Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.9.2010 11:03:44

Odgovor na pisno poslansko vprašanje glede odprave pomanjkljivosti po odzivnem poročilu Ministrstva za okolje in prostor o popravljalnih ukrepih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na pisno poslansko vprašanje glede odprave pomanjkljivosti po odzivnem poročilu Ministrstva za okolje in prostor o popravljalnih ukrepih Racunovodja.com

Vlada je sprejela odgovor pisno poslansko vprašanje poslanca Jožeta Tanka. Poslanca je zanimalo, ali Ministrstvo za okolje in prostor realizira naloge, ki mu jih je naložilo Računsko sodišče RS za vzpostavitev učinkovitega sistema ravnanja s komunalnimi odpadki.

Na podlagi ocene stanja RSRS je Ministrstvo za okolje in prostor opravilo pregled dejavnikov izvajanja ravnanja z odpadki, v katerem je ugotovilo, da so potrebni pravni, sistemski in tudi institucionalni ukrepi za preseganje stanja. Zato nabor ukrepov, za katere se je odločilo ministrstvo, ne zadeva samo popravljalnih ukrepov, ampak je usmerjen k vzpostaviti celovitega sistema ravnanja s komunalnimi odpadki, ki bo učinkovit, racionalen, pregleden, predvidljiv ter ciljno usmerjen k doseganju najpomembnejših posamičnih okoljskih ciljev.

Za pripravo sistemskih, institucionalnih in pravnih ukrepov, potrebnih za izboljšanje stanja na področju ravnanja z odpadki, je minister za okolje in prostor, marca 2010, ustanovil posebno delovno skupino, v kateri sodelujejo strokovnjaki vseh notranjih organizacijskih enot ministrstva, ki jih zadeva ta problematika.

Ministrstvo za okolje in prostor je v času priprave porevizijskega poročila RSRS dopolnilo informacijski sistem spremljanja doseganja zastavljenih ciljev pri ločenem zbiranju odpadkov, tako da omogoča ministrstvu oziroma Inšpektoratu RS za okolje in prostor sprotno preverjanje ustreznosti poročanja in ukrepanje v primeru nepravilnosti.

Za leto 2009 so bili določeni deleži prevzemanja komunalne odpadne embalaže, po katerih so morale družbe za ravnanje z odpadno embalažo prevzemati komunalno odpadno embalažo od izvajalcev javnih služb. V pripravi pa je tudi sprememba Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Z delom je ponovno pričela Komisija za embalažo in odpadno embalažo.

Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja strokovne osnove za operativni program ločeno zbranih frakcij in novelacijo Operativnega programa odstranjevanja odpadkov s ciljem zmanjšanja količin odloženih biorazgradljivih odpadkov. V času priprave novelacije bo ministrstvo analiziralo prednosti in slabosti prenosa javne službe na državo in organizacijske, kadrovske in finančne učinke take spremembe. To bo strokovna podlaga za nove sistemsko organizacijske pristope glede izvajanja gospodarske javne službe odlaganja ostankov komunalnih odpadkov.

Nove sistemske rešitve pa bodo nastale tudi s prenosom EU direktiv, zlasti z okvirno direktivo o odpadki (2008/98/ES) v slovenski pravni red. Nova okvirna direktiva opredeljuje cilje na področju ponovne uporabe in recikliranja komunalnih odpadkov ter gradbenih odpadkov.

Prvega junija 2010 je pričela veljati Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom.

Prve dni septembra je začela veljati Uredba o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih.

Uredba o ravnanju s komunalnimi odpadki je v zaključni fazi priprave.

Sprememba Uredbe o embalaži in odpadni embalaži bo sledila Uredbi o ravnanju s komunalnimi odpadki in nadgradila rešitve, ki bodo uveljavljene v delu glede zbiranja komunalne odpadne embalaže.

Glede na rešitve, opredeljene v strokovnih osnovah za pripravo operativnih programov, bo ministrstvo predlagalo spremembe in dopolnitve Zakona o varstvu okolja in Zakona o financiranju občin (v delu, ki se nanaša na upravičenja do okoljskih dajatev).

Vir: UVI

Ključne besede:
komunalni odpadki
ravnanje z odpadki
odpadki
odpadna embalaža
onesnaževanje okolja

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT