Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.12.2010 21:20:22

Ključne vsebinske spremembe predloga novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2)

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik je na novinarski konferenci 6. 12. 2010 predstavil ključne vsebinske spremembe predloga novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Te so bile sprejete v prvi in drugi obravnavi predloga zakona v Državnem zboru RS. Tretjo obravnavo oziroma končno glasovanje bodo poslanci predvidoma opravili na 23. redni seji Državnega zbora 15. decembra 2010.

Minister je poudaril, da je večina vsebinskih sprememb pomeni blaženje upokojitvenih pogojev oziroma postopnejši prehod iz obstoječega v nov pokojninski sistem, in jih nekaj izpostavil:

 • Za tiste, ki so z delom pričeli zgodaj, se bosta zahtevana starost in pokojninska doba postopoma podaljševali za samo 4 mesece na leto in ne za 6 mesecev, kot je bilo prvotno predlagano. Z 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe brez dokupa za moške ter 55 let starosti in 38 let pokojninske dobe brez dokupa za ženske v prihodnjem letu na 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe brez dokupa za moške leta 2017 ter 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe brez dokupa za ženske leta 2020.
 • Do časovnega bonusa za starševstvo bodo zavarovanci upravičeni za vsakega otroka za 8 mesecev in ne le za 3 otroke, kot je bilo prvotno predvideno. Starostni pogoj pri ženskah pa se bo na ta račun lahko po izteku prehodnega obdobja znižal do 58. leta, pri moških pa do 60. leta.
 • Moškemu, ki je bil na služenju obveznega vojaškega roka, se bo lahko starostna meja 65 let znižala za celotno obdobje služenja obveznega vojaškega roka, za čas služenja obveznega vojaškega roka pa bo možen dokup pokojninske dobe pod bolj ugodnimi pogoji. Z amandmajem SLS naj bi se obdobje služenja obveznega vojaškega roka posameznikom ob navedenih dveh ugodnostih upoštevalo tudi kot dodana doba, kar pa s sistemskega vidika ni smiselno, saj ponovno vpeljuje institut dodane dobe, v primerjavi z obstoječim sistemom pa dodatno širi ugodnosti za služenje obveznega vojaškega roka.
 • Obdobje za izračun pokojninske osnove je bilo skrajšano s prvotno predlaganih 34 najugodnejših zaporednih let na 30 najugodnejših zaporednih let z izločitvijo 3 za zavarovanca najmanj ugodnih let, kar v praksi dejansko pomeni 27 najugodnejših let.
 • Pri upoštevanju nadomestil plače, ki izhajajo iz predpisov, ki urejajo delovna razmerja, trg dela, starševstvo, zdravstvo in rehabilitacije, kot je na primer bolniška, se pri pokojninski osnovi upošteva celotna zavarovančeva plača oziroma osnova in ne le dejansko nadomestilo, kot je bilo prvotno predvideno.
 • Ob subvencijah za zaposlovanje starejših (50 % in 30 % zmanjšanja plačila prispevkov), bodo delodajalci po novem upravičeni tudi do subvencij za zaposlovanje mladih za nedoločen čas (50 % in 30 % zmanjšanja plačila prispevkov).
 • Najnižja zavarovalna osnova za plačilo prispevkov za zaposlene za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se bo dvigovala postopneje, kot je bilo predvideno v prvotnem predlogu, in sicer bodo prispevki za zaposlene do leta 2016 znašali 50 % povprečne bruto plače, nato pa se bodo prispevki do leta 2020 postopoma poviševali za 2 % na leto do predvidenih 60 % povprečne bruto plače.
 • Pokojnine se bodo po novem od leta 2012 do leta 2015 enkrat letno usklajevale v razmerju 60 % rasti povprečne bruto plače in 40 % rasti cen življenjskih stroškov, v nadaljevanju pa se bodo enkrat letno usklajevale v razmerju 70 % rasti povprečne bruto plače in 30 % rasti cen življenjskih stroškov.
 • Spremenjen je bil 393. člen – varstvo pričakovanih pravic, ki je bil namenjen mehkejšemu upokojevanju oseb, ki so proti svoji volji ostale brez zaposlitve tik pred upokojitvijo. Zaradi uskladitve predloga nove pokojninske zakonodaje s spremembami zakonodaje o trgu dela se bodo po obstoječem sistemu tudi po uveljavitvi nove zakonodaje lahko upokojile tiste brezposelne osebe, ki jim do upokojitve manjka največ 3 leta starosti ali 3 leta pokojninske dobe in bodo v tem obdobju upravičene do denarnega nadomestila ali plačila prispevkov s strani Zavoda RS za zaposlovanje.
 • Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo moral skladno s sprejetimi dopolnili enkrat letno zavarovancem posredovati obvestilo o obračunanih in plačanih prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za preteklo leto. Zavarovanci bodo dobili možnost elektronskega vpogleda v podatke, ki jih o njih vodi Zavod. Zavod pa bo vsem zavarovancem, ki bodo dopolnili 58 let starosti, po uradni dolžnosti posredoval informacijo o pričakovani višini njihove pokojnine.
 • Predlog ZPIZ-2 je bil določenih sprememb deležen tudi na področju dodatnega pokojninskega zavarovanja. Upravljavci pokojninskih skladov bodo ob bankah, zavarovalnicah in pokojninskih družbah po novem lahko tudi družbe za upravljanje. Delodajalci pa na področju dodatnega pokojninskega zavarovanja ne bodo več vezani na sklenitev samo enega pokojninskega načrta, temveč bodo lahko sklenili do tri pokojinske načrte, zaposleni pa se bodo nato sami odločili, h kateremu pokojninskemu načrtu bodo pristopili.

Povezave:

Ključne besede:
ZPIZ - 2
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
pokojninska reforma
ZPIZ 2

Zadnji članki iz rubrike:

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

5.5.2021 11:33:33:
Obrazec zahteve za vpis v Register ponudnikov storitev menjav med virtualnimi in fiat valutami ter ponudnikov skrbniških denarnic

3.5.2021 16:13:16:
E-doplačilna znamka v tednu Rdečega križa

19.4.2021 10:10:01:
Ministrstvo za finance je pripravilo predloge za nadgradnjo davčnega sistema

Najnovejši članki:

18.5.2021 13:13:54:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2021

18.5.2021 12:38:49:
Višina regresa za letni dopust za leto 2021 - gospodarstvo

14.5.2021 13:57:04:
Zaposlitveni oglas: Vodja tima v računovodskem servisu m/ž, Ljubljana

14.5.2021 20:21:50:
Prenovljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT