Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.11.2010 12:56:58

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

Vlada je na 106. redni seji, 4. novembra 2010, sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, ki in ga pošilja v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru RS po nujnem postopku.

Spremeni se obrestna mera za čas, ko je davčnemu zavezancu dovoljen odlog oziroma obročno plačilo. Po predlogu obrestna mera ostane enaka veljavni, če gre za odobritev odloga oziroma obročnega plačila davčnemu zavezancu – fizični osebi, v primeru določitve obročnega plačila poslovnim subjektom pa se odloženi oziroma obročno določeni znesek obrestuje po veljavni referenčni obrestni meri za izračun državne pomoči (Sporočilo Komisije o spremembi metode določanja referenčnih obrestnih mer in diskontnih stopenj, 2008/C 14/02 ), ki jo objavi Evropska komisija. Drugačno obrestno mero je potrebno določiti, da ne bi prišli v situacijo, ko bi obročno plačilo davka, obrestovano po obrestni meri, nižji od tržne, pomenilo državno pomoč, saj bi bilo v teh primerih določitev obročnega plačila potrebno obravnavati v skladu z zakonom, ki ureja državne pomoči.

S spremembo se uredijo posledice zamude pri plačilu posameznih obrokov davkov tako, da bodo v primeru, ko zavezanci zamudijo plačilo posameznega obroka, vsi ostali odobreni in še nezapadli obroki takoj zapadli v plačilo z dnem neplačanega zapadlega obroka. Na ta način se zagotovi poplačilo davčnih obveznosti kot tudi vzpodbudi davčne zavezance k prostovoljnemu plačevanju obveznosti. Izpolnitev davčne obveznosti je v skladu z ZDavP-2 temeljna obveznost davčnega zavezanca, ki jo mora izpolniti, ne glede na svoje druge obveznosti.

Po predlagani spremembi bo za izdajo sklepa o izvršbi pristojen davčni urad, pri katerem je dolžnik vpisan v davčni register, če pa ni vpisan v davčni register, pa davčni urad, na območju katerega je nastala obveznost. Ta ureditev omogoča, da se postopki izvršbe za istega davčnega zavezanca opravijo na enem mestu oziroma pri uradu, kjer je zavezanec vpisan v davčni register.

Z novelo ZDoh-2 se zavezancu narezidentu – nastopajočemu izvajalcu ali športniku – ki nima poslovne enote v Sloveniji, ker ne more uveljavljati dejanskih stroškov v okviru obračuna davka, omogoči, da pri ugotavljanju davčne osnove namesto normiranih stroškov uveljavlja določene dejanske stroške. Daje se možnost uveljavljanja tistih stroškov, ki jih je mogoče v celoti in neposredno pripisati posamezni aktivnosti, dohodki katere so predmet obdavčitve v Sloveniji z davčnim odtegljajem. Zato se v teh primerih v ZDavP-2 določi način uveljavljanja dejanskih stroškov.

Skladno s predlogom spremembe ZDoh-2, da se za večje kmetije (kmečka gospodinjstva s skupnim dohodkom iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti nad 5.000 eurov) določi, da morajo obvezno preiti na način ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, oziroma dejanskih prihodkov in normiranih prihodkov, se jasneje urejajo roki in postopki za priglasitev začetka oziroma prenehanja ugotavljanja davčne osnove njihove osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti na tak način ter kazenska sankcija za prekršek nepriglasitve spremembe.

Po predlogu sprememb ZDoh-2 se spremeni sistem ugotavljanja davčne osnove od drugih dohodkov (plačila iz naslova ukrepov kmetijske politike in druge državne pomoči), in sicer se ta dohodek, namesto na podlagi povprečnih zneskov subvencij upošteva na podlagi dejansko prejetih drugih dohodkov, s čimer se bolj primerljivo in pravično opredeli višina dohodkov posameznih zavezancev iz naslova te dejavnosti. Na neprimernost načina določitve dohodkov iz naslova kmetijskih subvencij je opozarjal tudi Varuh človekovih pravic RS, Državni zbor RS, kot tudi davčni zavezanci. Zaradi tega se predlaga, da se nov način določanja teh dohodkov uveljavi že za leto 2010.

Uredi se postopek izračuna akontacije dohodnine za druge dohodke iz 70. člena ZDoh-2 (plačila iz naslova ukrepov kmetijske politike in druge državne pomoči), ki se po predlogu sprememb ZDoh-2 obdavčujejo v dejanskih zneskih pri dejanskih prejemnikih. Predlaga se, da akontacijo dohodnine izračuna izplačevalec (v primeru plačil za ukrepe kmetijske politike je to praviloma Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja RS), in sicer ob vsakokratnem izplačilu tega dohodka. Skladno s predlagano rešitvijo se ustrezno ureja tudi kazenska določba v primeru neodmere akontacije.

V noveli ZDavP-2B se je na novo uredil sistem sankcioniranja zavezancev za davek – pravnih oseb, ki so v skladu z ZDavP-2 storili prekršek, in sicer tako, da se višina globe veže na kategorizacijo oseb v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (mikro, majhne, srednje in velike družbe). Ker za določene pravne osebe ni mogoče uporabiti kvalifikacije, kot jo določa Zakon o gospodarskih družbah (na primer društva, zavodi, agencije), se za te osebe določi ustrezna odgovornost in sankcija za prekršek.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o davčnem postopku
davčni postopek

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT