Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.9.2010 15:05:12

Vlada RS sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s predlogom sprememb in dopolnitev Zakona o zemljiški knjigi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s predlogom sprememb in dopolnitev Zakona o zemljiški knjigi Racunovodja.com

Vlada RS je na današnji redni seji sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Eve Irgl v zvezi s predlogom sprememb in dopolnitev Zakona o zemljiški knjigi. Vlada v odgovoru pojasnjuje, da predlog zakona spreminja predvsem procesna oziroma postopkovna pravila s ciljem doseči pospešitev postopka, večjo dostopnost zemljiške knjige in večjo (pravno) varnost v pravnem prometu z nepremičninami. Sredstvo za dosego teh ciljev pa (med drugim) predstavljajo tudi informatizacijske zmožnosti ter nove postopkovne rešitve predloga novele.

Informatizacijske in z njimi povezane varnostne zmožnosti tako omogočajo bolj racionalno in hitrejše delovanje sodišč, hkrati pa uvedba (novega) načina vpisov v glavno knjigo zemljiške knjige, bolj dosledno in materialno-pravilneje odražajo vsebino stvarnopravnih razmerij glede nepremičnine. Informatizaciji postopka logično sledi tudi sprememba načina hranjenja zbirka listin. Temeljna zbirka listin ne bo več fizična zbirka listin, ki bo iz v nadaljevanju navedenih razlogov zaupana notarjem, ampak elektronska zbirka listin. Prednosti takšnega elektronskega hranjenja so številne, predvsem večja dostopnost listin, tako fizičnim in pravnim osebam v okviru elektronskega vpogleda v zbirko listin, kot tudi za državne organe, na primer različna sodišča bodo lahko sočasno vpogledovala v takšne listine, kar bo omogočalo tudi pospešitev teh postopkov.

Glede fizične hrambe že po sedanji ureditvi v Zakonu o notariatu notarji hranijo izvirnike notarskih zapisov in strankam izdajo samo ustrezne odpravke, tako da pooblastilo in pristojnost za takšno hrambo imajo notarji že v veljavni ureditvi. Prav tako notarji že zdaj pogosto hranijo izvirnike zasebnih listin po pravilih o notarski hrambi (depozitu). Teh listin ne moreta hraniti odvetnik ali državno pravobranilstvo, ki vloži zemljiškoknjižni predlog, saj sta oba zastopnika samo ene od strank posla. Notar ima glede teh listin drugačen položaj, saj ni zastopnik samo ene od strank posla, temveč mora kot oseba javnega zaupanja delovati tako, da varuje interese vseh strank (nepristransko). To je tudi ključni razlog, da se mu lahko zaupa hramba izvirnikov listin oziroma dosledneje, da se lahko zemljiškoknjižno sodišče zanese na (elektronsko) izjavo notarja, da so izvirniki listin v hrambi pri njem.

Vlada je pri pripravi novele zakona nameraval razširiti brezplačni elektronski vpogled tudi na zbirko listin, vendar bi s tem omogočil vsakomur tudi dostop do enotne matične številke kupca in prodajalca, ki so praviloma navedene na teh listinah. Razlog omejitve (javnega) dostopa do EMŠO je strogo stališče Informacijske pooblaščenke, po katerem naj bi bil EMŠO varovani osebni podatek, ki ga je dovoljeno razkrivati samo državnim organom ali osebam z javnimi pooblastili.

Glede vprašanja stroškov fizične hrambe zasebnih listin, ki so podlaga vpisu pa odgovarjamo, da jo bo notar v primeru, če bo sam vložil zemljiškoknjižni predlog, katerega podlaga bo takšna listina, moral hraniti brezplačno, torej ne bo upravičen do nikakršnega nadomestila oziroma pristojbine na račun hrambe listine.

Predlog novele zakona v ničemer ne pomeni oziroma ne gre v smer privatizacije sodstva, ampak zgolj izpeljuje in dodeljuje pristojnosti, katere notariatu in odvetništvu kot delu pravosodja gredo že na podlagi Ustave RS.

Ključne besede:
zemljiška knjiga
Zakon o zemljiški knjigi

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT