Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.2.2011 10:55:01

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju Racunovodja.com

Vlada je na 118. redni seji, 27. januarja 2011, sprejela mnenje o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki jo je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom predložila v obravnavo Državnemu zboru RS.

S predlogom zakona se določa:

  • pristojnosti in dodatna upravičenja upniškega odbora,
  • promisorično izjavo upravitelja ob prevzemu dolžnosti,
  • dopolnitev ureditve glede oddaje in plačila storitev v zvezi s stečajnim postopkom in nagrad upraviteljev,
  • ureditev nadzora nad delom upraviteljev izključno s strani Ministrstva za pravosodje in
  • ukinitev Zbornice upraviteljev.

Predlog zakona vsebuje predloge, ki so bili že predlagani s strani poslanske skupine SDS v obliki amandmajev pri obravnavi predloga novele ZFPPIPP-C in zavrnjeni na seji Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje dne 27. 5. 2010.

Po mnenju Vlade so nekatere predlagane rešitve že ustrezno urejene v veljavni zakonski ureditvi, druge pa so neprimerne in neutemeljene, zato Vlada predlogu zakona nasprotuje in meni, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Pristojnosti upniškega odbora so v veljavnem zakonu urejene jasno in nedvoumno tako, da sistemska sprememba s tem v zvezi po mnenju Vlade ni potrebna.

Veljavna ureditev nadzora nad delom upraviteljev in obstoj Zbornice upraviteljev Slovenije sta po mnenju Vlade RS ustrezna. Upravitelji so se doslej združevali v Društvu upraviteljev Slovenije, ki je v letu 2002 izdalo Kodeks etike upraviteljev. Članstvo v društvu je bilo prostovoljno. Vlada kot predlagatelj zakona novele ZFPPIPP-C in nato zakonodajalec sta ocenila, da je potrebno, da se upravitelji, tako kot pred njimi notarji in izvršitelji, organizirajo v "močnejši" organizaciji in da morajo sami prevzeti bistveno večji del odgovornosti za svoje delo in s tem za ugled stroke ter razvoj dobre poslovne prakse upraviteljev.

Ministrstvo za pravosodje pa je tisto, ki opravlja nadzor nad Zbornico upraviteljev in pri tem lahko:

  • opravi pregled poslovanja zbornice,
  • zahteva poročilo zbornice o posameznem postopku nadzora nad upraviteljem ali o drugih zadevah s področja pristojnosti in nalog zbornice po ZFPPIPP,
  • odredi ali izvede druge ukrepe, potrebne za zagotovitev, da zbornica opravlja svoje pristojnosti in naloge v skladu z ZFPPIPP.

V sedanji ureditvi ZFPPIPP upravitelj opravlja svojo funkcijo profesionalno in na podlagi dovoljenja ministrstva, zato Vlada meni, da posamična prisega v postopku ni smiselna in tudi ni potrebna. Pravilo o prisegi upravitelja je bilo v prejšnjem ZPPSL določeno ob upoštevanju osnovne ureditve v ZPPSL, po kateri je sodišče za upravitelja imenovalo lahko katerokoli osebo (torej ko še ni bilo ureditve o dovoljenju za opravljanje funkcije upravitelja.  

Vlada načelno podpira predlog omejitve oddaje posameznih storitev za potrebe stečajnega postopka, tako da v konkretnih primerih na račun poplačila upnikov v stečajnem postopku ne bi prevladovali zasebni interesi posameznikov, ki prejmejo izplačila svojih storitev kot strošek stečajnega postopka. V luči tega je Vlada proučila ali je možno želene učinke tega predloga v konkretnih sodnih postopkih doseči že z upoštevanjem veljavne zakonodaje, in meni da je le-to možno, in sicer:

  • upravitelj je pri izbiri oseb, ki bodo izvedle posamezne storitve za potrebe stečajnega postopka dolžan upoštevati tudi dolžnosti, ki mu jih nalaga Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije kot uradni osebi (10. točka 4. člena tega zakona v zvezi s 4. točko prvega odstavka 99. člena Kazenskega zakonika);
  • izvedba posameznih storitev za potrebe stečajnega postopka, ki se izplačajo kot strošek postopka, sploh pa višina plačila za te storitve, ne more biti s strani upravitelja samovoljno izplačana, kajti sodišče je tisto, ki na predlog upravitelja in mnenja upniškega odbora, določi predračun stroškov stečajnega postopka (356. člen ZFPPIPP), in upravitelj, po splošnem pravilu ne sme brez soglasja sodišča opraviti plačila ali izpolniti obveznosti, ki je strošek postopka (357. člen ZFPPIPP).

Predlog zakona določa, da mora biti nagrada upravitelju odmerjena v skladu z upraviteljevimi prizadevanji za boljše poplačilo upnikov in sorazmerno z doseženimi rezultati v postopku, ki ga upravlja. Po mnenju Vlade RS je predlagana dopolnitev ZFPPIPP nesistemska in nepotrebna. Poplačilo upnikov je značilno samo za stečajne postopke in ne tudi postopek prisilne poravnave. Po posebnem pravilu, ki se sistemsko dosledno uporablja samo za stečajne postopke in je že določeno v 3. točki četrtega odstavka 103. člena ZFPPIPP, pa je del nagrade upravitelja nadomestilo za unovčenje stečajne mase in razdelitev upnikom, ki se odmeri v sorazmerju z višino zneska, ki je predmet razdelitve.

Vir: UKOM

Ključne besede:
finančno poslovanje
insolventnost
prisilno prenehanje
zfppipp

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT