Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.8.2010 18:10:25

Priporočila za ukrepe okoljsko učinkovite državne uprave

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Priporočila za ukrepe okoljsko učinkovite državne uprave Racunovodja.com

Vlada je na 92. redni seji, 22. julij 2010, sprejela Priporočila za ukrepe okoljsko učinkovite državne uprave ter za koordinacijo in usmerjanje uvajanja Okoljsko učinkovite državne uprave zadolžila Službo Vlade Republike Slovenije za podnebne spremembe.

Podnebna kriza in siceršnja vprašanja varstva okolja in trajnostnega razvoja, v povezavi z naraščajočim pritiskom javnosti k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, že nekaj let spreminjajo način poslovanja podjetij, civilne družbe in državnih organov po vsem svetu. Vedno več organizacij se na izziv trajnostnega razvoja odziva z okolju prizanesljivejšo »zeleno« filozofijo, ki temelji na uvajanju sistema tako imenovanega »okoljskega upravljanja« z določanjem okoljskih ciljev in izvajanjem konkretnih ukrepov, investicij, ki sledijo tej filozofiji ter sprememb delovanja in obnašanja na način, ki zmanjšuje negativne vplive na okolje.

Dejavno okoljsko upravljanje na nivoju posameznih organizacij je najcenejši in najhitrejši način za znižanje emisij toplogrednih plinov in drugih negativnih vplivov na okolje, hkrati pa lahko pripomore k zagotavljanju boljše kakovosti in učinkovitosti dela. Pri izvajanju aktivnosti za znižanje emisij toplogrednih plinov želi državna uprava, poleg sprejemanja regulatornih in spodbujevalnih ukrepov, tudi s svojim zgledom pokazati zaželene načine ravnanja.

Znotraj slovenske državne uprave so posamezni organi že začeli uvajati okoljske cilje in dejavnosti v svoje poslovanje. Že po kratkem uvajalnem obdobju se kažejo pozitivni učinki, ki se poleg zmanjšanja onesnaženja izražajo predvsem v obliki privarčevanih sredstev, saj v teh resorjih že beležijo zmanjšano porabo električne energije, manjšo porabo papirja in kartuš ter druge pisarniške opreme. Zakon o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona, ki ga je Državni zbor sprejel marca letos, vsebuje nov člen 66.c, ki določa, da morajo za javne stavbe s površino nad 500 m2 upravljavci stavb voditi energetsko knjigovodstvo in da zanje vlada lahko sprejme letne cilje energetske učinkovitosti. Ta določba predstavlja zakonsko zahtevo in upravljavski izziv za javno upravo.

Namen Priporočil za ukrepe okoljsko učinkovite državne uprave, ki jih je Vlada Republike Slovenije sprejela na 92. redni seji, 22. julij 2010,, je začeti s sistematičnim uvajanjem okoljskega in energetskega upravljanja v vso državno in kasneje ta proces razširiti na celotno javno upravo. Sprejeti ukrepi so:

  • določitev ciljev za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje na ravni vseh državnih organov z možnostjo določitve individualnih ciljev po organih,
  • proces uvajanja okoljskega upravljanja v posameznem organu v odvisnosti od njegovih značilnosti in vsebine dela,
  • nabor obveznih in priporočenih ukrepov za posamezne organe,
  • program ozaveščanja, usposabljanja in izobraževanja za državne organe,
  • koordinacija, prenos izkušenj in komunikacija med državnimi organi preko programa usposabljanja in spletnega mesta Slovenija znižuje CO2 (www.slovenija-co2.si).

Poleg neposrednih pozitivnih učinkov na okolje, ki jih imajo sprejeti ukrepi v delovanju posameznega resorja, okoljsko ozaveščeno ravnanje oziroma okoljska politika poslovanja prinašata tudi druge pozitivne učinke, kot so znižanje finančnih izdatkov za poslovanje zaradi manjših potreb organizacije, znižanje finančnih izdatkov za poslovanje zaradi večjega nadzora nad dejavnostmi, pozitiven zgled na ostale organizacije, tako v javnem kot zasebnem sektorju kot tudi na državljane ter ustvarjanje ugodnejše delovne klime.

Vir: UVI

Ključne besede:
Okoljsko učinkovita državna uprava
državna uprava
podnebne spremembe
podnebje
podnebna kriza
okolje

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT