Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.9.2010 9:44:33

Vlada sprejela predlog novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 9. septembra 2010 sprejela predlog novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Predlog nove pokojninske zakonodaje prilagaja obstoječi sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja zaostrenim demografskim, gospodarskim in javnofinančnim okoliščinam.Predlog nove pokojninske zakonodaje izhaja iz dveh temeljnih ciljev:

• Zagotoviti dostojne pokojnine

• Zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema

Potrebno se je zavedati, da bi v primeru ohranitve obstoječega pokojninskega sistema, zaradi njegove finančne nevzdržnosti v prihodnjih letih neogibno prišlo do zmanjševanja obsega pravic zavarovancev, kar je z vidika socialne države nesprejemljivo, in do povečevanja prispevkov delodajalcev, kar bi negativno vplivalo na konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Predlagane spremembe nove pokojninske zakonodaje so tako nujne z vidika zaustavitve padanja pokojnin upokojencev in zagotovitve pokojnin tudi prihodnjim generacijam.Ključne spremembe predloga novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na področju obveznega pokojninskega zavarovanja so:

• Postopen dvig upokojitvene starosti za moške in ženske na 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe do leta 2021 oz. 2026, za pol leta na leto, z izhodiščem v pogojih, ki bi za upokojitev po obstoječem pokojninskem sistemu veljali v letu 2011. Skladno s povečevanjem upokojitvene starosti se bodo postopno dvigovali tudi minimalni pogoji za upokojitev do leta 2014 oz. 2016, ko se bo predčasno (z malusi) mogoče upokojiti pri 60 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe za moške in 38 za ženske.

• Tisti, ki so z delom pričeli zgodaj se bodo lahko upokojevali pod blažjimi pogoji, in sicer moški pri 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe brez dokupa in ženske pri 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe brez dokupa. Tudi v tem primeru je predvideno ustrezno prehodno obdobje, ki se bo za moške zaključilo leta 2014 za ženske pa leta 2016, z izhodiščem v pogojih, ki bi za upokojitev po obstoječem pokojninskem sistemu veljali v letu 2011.

• Predlog uvaja prenovljen institut delne upokojitve, ki bo zavarovancem omogočal postopen prehod v pokoj oziroma podaljševanje delovne aktivnosti sorazmerno z njihovimi zmožnostmi. Tiste, ki se bodo odločili za delno upokojitev se bo skušalo z dodatnim denarnim bonusom v obliki 5 % odmerjene predčasne oz. starostne pokojnine dodatno motivirati za ostajanje v zaposlitvi, in sicer do dopolnitve 65 let starosti. Kar pomeni, da bodo prejemali kar tri dohodke: del plače, delno pokojnino in del predčasne oz. starostne pokojnine.

• ZPIZ-2 uvaja bonus za tiste, ki ostanejo v zaposlitvi po dopolnjenih pogojih za predčasno upokojitev. Vsako leto po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne pokojnine bodo tako zaposleni ob plači upravičeni še do 20 % predčasne ali starostne pokojnine. Hkrati pa se jim bo z vsakim letom, ko bodo ostali v zaposlitvi, povečeval tudi odmerni odstotek za pokojnino. Na drugi strani pa se določajo malusi za predčasno upokojevanje na 0,3 % na mesec pred dopolnjenim pogojem starosti za starostno upokojitev. Malusi za ženske se bodo uveljavljali postopoma. Za delodajalce, ki bodo zaposlovali delavce po izpolnitvi pogojev za predčasno upokojitev se bodo prispevki v prehodnem obdobju znižali za 50 % nato pa za 30%.

• Obdobje za izračun pokojninske osnove se bo postopoma do leta 2026 povečevalo iz obstoječih 18 na končnih 34 let, eno leto na leto. Pokojnine pa se, zaradi hkratne ukinitve usklajevanja novih pokojnin s pokojninami že upokojenih in uveljavitvijo odmernega odstotka v višini 80 %, ne bodo znižale.Obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, ki je že do sedaj temeljilo na sistemu vnaprej določenih prispevkov, se prilagaja z namenom doseganja cilja zagotovitve dostojnih poklicnih pokojnin zaposlenim na zdravju škodljivih delovnih mestih oz. delovnih mestih, ki jih po določeni starosti ni mogoče več opravljati. Ti bodo za vsako leto opravljanja dela upravičeni do 3 mesecev dodane pokojninske dobe. Pogoji za pridobitev poklicne pokojnine pa bodo vezani na izpolnjeno pokojninsko dobo, ki mora skupaj z dodano dobo znašati 40 let za moške in 38 let za ženske, in na višino zbranih sredstev na osebnem računu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki morajo zadoščati za izplačevanje poklicne pokojnine, ki ne sme biti nižja od 80 % najnižje pokojninske osnove.Na področju prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja predlog nove pokojninske zakonodaje uvaja preglednejši in učinkovitejši sistem zavarovanja z jasnim ločevanjem individualnega in kolektivnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ustreznimi finančnimi spodbudami za delavce in delodajalce in sodelovanjem zavarovancev pri nadzoru nad upravljanjem sredstev. Izvajalec prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja je pokojninski sklad, ki se lahko oblikuje kot vzajemni pokojninski sklad, kritni sklad, krovni pokojninski sklad ali pa kot skupina kritnih skladov. Upravljavci pokojninskega sklada so lahko pokojninske družbe, zavarovalnice, ki imajo dovoljenje za opravljanje poslov življenjskega zavarovanja ter banke, ki imajo dovoljenje za upravljanje pokojninskih skladov. Na podlagi krovnih pokojninskih skladov oziroma skupine kritnih skladov je predvideno izvajanje naložbene politike življenjskega cikla, v okviru katere bi upravljavec sam, glede na starost člana, slednjega razporejal od (pod)sklada z bolj agresivno naložbeno politiko v sklad z manj agresivno naložbeno politiko in na koncu v sklad z minimalno zajamčeno donosnostjo.

Vir: Uvi
Ključne besede:
pokojninska zakonodaja
ZPIZ-2

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT