Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.10.2004

Vlada sprejela spremembe zakona o davku na dodano vrednost

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela spremembe zakona o davku na dodano vrednost

Vlada Republike Slovenije je 1. oktobra na dopisni seji na predlog Ministrstva za finance določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost in ga poslala v Državni zbor v obravnavo po nujnem postopku.

S predlogom zakona se v slovensko davčno zakonodajo prevzema odločitev Evropskega sodišča o uveljavljanju odbitka vstopnega davka ter del priporočil Evropske komisije o preventivnih ukrepih za omejevanje možnosti davčnih goljufij preko t. i. davčnih vrtiljakov.

Evropsko sodišče s svojimi odločitvami skrbi za enotno izvajanje evropske zakonodaje na celotnem območju Skupnosti, vse države članice pa so, ne glede na to, v katerem sporu je bila odločitev sprejeta, dolžne izvajati evropske predpise na način, kot ga je opredelilo Evropsko sodišče. Ena od zadnjih odločitev Evropskega sodišča v davčnih zadevah obravnava vprašanje, kdaj davčni zavezanec lahko uveljavlja odbitek vstopnega davka. V skladu z odločitvijo Evropskega sodišča sme zavezanec uveljaviti odbitek takrat (v tistem davčnem obdobju), ko prejme tudi račun.

Goljufije preko tako imenovanih davčnih vrtiljakov so najpogostejša oblika davčnih goljufij v prometu med državami članicami. Gre za primere, ko dobavitelj zaračunanega DDV nikdar ne plača v državni proračun, prejemnik oziroma kupec blaga pa uveljavlja vračilo njemu zaračunanega davka. Evropska komisija je na podlagi analize večletnih izkušenj sredi septembra predstavila poročilo o tej problematiki in pripravila nekaj priporočil državam članicam. V novih državah članicah so najpomembnejši preventivni ukrepi, s katerimi je treba čim prej omejiti možnost uporabe te sheme davčnih goljufij oziroma omogočiti davčni službi, da jih čim prej odkrije. Eden takšnih ukrepov je tudi izvajanje pogostejšega nadzora nad davčnimi zavezanci, ki šele začenjajo s svojim poslovanjem kot zavezanci za DDV. V skladu s temi priporočili zato Vlada Državnemu zboru predlaga, da spremeni zakon o davku na dodano vrednost tako, da bodo vsi davčni zavezanci, ki na novo začnejo poslovati, oddajali davčne obračune za DDV mesečno, ne glede na višino pričakovanega prometa. Tako bo davčna služba lahko ob samem začetku poslovanja zavezancev zbrala potrebne podatke za nadzor in hitro odkrivanje morebitnih družb, ki se ustanovijo le z namenom izvajanja davčnih goljufij.

Vlada ocenjuje, da je v interesu države, da se oba predlagana ukrepa uveljavita čimprej, zato predlaga Državnemu zboru, da predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Vir: uvi

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT