Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.12.2010 13:35:51

Obdavčitev storitev izobraževanja na tečaju za računalniške sisteme

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 3840-42/2010, 22. 11. 2010

Davčni zavezanec navaja, da ima družina mikro podjetje, registrirano in s sedežem na Madžarskem. Imate tudi DDV številko, izdano na Madžarskem. Njihovo dejavnost predstavlja urjenje, izobraževanje in svetovanje. Pred kratkim so bili povabljeni k izobraževanju na tečaj za računalniške sisteme.

Davčnega zavezanca zanima, katere postopke mora opraviti, preden prične z opravljanjem in zaračunavanjem teh storitev v Sloveniji. Zanima ga tudi, ali plača DDV v Sloveniji ali na Madžarskem, ter stopnja DDV za opravljene storitve.

V nadaljevanju pojasnjujemo:

Sedaj veljavna zakonodaja:

Kraj opravljanja storitev izobraževanja, če so opravljene osebi, ki je davčni zavezanec, ki deluje kot tak, ali osebi, ki ni davčni zavezanec, je po sedaj veljavni zakonodaji kraj, kjer so te storitve dejansko opravljene, torej v Sloveniji. Navedeno pomeni, da se morate v Sloveniji identificirati za namene DDV, lahko pa za izpolnjevanje obveznosti iz naslova DDV imenujete davčnega zastopnika. V konkretnem primeru se od teh storitev DDV obračuna po splošni stopnji 20 %.

Zakonodaja po 1. 1. 2011:

Od 1. 1. 2011 bo glede opravljanja storitev izobraževanja prejemniku, ki je davčni zavezanec in ki deluje kot tak, veljalo splošno pravilo, kar pomeni, da se vam v Sloveniji ne bo treba identificirati za namene DDV, saj bo prejemnik storitve obračunal in plačal DDV (reverse charge mechanism).

V kolikor pa bodo storitve izobraževanja opravljene osebi, ki ni davčni zavezanec, bo kraj opravljanja storitve tam, kjer se te dejavnosti dejansko izvajajo, torej v Sloveniji. To pomeni, da se boste morali identificirati za namene DDV v Sloveniji ter od storitev obračunati in plačati DDV po splošni stopnji 20 %. Lahko pa boste za izpolnjevanje obveznosti iz naslova DDV imenovali davčnega zastopnika.

Zakon o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 10/10-UPB2 in 85/10) v 25. členu določa, da je kraj opravljanja storitev, ki jih prejme davčni zavezanec, ki deluje kot tak, kraj, kjer ima ta davčni zavezance sedež svoje dejavnosti.

Ne glede na to splošno pravilo pa ZDDV-1 v 29. členu določa, da je kraj opravljanja storitev, vključno s pomožnimi, s področja kulture, umetnosti, športa, izobraževanja, zabavnih in podobnih prireditev, kot so sejmi in razstave, vključno s storitvami organizatorjev teh dejavnosti, kraj, kjer so te storitve dejansko opravljene.

Osebe, ki morajo plačati DDV, določa ZDDV-1 v 76. členu. V skladu s 1. točko prvega odstavka tega člena je plačnik DDV vsak davčni zavezanec, ki opravi obdavčljivo dobavo blaga ali storitev, razen v primerih, v katerih je v skladu s tem členom DDV dolžna plačati druga oseba. Če je oseba, ki mora v skladu s prvim odstavkom tega člena plačati DDV, davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža, lahko ne glede na določbe prvega odstavka tega člena v skladu z drugim odstavkom tega člena imenuje davčnega zastopnika kot osebo, ki mora plačati DDV. Če davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža, ne imenuje davčnega zastopnika, plača DDV prejemnik blaga oziroma storitev.

Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano prednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08, 123/08, 105/09 in 27/10) v drugem odstavku 3. člena ZDDV-1 določa, da davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji, ki v skladu s predpisi ni dolžan ustanoviti podružnice, in izpolnjuje pogoje za identifikacijo za namene DDV, lahko imenuje davčnega zastopnika, ki v njegovem imenu izpolnjuje obveznosti iz naslova DDV.

Iz vseh navedenih zakonskih določb izhaja, da bi se morali v primeru opravljanja storitev izobraževanja v Sloveniji v letu 2010 identificirati za namene DDV v Sloveniji ter od opravljene storitve obračunati in plačati DDV po splošni stopnji 20 %, saj navedena storitev ne izpolnjuje pogojev za oprostitev plačila DDV, niti za plačilo po nižji stopnji 8,5 %.

Obveščamo pa vas, da bo s 1. 1. 2011 v veljavi nov način določanja kraja opravljanja storitev s področja kulture, umetnosti, športa, izobraževanja, zabavnih in podobnih prireditev, po katerem se bo kraj opravljanja teh storitev določal po splošnem pravilu, če bo prejemnik teh storitev davčni zavezanec, ki deluje kot tak. To pomeni, da bo kraj opravljanja teh storitev v Sloveniji, prejemniki teh storitev (davčni zavezanci) pa bodo od prejetih storitev obračunali in plačali DDV (tako imenovani reverse charge mechanism). V tem primeru se vam na ozemlju Slovenije ne bo treba identificirati za namene DDV, niti imenovati davčnega zastopnika, ki v vašem imenu izpolnjuje obveznosti iz naslova DDV.

Od 1. 1. 2011 pa bo glede opravljanja storitev izobraževanja prejemniku, ki ni davčni zavezanec, veljalo pravilo, da je kraj opravljanja teh storitev kraj, kjer se te dejavnosti dejansko izvajajo, kar pomeni, da se boste morali identificirati za namene DDV v Sloveniji ter od storitev obračunati in plačati DDV po splošni stopnji 20 %. Lahko pa boste za izpolnjevanje obveznosti iz naslova DDV imenovali davčnega zastopnika.

Več v zvezi z identifikacijo za namene DDV je v angleškem jeziku dostopno na spletni strani DURS na naslednji povezavi:

Obligations and rights of the taxable person without the seat in Slovenia and the passenger without place of residence in Slovenia - 1. Identification for VAT purposes

Ključne besede:
ddv
davek na dodano vrednost
zddv-1
29. člen
76. člen
reverse charge mechanism
kraj opravljanja storitev
ddv po 1.1.2011
ddv v letu 2011

Zadnji članki iz rubrike:

16.2.2023 19:21:09:
Spremembe Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost - Url 17/23

9.2.2023 13:52:51:
Obveznost obračuna DDV ob prenehanju opravljanja obdavčljive ekonomske dejavnosti in obdobje popravka pri osnovnih sredstvih

12.12.2022 16:19:38:
Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU

8.12.2022 10:56:34:
Pojasnilo glede nastanka obdavčljivega dogodka in obveznosti obračuna DDV

25.9.2022 17:00:48:
eDavki DDV-O - novosti

Najnovejši članki:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress