Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.7.2010 17:20:30

Oprostitev plačila DDV za dobavo v verižni transakciji dobav blaga, ki je namenjeno za izvoz iz EU

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Oprostitev plačila DDV za dobavo v verižni transakciji dobav blaga, ki je namenjeno za izvoz iz EU Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4217-83/2010-2, 14. 6. 2010

Davčni zavezanec sprašuje, katero dobavo v verigi dobav blaga, ki je namenjeno za izvoz iz EU, Slovenija obravnava kot oproščeno plačila DDV. Opisuje štiri primere, na katere odgovarjamo:

 1. Družba A iz Litve dobavi blago družbi B iz Litve (incoterms FOB Klaipeda – Litva), družba B preproda blago družbi C iz Rusije (incoterms CIF St. Petersburg – Rusija). Družba B je na carinski deklaraciji navedena kot izvoznik, kot prejemnik blaga pa družba C iz Rusije. Kako se obdavči transakcija med družbama A in B, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobava blaga med družbo A in družbo B je transakcija, ki se obdavči z DDV. Plačila DDV je oproščena dobava blaga med družbo B in družbo C.

  Dobava blaga pomeni v skladu s prvim odstavkom 6. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 10/10 – UPB2) in prvim odstavkom 14. člena Direktive Sveta 2006/112/ES prenos pravice do razpolaganja z blagom.

  V skladu z določbo a) točke prvega odstavka 52. člena ZDDV-1 in a) točke prvega odstavka 146. člena direktive 2006/112/ES je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki ga prodajalec ali druga oseba za njegov račun odpošlje ali odpelje v namembni kraj zunaj Skupnosti prodajalec. Za uveljavljanje pravice do oprostitve plačila DDV je torej bistveno, kje je dobava blaga opravljena in ali se blago ob dobavi pošilja ali prevaža v drugo državo.

  Plačila DDV je lahko oproščena le ena dobava v verigi dobav blaga namenjenega za izvoz iz EU, in sicer tista, pri kateri dobavitelj blago sam ali kdo drug v njegovem imenu odpošlje ali odpelje v kraj zunaj Skupnosti. To je dobava blaga, pri kateri se kraj dobave določa v skladu z določbo prvega odstavka 20. člena ZDDV-1 in 32. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se odpošilja, šteje kraj, kjer se začne odpošiljanje ali prevoz blaga prejemniku.

  Dobava blaga, ki jo opravi družba A, je obdavčena z DDV, ker prodajalec ali kdo drug za njegov račun ne odpelje ali odpošlje blaga iz Skupnosti, ampak to opravi šele družba B, ki je navedena na izvozni deklaraciji kot izvoznik blaga. Prenos pravice do razpolaganja z blagom namreč na podlagi trgovinske klavzule FOB preide na kupca, družbo B, že na ozemlju Litve, zato dobava med družbo A in družbo B ne šteje kot dobava blaga s pošiljanjem ali prevozom v drugo državo. Kraj dobave blaga se v tem primeru določa na podlagi 19. člena ZDDV-1 in 31. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava (Litva).

  V tem primeru je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki jo opravi družba B družbi C iz Rusije, ker družba B opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz EU.

 2. Družba A iz Litve dobavi blago družbi F iz Litve (incoterms CIF Akureyri – Islandija), družba F nato preproda blago islandski družbi E (incoterms DEQ Akureyri – Islandija). Na carinski deklaraciji je kot izvoznik navedena družba A. Kako se obdavči transakcija med družbama A in F, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobava blaga med družbo A in družbo F je oproščena plačila DDV.

  Dobava blaga, ki jo opravi družba A, je oproščena plačila DDV, ker prodajalec (na podlagi trgovinske klavzule CIF) opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz Skupnosti.

 3. Družba T iz Litve dobavi blago družbi U iz Nemčije (incoterms FOB Klaipeda – Litva), ki je identificirana za DDV v Litvi, nima pa v Litvi stalne poslovne enote. Nemška družba U preproda blago francoski družbi Z (incoterms DEQ Nouakchott – Mavretanija). Na carinski deklaraciji je kot izvoznik navedena družba U, kot prejemnik blaga pa mavretanijska družba Y. Kako se obdavči transakcija med družbama T in U, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobava blaga med družbo T in družbo U je transakcija, ki se obdavči z DDV. Plačila DDV je oproščena dobava blaga med družbo U in družbo Z.

  Dobava blaga, ki jo opravi družba T je obdavčena z DDV, ker prodajalec ali kdo drug za njegov račun ne odpelje ali odpošlje blaga iz Skupnosti, ampak to opravi šele družba U, ki je navedena na izvozni deklaraciji kot izvoznik blaga. Prenos pravice do razpolaganja z blagom namreč na podlagi trgovinske klavzule FOB preide na kupca, družbo U, že na ozemlju Litve, zato ta dobava ne šteje kot dobava blaga s pošiljanjem ali prevozom v drugo državo. Kraj dobave blaga se v tem primeru določa na podlagi 19. člena ZDDV-1 in 31. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava (Litva).

  V tem primeru je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki jo opravi družba U družbi Z iz Francije, ker družba U na podlagi trgovinske klavzule DEQ opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz Skupnosti.

 4. Družba A iz Litve dobavi blago družbi B iz Litve (incoterms FAS Klaipeda – Litva). Družba B nato proda blago družbi C iz Belgije (incoterms FAS Klaipeda – Litva), ki preproda blago družbi E iz Norveške (incoterms CIF Oslo). Na carinski deklaraciji je kot izvoznik navedena družba C. Kako se obdavčijo transakcije med družbami A, B in C, katera izmed dobav blaga je lahko oproščena plačila DDV na podlagi oprostitve, ki velja za izvoz blaga?

  Dobave blaga med družbami A in B ter družbami B in C so transakcije, ki se obdavčijo z DDV. Plačila DDV je oproščena dobava blaga med družbo C in družbo E.

  Dobavi blaga, ki jih opravita družbi A in B sta obdavčeni z DDV, ker prodajalca ali kdo drug za njihov račun ne odpelje ali odpošlje blaga iz EU, ampak to opravi šele družba C, ki je navedena na izvozni deklaraciji kot izvoznik blaga. Prenos pravice do razpolaganja z blagom namreč na podlagi trgovinske klavzule FAS preide na kupca, družbi B in C, že na ozemlju Litve. Zato ti dobavi ne štejeta kot dobavi blaga s pošiljanjem ali prevozom v drugo državo. Kraj dobave blaga se v teh primerih določa na podlagi 19. člena ZDDV-1 in 31. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava (Litva).

  V tem primeru je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki jo opravi družba C družbi E iz Norveške, ker družba C na podlagi trgovinske klavzule CIF opravi dobavo blaga, ki jo sama ali kdo drug za njen račun odpelje ali odpošlje iz Skupnosti.

Ključne besede:
ddv
plačilo ddv
oprostitev plačila ddv
dobava blaga

Zadnji članki iz rubrike:

30.1.2020 12:26:30:
Poročanje o elektronskih storitvah - do 31. 1. 2020

15.1.2020 14:27:05:
Spremembe DDV 2020

23.12.2019 13:13:58:
Uporaba posebne nižje stopnje 5 %

21.12.2019 11:21:36:
Spremembe računalniških programov zaradi nove nižje davčne stopnje 5 %

19.12.2019 13:17:19:
Knjige, časopisi in periodične publikacije s posebno nižjo stopnjo DDV od 1. 1. 2020 dalje

Najnovejši članki:

8.4.2020 11:42:49:
Obročno plačevanje in odlogi - kontaktni telefoni

7.4.2020 17:55:05:
Tiskovna konferenca FURS, z dne 7. 4. 2020

8.4.2020 12:38:15:
KOLEDAR POROČANJA - april 2020 – PO UVEDBI UKREPOV ZIUJP, ZIUPPP z dne 29. 3. 2020 IN ZIUZEOP (predvidoma 11. 4. 2020)

7.4.2020 15:46:26:
Uporaba lastnega vozila v službene namene – javni sektor

7.4.2020 15:30:53:
Če nameravate uveljavljati izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka po ZIUZEOP, morate obveznosti poravnati do vključno 9. 4. 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT