Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.10.2010 17:43:12

Kakšna je razlika med zaposlovanjem na črno in delom na črno?

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Tržni inšpektorat RS je v zadnjem času prejel več prijav, ki se nanašajo na zaposlovanje na črno. Prav tako so prejeli tudi nekaj prijav posameznikov, s katerim je delodajalec sklenil delovno razmerja na črno, tj. brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

V konkretnih primerih ne gre za kršitve, za katere je pristojen Tržni inšpektorat RS, ampak Inšpektorat RS za delo, zato so vse prijave odstopili v pristojno reševanje.

Med delom na črno in zaposlovanjem na črno obstaja razlika, ki bo v nadaljevanju na kratko razložena.

Po 13. členu Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC) so pristojni za neposredni nadzor dela na črno Tržni inšpektorat RS, Inšpektorat RS za delo, Prometni inšpektorat RS in Davčna uprava RS.

Tržni inšpektorat RS, Prometni inšpektorat RS in Davčna uprava RS nadzirajo delo na črno, za kar se šteje:

  • če posameznik, pravna oseba ali samostojni podjetnik opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen, kot to določa ta ali drugi zakoni,
  • če kdorkoli drugemu omogoči, da dela na črno in ve, da opravlja delo na črno (soudeležba dela na črno).

Inšpektorat RS za delo nadzira zaposlovanje na črno, za kar se šteje, če pravna oseba ali podjetnik, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti:

  • z delavcem ni sklenil pogodbe o zaposlitvi oziroma pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, in delavca ni prijavil v zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
  • zaposli tujca ali osebo brez državljanstva v nasprotju s predpisi o zaposlovanju tujcev,
  • omogoči delo dijaka ali študenta brez ustrezne napotnice pooblaščene organizacije za posredovanje dela, ali če omogoči, da to napotnico uporabi za delo druga oseba oziroma
  • kadar posameznik v svojem imenu in za svoj račun zaposli delavca, ki zanj opravlja delo na črno.

Delo na črno

Če kdorkoli razpolaga s podatkom o delu na črno, lahko poda prijavo na na Tržni inšpektorat RS in sicer osebno, po elektronski pošti na naslov gp.tirs(at)gov.si ali po navadni pošti na sedež inšpektorata v Ljubljani, Parmova 33. Zakon o inšpekcijskem nadzoru (ZIN) določa, da je inšpektor dolžan varovati tajnost vira prijave in vira drugih informacij, na podlagi katerih opravlja inšpekcijski nadzor. Tako se podatki o prijavitelju inšpekcijskemu zavezancu ne smejo posredovati. Lahko pa je prijava tudi anonimna.

Za učinkovito in uspešno izvedbo postopka je potrebnih čim več podatkov o takem posamezniku, in sicer podatki o kršitelju (osebno ime, stalno oziroma začasno prebivališče), opis prekrška, navedba dejstev oziroma dokazov, ki kažejo na sum storitve prekrška (čas in kraj dela, za koga dela, morebitni podatek o plačilu in vse ostale podatke, ki bi bili koristni za uspešno izvedbo postopka).

Če se bo prijava nanašala (tudi) na pristojnosti Prometnega inšpektorata RS ali Davčne uprave RS, bo Tržni inšpektorat RS prijavo delno ali v celoti odstopil ustreznemu organu.

Zaposlovanje na črno

Inšpektorat RS za delo nadzira zaposlovanje na črno. Opravlja nadzorstvo nad izvajanjem zakonov, drugih predpisov, kolektivnih pogodb in splošnih aktov, ki urejajo delovna razmerja, plače in druge prejemke iz delovnega razmerja, zaposlovanje delavcev doma in v tujini, sodelovanje delavcev pri upravljanju, stavke ter varnost delavcev pri delu, če s predpisi ni drugače določeno.

Če prijavitelj ve, da je nekdo zaposlil osebo na črno, ali je bil sam zaposlen na črno, naj se obrne na Inšpektorat RS za delo, ki je pristojen za ta del nadzora ZPDZC. Prijavo lahko poda tudi po elektronski pošti na naslov gp.irsd(at)gov.si.

Vir: ti

Ključne besede:
delo na črno
zaposlovanje na črno

Zadnji članki iz rubrike:

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

Najnovejši članki:

4.10.2023 21:56:12:
Zaposlitveni oglas: Knjigovodja (m/ž), Ljubljana

4.10.2023 20:18:56:
Predlog novele Zakona o gospodarskih družbah v javni obravnavi

4.10.2023 19:46:04:
Uvedba elektronskega potrdila o darovanju krvi 1. 1. 2024

4.10.2023 8:20:44:
Povračilo stroškov - službeno potovanje - dnevnica - kilometrina - drugi osebni prejemki - davek od osebnih prejemko

3.10.2023 16:25:30:
Obdavčitev dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2023 - Podrobnejši opis