Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.3.2008 12:13:50

Trgovanje z vrednostnimi papirji med povezanimi družbami

Davčni bilten

Rubrika: Inšpekcijski pregledi (davčni bilten)print Natisni

Trgovanje z vrednostnimi papirji med povezanimi družbami Racunovodja.com

Pri mali pravni osebi, ki se je v obdobju inšpiciranja poleg drugih poslov ukvarjala tudi s trgovanjem z vrednostnimi papirji, je bil opravljen inšpekcijski nadzor obračunavanja in plačevanja davka od dobička pravnih oseb za leto 2003.

Davčni organ je ugotovil, da je zavezanec za davek domači pravni osebi prodal delnice družbe, ki ne kotirajo na borzi, z izgubo v višini 10,2 mio SIT, pred tem poslom pa je za te delnice davčni zavezanec prejel dividendo v višini 10,4 mio SIT. Davčni organ je v postopku ugotovil, da je ob prodaji delnic obstajala poslovna in kapitalska povezanost med prodajalcem delnic, kupcem delnic in med borznoposredniško hišo. Davčni organ je pridobil od borznoposredniške hiše, prek katere je zavezanec kupil in prodal delnice banke, od Klirinško depotne družbe d. d. Ljubljana in od Agencije za trg vrednostnih papirjev dodatne podatke. Ugotovljeno je bilo, da so bile delnice prodane pod minimalno ceno, po kateri se je v tem času z delnicami trgovalo, poleg tega pa je bilo ugotovljeno, da borznoposredniška hiša o teh transakcijah Agenciji za trg vrednostnih papirjev ni poročala. Ker je zavezanec prodal delnice povezani osebi po ceni, ki je nižja od tržne vrednosti, je davčni organ med postopkom pridobil informacije o višini povprečne minimalne cene delnic. Ob upoštevanju povprečne minimalne cene delnic davčni organ ni priznal izgube pri prodaji vrednostnih papirjev v višini 10,2 mio SIT in je povečal prihodke za 117,8 mio SIT. Ugotovljena nepravilnost je imela za posledico vpliv na dodatno obračunani davek od dobička pravnih oseb za leto 2003.

Ključne besede:
Davčni bilten
inšpekcijski pregledi

Zadnji članki iz rubrike:

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT