Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.1.2011 12:12:03

Informacija o razreševanju problematike odpuščanja delavcev preko t.i. slamnatih podjetij

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Informacija o razreševanju problematike odpuščanja delavcev preko t.i. slamnatih podjetij Racunovodja.com

Vlada je na 116. seji, 13. januarja 2011, seji sprejela Informacijo o razreševanju problematike odpuščanja delavcev preko t.i. slamnatih podjetij v zvezi s sklepom Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Državnega zbora RS in jo posredovala Državnemu zboru RS.

Na pobudo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je bila problematika slamnatih podjetij obravnavana na seji Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri so bili sprejeti štirje sklepi, iz katerih med drugim izhaja:

  • da se v okviru MDDSZ ustanovi delovna skupina, ki bo obravnavala problematiko slamnatih podjetij z vidika ZDR, oblikovala svoja stališča in predloge ter z njimi seznanila ESS ter

  • da ESS poziva vlado, da poleg MDDSZ zadolži tudi druge resorje, ki jih zadeva ta problematika, predvsem Ministrstvo za gospodarstvo in Ministrstvo za pravosodje, da pripravijo ustrezne rešitve s svojega delovnega področja.

Vlada si je zelo prizadevala najti tako za sindikalno kot za delodajalsko stran sprejemljiv predlog sprememb in dopolnitev 73. člena ZDR, pri čemer velja poudariti, da je bila kompromisna rešitev na strokovni ravni sprejeta na podlagi razprav na šestih sestankih delovne skupine za reševanje problematike slamnatih podjetij, ki se je sestajala v obdobju od julija do oktobra 2010, ko je bil na strokovni ravni pripravljen predlog tudi strokovno usklajen.

S predlaganim besedilom 73. člena se je zasledovalo cilj, da se v čim večji možni meri omeji v praksi razširjen pojav zlorab oziroma izigravanja instituta spremembe delodajalca (osnovni problem zlorab je prenos dejavnosti in zaposlenih iz matičnih družb v t.i. slamnate družbe brez premoženja, ki gredo nato v stečaj, delavci pa ostanejo brez plač in odpravnine, ker podjetje ob prenehanju nima dovolj sredstev za poplačilo terjatev iz delovnih razmerij). Namen sprememb in dopolnitev, ki so vključene v tretji, peti in novi šesti odstavek 73. člena, je torej v zagotovitvi širšega in učinkovitejšega varstva pravic delavcev, ki so prešli na delo k prevzemniku.

Spremembe in dopolnitve 73. člena so bile dne 12. 10. 2010, skupaj z ostalimi spremembami in dopolnitvami predloga novele ZDR-B (ki se nanašajo na odpravnine in odpovedne roke ter uskladitev nekaterih določb ZDR z odločbo Ustavnega sodišča) obravnavane še na seji ESS, vendar so socialni partnerji predlagani rešitvi 73. člena ZDR interesno nasprotovali. Tako strokovno kot interesno pa je bilo s strani sindikalnih organizacij na seji ESS izpostavljeno stališče, da je treba problematiko slamnatih podjetij reševati tudi z vidika ustreznejših rešitev oziroma sprememb v statusni zakonodaji, saj zgolj sprememba 73. člena ZDR ne bo in ne more v celoti preprečiti izigravanja oz. zlorab instituta spremembe delodajalca.

Zaradi interesnega nasprotovanja predlagani strokovno usklajeni rešitvi 73. člena, je bila sprejeta odločitev, da se predlog 73. člena vključi v sistemske spremembe delovne zakonodaje, ki bodo predlagane še v letu 2011.

Zakon o gospodarskih družbah je sistemski zakon, ki na splošno ureja temeljna statusna korporacijska pravila ustanovitve in poslovanja gospodarskih družb ter samostojnih podjetnikov posameznikov. ZGD-1 določa pogoje in načine ustanavljanja družb oziroma samostojnih podjetnikov. ZGD-1 tako določa tudi, da je ustanovitelj družbe ali gospodarsko interesnega združenja lahko vsaka fizična ali pravna oseba, s čimer je konkretizirana ustavna določba o svobodni gospodarski pobudi.

Vlada se zaveda problema odpuščanja delavcev preko t.i. slamnatih podjetij, vendar meni, da rešitve ne moremo iskati v spremembah sistemskega zakona, kot je ZGD-1, saj le-ta na splošno ureja temeljna statusna korporacijska pravila ustanovitve in poslovanja gospodarskih družb ter samostojnih podjetnikov posameznikov. Sprememba splošnega zakona, kot je ZGD-1, bi lahko bistveno otežila ustanavljanje družb vsem subjektom, tudi tistim, ki vidijo v Sloveniji zgolj možnost opravljanja poslovne dejavnosti in ne le ustanavljanja družb z namenom zlorab. Glede na to, da gre pri problemu odpuščanja delavcev preko t.i. slamnatih podjetij za zlorabo delovnopravnih predpisov, je potrebno takšne primere zlorab reševati celovito v zakonih, ki urejajo delovna razmerja in ne s splošnim zaostrovanjem ustanavljanja gospodarskih družb za vse subjekte. Ocenjuje se tudi, da bi k zmanjševanju zlorab lahko prispeval povečan nadzor nad izvajanjem Zakona o sodnem registru.

Da do odpuščanja delavcev preko slamnatih podjetij ne bi prišlo oziroma sploh že do spremembe delodajalca, ki je tako podjetje, pravni red Republike Slovenije že sedaj vsebuje določene sistemske rešitve izbrisa tistih podjetij, ki ne poslujejo oziroma poslujejo na fiktivnih poslovnih naslovih. Izbris pravne osebe iz sodnega registra brez likvidacije ureja Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Vlada bo predlagala Inšpekcijskemu svetu, da v okviru načrtovanja skupnega izvajanja nalog inšpekcijskega nadzora organizira skupno akcijo pristojnih inšpekcijskih služb tudi v zvezi z ustanavljanjem, registracijo in poslovanjem t.i. slamnatih podjetij v dejavnostih, kjer je izpostavljena problematika še posebej pereča.

Vir: UVI

Ključne besede:
odpuščanje delavcev
odpuščanje
slamnato podjetje

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT