škodo slovenskim državljanom, je pojasnjeno, da Zakon o davčnem postopku opredeljuje za davčno tajnost podatke, ki jih zavezanec za davek v davčnem postopku posreduje davčnemu organu, ter druge podatke v zvezi z davčno obveznostjo zavezancev za davek.

ZDavP-2 določa krog upravičencev, ki imajo pravico do podatkov, ki so davčna tajnost, in sicer predvsem zaradi izvajanja nalog, določenih z zakoni ter uveljavljanja pravic. Z zakonom določen krog upravičencev, ki lahko pridobijo podatke, ki so davčna tajnost, je določen z namenom, da se ti podatki ne bi zlorabili. Potrebno je upoštevati, da določeni davčni zavezanci, ki bi bili na seznamu neplačnikov, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,  niso mogli plačati tudi iz razlogov na katere niso mogli vplivati. Zato bi bilo neprimerno, da so takšni zavezanci kot neplačniki posebej izpostavljeni.

Poleg tega razloga je potrebno izpostaviti morebitne možnosti napak v seznamu, zaradi katerih bi davčni zavezanci zahtevali od države odškodnino za povzročeno škodo. Z umestitvijo davčnih zavezancev na seznam dolžnikov bi trpel njihov poslovni ugled, lahko bi prišlo do znižanja njihovega bonitetnega razreda itd.

Zaradi navedenih razlogov ni potrebna seznanitev javnosti o dolžnikih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, temveč, da je v okviru reševanja problematike kršitve pravic zaposlenih zaradi neizplačila plač in neplačevanja obveznih prispevkov za socialno varnost bistvenega pomena ustrezna obveščenost oziroma dostopnost zaposlenih (delavcev – zavarovancev) do podatkov o obračunanih in plačanih prispevkih. Dostopnost do teh podatkov omogoča ZDavP-2 kot tudi elektronski vpogled preko portala eDavki.

V odgovoru so navedeni ukrepi DURS za poplačilo davčnega dolga iz naslova prispevkov, in sicer davčni nadzor, zavarovanje davčnega dolga, izvršba, izvedba postopka o prekršku; če pa ima ravnanje zavezanca znake kaznivega dejanja, DURS skladno z določilom prvega odstavka 145. člena Zakona o kazenskem postopku posreduje kazensko ovadbo na pristojno okrožno državno tožilstvo oziroma naznanilo na policijo. Odgovor vsebuje tudi podatke DURS o pobranih prispevkih in vloženih kazenskih ovadbah ter naznanil zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

Na seji ODUJZ (25. 1. 2011) je bilo predlagano, da se v zvezi z odgovorom poslancu glede davčnih dolžnikov ponovno premisli, ali res ni možna javna objava dolžnikov, predvsem ali so res davčni dolžniki davčna tajnost in če imamo pravilne evidence naj se jih objavi (razen če ni za to zakonske prepreke).

V zvezi s tem predlogom vlada pojasnjuje:

podatki  o davčnih dolžnikih so po ZDavP-2  davčna tajnost (davčna tajnost so vsi podatki v zvezi z davčno obveznostjo zavezancev za davek), torej ni zakonske podlage za predlagano objavo seznama.

DURS nima ažuriranih evidenc (tako kot je v odgovoru pojasnjeno, je predvideti možnosti napak v takšnem seznamu in posledično odškodninsko odgovornost države). V letu 2009 je MF že proučeval takšno možnost. V zvezi s tem predlogom je DURS pojasnil, da bi DURS lahko razkrila le podatke v zvezi s predloženimi obračuni, pri čemer je potrebno upoštevati, da določeni davčni zavezanci obračunov ne oddajo, kar pomeni, da bi bil seznam nepopoln, ker ne bi zajel vseh dolžnikov.

Vir: UKOM

Ključne besede:
prispevki za pokojninsko zavarovanje
pokojninsko zavarovanje
neplačani prispevki
prispevki

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT