Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.12.2010 13:02:10

Novosti pri prijavi na Zavodu za zaposlovanje v letu 2011

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Po novem se bodo na Zavod lahko zaradi pridobitve informacij o trgu dela in zaposlovanju ter pomoči pri iskanju zaposlitve prijavili tudi drugi iskalci zaposlitve, ki niso brezposelne osebe.

Januarja 2011 bo Zavod RS za zaposlovanje (Zavod) začel izvajati novi Zakon o urejanju trga dela (ZUTD), ki prinaša vrsto novosti za brezposelne oziroma iskalce zaposlitve. Po novem se bodo na Zavod namreč lahko zaradi pridobitve informacij o trgu dela in zaposlovanju ter pomoči pri iskanju zaposlitve prijavili tudi drugi iskalci zaposlitve, ki se ne štejejo za brezposelne osebe, na primer:

  • delovno aktivne ali neaktivne osebe;
  • študent, ki išče zaposlitev;
  • osebe v času odpovednega roka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca;
  • osebe, v zvezi s katero je iz poslovne dokumentacije delodajalca razvidno, da bo njeno delo postalo nepotrebno;
  • osebe, zaposlene za določen čas, ki jim pogodba o zaposlitvi preneha veljati najkasneje čez 3 mesece.

Posebna pozornost bo namenjena osebam, katerih zaposlitev je ogrožena. Zavod bo zanje pripravil zaposlitveni načrt ter jim nudil enake storitve kot brezposelnim osebam.

Pomembna novost je tudi to, da se oseba lahko prijavi pri katerem koli uradu za delo Zavoda v Sloveniji, ki ga sama izbere. Prijava po novem tako ne bo več vezana na kraj stalnega bivanja ali kraj zadnje zaposlitve. Prijavi se lahko na več različnih načinov: elektronsko, osebno ali po pošti. Brezposelna oseba, ki uveljavlja pravico do denarnega nadomestila, se mora prijaviti na Zavod v roku 30 dni po prenehanju zavarovanja.

Novi zakon ne predvideva več 3-urne dnevne obvezne prisotnosti oziroma dosegljivosti brezposelne osebe na domu. Po novem se brezposelna oseba oz. iskalec zaposlitve, katerega zaposlitev je ogrožena, skupaj s svetovalcem zaposlitve v zaposlitvenem načrtu dogovori o načinu dosegljivosti za zaposlitev in za vključevanje v ukrepe na trgu dela, in sicer: po pošti, elektronski pošti, mobilnem telefonu, s SMS sporočili ipd. Prav tako se tudi dogovorita o območju za posredovanje v zaposlitev oz. aktivno iskanje zaposlitve, saj je to podlaga za vrnitev potnih in poštnih stroškov, povezanih z iskanjem zaposlitve. Delovno mesto je po novem lahko oddaljeno največ tri ure vožnje z javnim prevoznim sredstvom ali organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja osebe do delovnega mesta in nazaj.

Zaposlitveni načrt tudi z novo zakonodajo ostaja zelo pomemben pisni dogovor med brezposelno osebo oz. iskalcem zaposlitve, katerega zaposlitev je ogrožena, in svetovalcem zaposlitve. Poudarjena je aktivna vloga posameznika, to pomeni, da mora redno spremljati objave in se pravočasno prijavljati na prosta delovna mesta, se udeleževati zaposlitvenih razgovorov ter uresničevati tudi vse druge aktivnosti, dogovorjene v zaposlitvenem načrtu. Novo pa je, da se mora brezposelna oseba oz. iskalec zaposlitve, katere zaposlitev je ogrožena, poslej javiti Zavodu najkasneje v 15 dneh po poteku roka za izvedbo zadnje dogovorjene aktivnosti v zaposlitvenem načrtu. Veljavnost zaposlitvenega načrta je omejena na čas med dvema svetovalnima obravnavama oz. do naslednje obravnave, to pomeni, da se vse aktivnosti za čim hitrejšo zaposlitev spremljajo in dopolnjujejo na vsaki obravnavi.

Novi zakon tudi predvideva, da se brezposelni osebi lahko ponudi primerna zaposlitev po 3 mesecih od prijave v evidenco brezposelnih oseb, če ni na voljo brezposelnih oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. To pomeni, da se osebi ponudi zaposlitev, ki ustreza vrsti in največ eno raven nižji izobrazbi, kot jo ima ta oseba.

Novi zakon daje pomemben poudarek vseživljenjski karierni orientaciji, ki posamezniku omogoča prepoznavanje njegovih sposobnosti, kompetenc, interesov in jim pomaga pri odločanju o lastni izobraževalni in karierni poti. Poudarek je na tem, da se posameznik ob strokovni podpori nauči samostojno odločati in načrtovati svojo kariero, saj čas hitrih sprememb zahteva od vseh nas večjo prilagodljivost in prožnost. Zavod bo tako v prihodnje še nadalje razvijal svoje aktivnosti na področju kariernega svetovanja.

Vir: Zavod za zaposlovanje

Ključne besede:
zavod za zaposlovanje
zavod
zavod rs za zaposlovanje
zaposlovanje
iskanje zaposlitve
brezposelna oseba

Zadnji članki iz rubrike:

12.5.2023 12:32:06:
Novela Zakona o tujcih začne veljati 27. aprila 2023

19.4.2023 14:14:07:
Ponovna obveznost izročanja izdanega računa

27.3.2023 15:20:07:
Izvajanje plačilnih storitev na dan 7. 4. 2023

27.2.2023 12:48:42:
Ponovno obvezno izročanje računov

20.2.2023 17:02:08:
Dnevno nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi se bo povečalo za 50 odstotkov

Najnovejši članki:

25.5.2023 11:27:02:
Ključne novosti ZVOP-2

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

22.5.2023 14:35:56:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Borovnica

19.5.2023 15:07:59:
Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

19.5.2023 14:29:35:
Stališče 1 Revizorjev pregled in poročanje o letnem poročilu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress