Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.5.2010 16:47:45

Pojasnilo MF v zvezi z odmero dohodnine za dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2009

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Ministrstvo za finance glede odmere dohodnine za dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2009 pojasnjuje, da je način določanja dohodka iz naslova obdavčljivih dohodkovnih plačil za ukrepe kmetijske politike (kmetijske subvencije) urejen v Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) in od leta 2007 sloni na povprečnih zneskih subvencij. Do leta 2007 so se dohodki iz naslova kmetijskih subvencij zavezancem pripisovali na podlagi dejansko izplačanih zneskov. Prav na zahtevo kmetov oziroma njihovih stanovskih predstavnikov je bil sistem z letom 2007 spremenjen tako, da se po določbi 154. člena Zdoh-2 katastrskemu dohodku prišteva dohodek od subvencij v povprečnem znesku. Ta se ugotovi na način, da se vsota vseh obdavčljivih kmetijskih subvencij (to je tistih, ki niso oproščene dohodnine na podlagi 26. člena ZDoh-2), kot so bile dejansko izplačane za namene kmetijske in gozdarske dejavnosti v letu pred letom, za katero se dohodek ugotavlja, porazdeli na vsa kmetijska in gozdna zemljišča, kot jih na dan 30. junija leta, za katero se dohodek ugotavlja, izkazuje zemljiški kataster.

Po pravni razlagi se tako ugotovljeni povprečni zneski upoštevajo le za kmečka gospodinjstva (davčna definicija kmetije), ki so v letu, za katero se dohodek ugotavlja, uveljavila kakršne koli kmetijske subvencije. Taka rešitev pomeni, da se del obdavčljivih subvencij, ki se kot povprečni znesek pripiše zemljiščem, ki se v odmeri dohodnine ne upoštevajo (za male kmetije, katerih skupni dohodek je manjši od 200 EUR), na ta način v obdavčitev sploh ne zajame.

Način izračunavanja povprečnih zneskov subvencij je bil v letu 2007 ob uveljavitvi novega sistema podrobno usklajen z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in se med leti ne spreminja. Torej je izračun povprečnih zneskov v posameznem letu le posledica preproste matematike in na njihovo višini mimo zakonskih določb ni mogoče vplivati.

Za določitev povprečnih zneskov subvencij za leto 2009 se je upoštevala vsota dejansko izplačanih obdavčljivih subvencij v letu 2008 in se porazdelila na vsa kmetijska in gozdna zemljišča. Razlog za povišanje povprečnih zneskov, nad katerim je ogorčena Kmetijsko gozdarska zbornica, leži v dejstvu, da je bilo letu 2007, ki se je upoštevalo za določitev povprečnih zneskov za leto 2008, dejansko izplačanih (brez OMD plačil) okoli 75,8 mio obdavčljivih subvencij, v letu 2008, ki se je upoštevalo za določitev povprečnih zneskov subvencij za leto 2009, pa preko 146,8 mio evrov obdavčljivih subvencij. Prav tako se je glede na leto 2007 v letu 2008 spremenilo razmerje med rastlinskimi in živinorejskimi subvencijami oziroma so med neposrednimi plačili z okoli 121,5 mio evrov prevladovala enotna plačila, ki se porazdelijo na njive in travinje proporcionalno. Zato je prišlo do bistvenih sprememb v višini povprečnih zneskov za njive in travinje.

Vedeti je potrebno tudi, da sistem obdavčitve na podlagi povprečnih zneskov subvencij (tako kot sam sistem določanja tržnega dohodka na podlagi katastrskega dohodka) ni v ničemer povezan z višini in vrsto dejanskega dohodka. Zato praviloma prihaja do situacije, ko je posameznemu zavezancu oziroma kmečkemu gospodinjstvu, pripisan višji, lahko pa tudi bistveno nižji znesek od dejansko prejetega dohodka iz tega naslova. Prav tako se povprečni zneski subvencij pripisujejo vsem kmetijskim in gozdnim zemljiščem po stanju zemljiškega katastra, saj se to stanje upošteva tudi pri izračunu povprečnega zneska.

Glede očitka, da je sistem izračunavanja povprečnih zneskov subvencij le prehodna rešitev, pa Ministrstvo za finance pojasnjuje, da je bil v okviru delovne skupine, v kateri so sodelovali tudi predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, že pripravljen predlog novega zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki pa prav na zahtevo predstavnikov zbornice v ničemer bistveno ne spreminja načina določanja dohodka iz naslova kmetijskih subvencij. Celo nasprotno, predlaga se, da se v davčno osnovo vseh kmetij, tudi tistih, ki subvencij niso uveljavile, uvrsti tudi povprečne zneske subvencij. Torej nov sistem ugotavljanja katastrskega dohodka, kot je predlagan v novem predlogu zakona, v ničemer ne rešuje problemov, ki jih v svojem pismu navaja zbornica.

Predlog zakona je trenutno v ožji strokovni medresorski obravnavi in je pripravljen za širšo razpravo. V skladu z odločitvami glede tega zakona se bodo pripravile tudi rešitve za morebitne spremembe Zakona o dohodnini.

Ministrstvo za finance na podlagi navedenega odgovarja, da so odmere dohodnine za leto 2009 skladne z zakonom in ni pravnih razlogov za podajo in priznavanje morebitnih pritožb v zvezi z višino povprečnih zneskov subvencij. Množične neupravičene pritožbe bi podaljšale čas obravnave upravičenih pritožb.

Ključne besede:
kmetijska dejavnost
gozdarska dejavnost
kmetijstvo
gozdarstvo
dohodnina
odmera dohodnine
subvencije
povprečni zneski subvencij

Zadnji članki iz rubrike:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

Najnovejši članki:

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress