Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.6.2010 17:07:29

Pobuda za sklenitev Sporazuma o spremembi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pobuda za sklenitev Sporazuma o spremembi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino Racunovodja.com

Vlada je na 85. seji, 3. junija 2010, sprejela pobudo za sklenitev Sporazuma o spremembi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino in jo poslala v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora RS.

1. julija 2008 je začel veljati Sporazum o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino, ki med drugim v 5. členu določa, da se denarno nadomestilo v zvezi z brezposelnostjo upravičencu izplačuje le, če ima upravičenec stalno prebivališče na ozemlju države, po katere predpisih uveljavi pravico in se torej ne izplačuje v drugo državo pogodbenico. Enako določilo je tudi v sporazumu z Makedonijo, medtem ko sporazum s Hrvaško določa le, da se nadomestilo za primer brezposelnosti ne izplačuje v drugo državo pogodbenico, kar pomeni, da lahko pravico do denarnega nadomestila uveljavijo tudi tujci z začasnim prebivanjem v Sloveniji.

Po določilih Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti lahko uveljavi pravico do denarnega nadomestila zavarovanec, če izpolnjuje zakonske pogoje, kot so zavarovanje za primer brezposelnosti pred nastankom brezposelnosti, brezposelnost brez volje ali krivde, trajanje delovnega razmerja, prijava v roku in druge pogoje. To velja tudi za tujce, ki lahko ob izpolnjevanju zakonskih pogojev uveljavijo pravico iz zavarovanja, ki je pravica iz delovnega razmerja. Denarno nadomestilo se jim izplačuje, če v Sloveniji prebivajo - če ne prebivajo pa pravica miruje, razen če mednarodni sporazum določa drugače.

Določila sporazuma z BiH tako v primeru zahteve po stalnem prebivališču zavarovanca kot pogoju za izplačevanje, le te postavljajo v neenakopraven položaj s tujci, kjer so določila sporazuma blažja (Hrvaška) oziroma s tujci, ki prihajajo iz držav, s katerimi Slovenija nima sklenjenega sporazuma (npr. Črna gora) in za katere se uporabi nacionalna zakonodaja.

Problem določil sporazuma z Bosno in Hercegovino je toliko večji zaradi števila delavcev iz BiH na slovenskem trgu dela in prenehanja pogodb o zaposlitvi oziroma nepodaljševanja le teh s temi delavci, ki so zaradi trenutne gospodarske situacije vse številčnejši.

Vlada podpira spremembe sporazuma tako, da bi pravico do denarnega nadomestila imeli tudi državljani BiH z začasnim prebivanjem v Sloveniji, kar pomeni, da bi pravico do denarnega nadomestila imeli vsi imetniki osebnih delovnih dovoljenj in dovoljenj za zaposlitev oziroma 5.272 državljanov BiH.

Vir: UVI

Ključne besede:
sporazum
socialno zavarovanje
zavarovanje
bosna in hercegovina
bih

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT