Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.10.2010 11:08:31

Pobuda za pogajanja in sklenitev poroštvene pogodbe med RS in EIB za tretje okvirno posojilo Eko sklada

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pobuda za pogajanja in sklenitev poroštvene pogodbe med RS in EIB za tretje okvirno posojilo Eko sklada Racunovodja.com

Vlada je na 102. seji, 7. oktobra 2010, sprejela pobudo za pogajanja in sklenitev poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za tretje okvirno posojilo do zneska 50 milijonov evrov, ki ga pri Evropski investicijski banki najame Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, za financiranje okoljskih naložb. Vlada je imenovala delegacijo predstavnikov Ministrstva za finance, ki se na podlagi pooblastil iz te pobude pogaja z Evropsko investicijsko banko o poroštveni pogodbi. Vlada nalaga delegaciji, da opravi pogajanja z EIB in vodjo delegacije pooblašča, da v primeru uspešnih pogajanj podpiše usklajen zapisnik o pogajanjih ter parafira poroštveno pogodbo. Delegacija Vladi RS predloži poročilo o opravljenih pogajanjih, v primeru uspešnih pogajanj pa Ministrstvo za finance hkrati s poročilom poda predlog zakona o poroštvu.

Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, izvaja ugodno financiranje okoljskih naložb in pri tem zasleduje usmeritve okoljskih politik EU ter prioritetne cilje iz Nacionalnega programa varstva okolja, Nacionalnega energetskega programa in operativnih programov pristojnega Ministrstva za okolje in prostor.

V zadnjih letih namenja sklad poseben poudarek financiranju naložb za blaženje podnebnih sprememb, to je različnih ukrepov na področju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije, ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov. Interes za naložbe v varstvo okolja je velik tako pri občanih, kot tudi pri pravnih osebah in samostojnih podjetnikih, s tem pa se posledično povečuje tudi povpraševanje po ugodnih posojilih sklada. To se je izrazito pokazalo v letu 2008, ko je bil interes posojilojemalcev precej večji od razpoložljivih oz. razpisanih sredstev, pa tudi črpanje razpisanih sredstev je bilo intenzivno in hitro. Podoben trend se je nadaljeval v letu 2009, zlasti na področju financiranja okoljskih naložb pravnih oseb in samostojnih podjetnikov. Interes za financiranje okoljskih naložb s posojili sklada je bil velik tudi zaradi ugodne obrestne mere, ki je bila bistveno nižja od obrestnih mer, ki jih za tovrstna posojila ponujajo komercialne banke.

V letih 2008 in 2009 je sklad vsako leto z razpisi ponudil preko 30 mio EUR sredstev, in v obeh letih podpisal za preko 55 mio EUR pogodb, s čimer so bili podprti projekti v skupnem znesku preko 106 mio EUR. V letu 2010 bo sklad razpisani obseg sredstev obdržal na ravni leta 2008 v višini 32 mio EUR. V letu 2010 bo sklad, iz naslova vračil v preteklosti odobrenih posojil prejel 15,9 mio EUR. Hkrati bosta v tem letu zapadli v plačilo posojili Mednarodne banke za obnovo in razvoj in EIB v skupnem znesku 3,5 mio EUR. Poleg tega v zadnjem času investitorji – pravne osebe in samostojni podjetniki - v večini primerov izkoristijo možnost enoletnega moratorija na odplačilo glavnice in rok odplačila do 15 let.

Pokrivanje obveznosti sklada ter spodbujanje okoljskih naložb v planiranem obsegu, je ob daljši ročnosti odobrenih posojil možno le na podlagi pridobitve dodatnih sredstev na osnovi zadolževanja, za kar je potrebna nova dolgoročna zadolžitev sklada. Za izvajanje svoje dejavnosti je sklad prosil Evropsko investicijsko banko za odobritev posojila v znesku do 50 mio EUR z rokom odplačila 15 let z vključenim 5 letnim moratorijem. Za navedeno posojilo je Sklad pridobil pozitivno mnenje Ministrstva za okolje in prostor ter soglasje Ministrstva za finance k začetku postopka zadolževanja.

Ker bo posojilo zavarovano s poroštvom države, bosta Republika Slovenija in Evropska investicijska banka sklenili poroštveno pogodbo, katere podpis je možen po sprejetju zakona o poroštvu. S to pobudo Vlada potrjuje osnovne elemente poroštvene pogodbe in imenuje pogajalsko skupino, ki se bo v njenem imenu, na podlagi v gradivu opredeljenih izhodišč, z Evropsko investicijsko banko pogajala o sklenitvi pogodbe.

Vir: UVI

Ključne besede:
poroštvena pogodba
poroštvo
eko sklad
eib
posojilo
posojilo eko sklada

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT