Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.10.2010 15:55:03

Obveščanje lastnikov nepremičnin o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin - pogosta vprašanja in odgovori

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Obvestila nisem prejel. Do kdaj naj počakam?

Če lastnik do 15. oktobra 2010 ne prejme obvestila, naj obišče najbližjo geodetsko pisarno. V brošuri je navedena dokumentacija in dokazila, ki jih prinesete s seboj. Brošura je bila 16. in 17.9.2010 dostavljena gospodinjstvom v Sloveniji. Dostopna je preko spletne strani www.obvescanje.si Če želite tiskano brošuro, jo lahko prejmete tudi na najbližji geodetski upravi.

 

Kako vplivajo podatki o nepremičnini na posplošeno tržno vrednost nepremičnine?

Najpomembnejši vpliv na vrednost nepremičnin za posamezno vrsto nepremičnine ima lokacija nepremičnine. Na izračunano posplošeno tržno vrednost ne vplivajo vsi podatki. Za različne skupine istovrstnih nepremičnin so uporabljeni različni podatki, kar je razvidno tudi iz brošure (stran 32 in 33). Če manjkajo ključni podatki o nepremičnini, vrednost ni izračunana.

 

Kaj imajo lastniki nepremičnin od cen in pospošenih tržnih vrednosti nepremičnin?

Vsakdo, ki je lastnik nepremičnine, ima interes vedeti, koliko je njegova nepremičnina vredna, ne da bi imel s tem kakršnekoli stroške. Prav tako vsakega kupca in prodajalca na trgu nepremičnin zanima, za koliko se je prodala neka nepremičnina na neki lokaciji, oziroma kakšne so ocenjene vrednosti nepremičnin na določenem območju.

 

Zakaj je brošura tako obsežna?

Brošura je pripravljena za več namenov. V prvem delu so splošna pojasnila o obveščanju lastnikov nepremičnin, množičnem vrednotenju nepremičnin in o podatkih o nepremičninah. Ta del bodo prebrali tisti prejemniki, ki želijo pridobiti vsaj osnovne informacije o tem, kako deluje sistem množičnega vrednotenja nepremičnin.

Drugi del je namenjen vsem prejemnikom obvestila. Lastniki bodo po predlaganih korakih preverili obvestilo in se odločili, ali bodo posredovali pripombe na modele vrednotenja nepremičnin oziroma spremembe podatkov o nepremičninah.

Pojasnila, kaj pomeni posamezen podatek in kako ga lahko spremenijo, bodo za posamezne podatke prebrali v tretjem delu brošure.

Za tiste lastnike, ki bodo pripombe in spremembe podatkov posredovali po pošti, so priloženi še prazni obrazci s kratkimi navodili za izpolnjevanje.

 

Zakaj naj uporabljam spletno aplikacijo "OVN"? Ali ni vseeno, kako posredujemo pripombe in spremembe podatkov?

Uporaba spletne aplikacije ima nekaj prednosti pred posredovanjem podatkov po pošti.

Praviloma naslednji dan po spremembi podatkov boste lahko pregledali, ali so bili vaši predlogi upoštevani in kako so se odrazili na poskusno izračunano vrednost nepremičnin. Spreminjanje podatkov z uporabo aplikacije je enostavnejše kot izpolnjevanje obrazcev na papirju. Če ste se zmotili pri spreminjanju podatkov, boste lahko podatke ponovno spremenili. Spletna aplikacija »OVN« vsebuje tudi modul, ki omogoča sprotni izračun vrednosti nepremičnine. Tako lahko lastniki ugotovijo, kako spremembe posameznih podatkov vplivajo na vrednost nepremičnin.

Vse spremembe podatkov o nepremičninah oziroma pripombe na uporabljene modele vrednotenja nepremičnin lahko posredujejo lastniki nepremičnin tudi na obrazcih. Prazni obrazci in navodila za izpolnjevanje obrazcev so v prilogi vpeti v sredino brošure »Obveščanje lastnikov nepremičnin o poskusnem izračunu vrednosti – pojasnila in navodila«. Prazne obrazce lahko lastniki sami fotokopirajo. Dostopni so tudi na spletnem naslovu www.obvescanje.si.

Povezave:

Ključne besede:
Obveščanje lastnikov nepremičnin o poskusnem izračunu vrednosti
nepremičnine
vrednotenje nepremičnin
poskusni izračun vrednosti nepremičnin
OVN
obvestilo o vrednosti nepremičnin

Zadnji članki iz rubrike:

14.5.2021 20:21:50:
Prenovljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

Najnovejši članki:

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

14.5.2021 13:57:04:
Zaposlitveni oglas: Vodja tima v računovodskem servisu m/ž, Ljubljana

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

14.5.2021 10:44:46:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

14.5.2021 10:43:20:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT