Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.3.2010 13:55:35

Postopno ukinjanje potrjevanja kartic zdravstvenega zavarovanja na samopostrežnih terminalih od 22. februarja 2010 dalje

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) v sodelovanju z izvajalci zdravstvenih storitev in prostovoljnimi zdravstvenimi zavarovalnicami nadaljuje z uvajanjem on-line sistema, to je sistema neposrednega (on-line) dostopa izvajalcev do podatkov zdravstvenega zavarovanja. Tako bo od 22. februarja 2010 dalje postopno ukinjeno potrjevanje kartic in uporaba samopostrežnih terminalov v 8 od 10 območnih enot ZZZS: območni enoti Celje, Koper, Kranj, Krško, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto in Ravne na Koroškem, v katerih so vsi izvajalci že vključeni v novi sistem.

1. Kdaj bo ukinjeno potrjevanje kartic na samopostrežnih terminalih?

Februarja 2010 so vsi izvajalci zdravstvenih storitev v območnih enotah Celje, Koper, Kranj, Krško, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto in Ravne na Koroškem že v celoti prešli na neposredno (on-line) pridobivanje podatkov zdravstvenega zavarovanja iz informacijskih sistemov ZZZS in treh prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic, zato uporaba samopostrežnih terminalov tako z vidika kakovosti storitev za zavarovane osebe kot tudi z vidika stroškov obratovanja in vzdrževanja terminalov ni več potrebna. V teh območnih enotah tako zavarovanim osebam ni več potrebno potrjevati kartic zdravstvenega zavarovanja.

V mariborski in ljubljanski regiji bodo prešli na novi način dela do poletja. Izklop terminalov poteka postopno, usklajeno z zaključevanjem uvedbe on-line sistema po regijah kot sledi:

regija - območna enotaizklop terminalov
Celje, Koper, Kranj, Krško, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto in Ravne na Koroškem22. – 26. februar 2010
Ljubljana in Maribor brez Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljanaapril 2010
Univerzitetni klinični center Ljubljanajulij 2010

V prehodnem obdobju do julija 2010, ko se izvajalci v mariborski in ljubljanski regiji postopno vključujejo v on-line sistem, naj zavarovane osebe pred obiskom izvajalcev v teh regijah še potrdijo svojo kartico. To lahko storijo do vključno aprila na samopostrežnih terminalih v teh dveh regijah ter na terminalih, ki bodo delovali do konca, to je do julija 2010.

2. Kako bodo nadomeščene druge funkcije samopostrežnih terminalov?

Na samopostrežnih terminalih so bile zavarovanim osebam poleg potrjevanja kartice dostopne še druge funkcije:

- naročanje listin za uresničevanje zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini (evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in konvencijskega potrdila za Bosno in Hercegovino),

- informiranje o veljavnosti obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja neposredno ob potrjevanju kartic,

- informativne vsebine in vsebine o zdravju.

Z ukinjanjem terminalov tudi te funkcije niso več dostopne, zato so oziroma bodo ustrezno nadomeščene.

Da bi zavarovanim osebam olajšali dostopnost vseh funkcij v prehodnem obdobju, bo ZZZS zadržal obratovanje skupno 27 samopostrežnih terminalov v vseh območnih enotah ZZZS, in sicer do zaključka uvajanja on-line sistema – t.j. do julija 2010. Do takrat bodo ti terminali popolnoma funkcionalni, torej bo na njih mogoče naročati tudi listine za tujino.

Naročanje listin za tujino

Listine za tujino je bilo že doslej mogoče zelo enostavno naročiti tudi na internetu (na naslovu www.zzzs.si) in prek mobilnega telefona. Izdaja listin za tujino je za zavarovane osebe tudi v prihodnje brezplačna in elektronsko naročanje pa omogoča pridobivanje listin za tujino v roku 4 delovnih dni od oddanega naročila.

Kako telefonsko naročiti listine za tujino preko SMS sporočila?

1. Pošljite SMS sporočilo na telefonsko številko 031 771 009.

2. Sporočilo za naročilo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja (velja v državah EU, Evropskega gospodarskega prostora, v Švici, na Hrvaškem in v Makedoniji) vsebuje ključno besedo: EUKZZ ter ZZZS številko osebe (npr. SMS za osebo z ZZZS številko 032822733 je: EUKZZ032822733).

3. Sporočilo za naročilo konvencijskega potrdila za Bosno in Hercegovino vsebuje ključno besedo BIH ter ZZZS številko osebe (npr. sporočilo za osebo z ZZZS številko 032822733 je: BIH032822733).

4. ZZZS številka mora biti zapisana v celoti z vsemi devetimi številkami - kot na kartici (slika).

6. Naročanje listin za tujino preko mobilnih telefonov je možno iz vseh domačih mobilnih omrežij.

6. Uporabnik takoj (odvisno od mobilnega operaterja) prejme obvestilo o morebitnih napakah ali o uspešnosti naročila.

7. Na podlagi prejetega naročila ZZZS izdela listino in jo po pošti pošlje zavarovani osebi.

8. Vsako poslano SMS sporočilo plača uporabnik po veljavnem ceniku svojega mobilnega operaterja. Vrnjena SMS sporočila so za uporabnika brezplačna.

Informiranje o veljavnosti zavarovanja

Zavarovane osebe so doslej zelo redko uporabljale tiste informativne funkcije samopostrežnih terminalov, ki so omogočale podrobnejši prikaz podatkov o zavarovanjih. Kljub temu ZZZS že pripravlja nadomestno rešitev, ki bo zavarovanim osebam predvidoma že v letu 2010 omogočala varen dostop do podatkov o urejenosti zdravstvenega zavarovanja.

Informativne vsebine in vsebine o zdravju

Vse tovrstne vsebine so že doslej dostopne tudi na spletnih straneh ZZZS.

3. Kako deluje on-line sistem ?

V novem sistemu izvajalci dostopajo neposredno do podatkov v zbirkah pristojnih zavarovalnic (ZZZS in zavarovalnic za prostovoljna zdravstvena zavarovanja: AdriaticSlovenica; Triglav, Zdravstvena zavarovalnica; Vzajemna zdravstvena zavarovalnica). Pri tem je v največji možni meri zagotovljena varnost občutljivih osebnih podatkov:

- Dostop do podatkov o zavarovani osebi je tudi v novem sistemu mogoč izključno s profesionalno kartico, ki tako predstavlja ključ pooblaščenega zdravstvenega delavca za dostop do osebnih podatkov. Različni profili pooblaščenih delavcev v zdravstvu imajo različne pravice za dostop do podatkov, tako npr. administrator v sprejemni pisarni dostopa do manjšega nabora podatkov kot zdravnik.

- Kartica zdravstvenega zavarovanja je drugi ključ za dostop do podatkov. Na to opozarja zapis na hrbtni strani kartice: »S to kartico omogočate pooblaščenim delavcem dostop do vaših osebnih podatkov«. Brez kartice je dostop mogoče le v izjemnih primerih, ko npr. kartica ne deluje ali ko gre za nujno pomoč.

- Upravljavci zbirk podatkov vodijo evidenco vseh dostopov do podatkov, kot določajo predpisi.

Slika 1: Shematski prikaz on-line sistema.

Slika 1.doc

5. Informacije in nasveti zavarovanim osebam

V novem sistemu neposrednega dostopa do podatkov zdravstveni delavec (medicinska sestra, zdravnik, farmacevt) dostopa neposredno do podatkov, ki jih v zvezi z zdravstvenimi zavarovanji zavarovane osebe hranijo zdravstvene zavarovalnice. Za dostop do podatkov je potrebna posameznikova kartica zdravstvenega zavarovanja, zato jo naj zavarovane osebe imajo s seboj ob vsakem obisku zdravstvenega delavca. Le na ta način bo zdravstveni delavec lahko pridobil podatke, ki so potrebni za obračun opravljenih storitev zavarovalnici. V nasprotnem primeru bodo morale zavarovane osebe storitev plačati same, razen seveda v opravičljivih izjemnih primerih (ko npr. kartica ne dela ali gre za nujno medicinsko pomoč).

Prav tako je pomembno, da zavarovane osebe stalno skrbijo za urejeno obvezno in prostovoljno zdravstveno zavarovanje, saj izvajalci dostopajo do točnih trenutnih podatkov – v nasprotju z dosedanjim sistemom, ko so podatki na kartici zdravstvenega zavarovanja veljali 3 mesece ali celo eno leto. Tako naj bodo posebej pozorne tiste zavarovane osebe, ki spreminjajo svojo podlago za vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje zaradi sprememb v svojem statusu. To so predvsem osebe, ki se vključujejo v zavarovanje kot družinski člani (npr. šolajoča se mladina), osebe, ki se upokojujejo, osebe, ki so se prijavile na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelne osebe, osebe, ki se vključujejo v zavarovanje preko občine.

V prehodnem obdobju, ko območna enota Ljubljana, območna enota Maribor ter Univerzitetni klinični center Ljubljana še niso vključeni v novi sistem, naj zavarovane osebe pred obiskom izvajalcev v teh enotah predhodno potrdijo svojo kartico na samopostrežnem terminalu. To lahko storijo do vključno aprila na vseh terminalih v mariborski in ljubljanski regiji ter na terminalih, ki bodo delovali do konca, to je do julija 2010.

Tabela 1: Seznam samopostrežnih terminalov, ki bodo delovali do julija 2010.

ObjektNaslov
Splošna bolnišnica Maribor Ljubljanska 5, Maribor
Splošna bolnišnica PtujPotrčeva 23-25, Ptuj
Zdravstveni dom Celje Gregorčičeva 5, Celje
Zdravstveni dom Jesenice Cesta maršala Tita 78, Jesenice
Zdravstveni dom Kočevje Roška c. 18, Kočevije
Zdravstveni dom Koper Dellavallejeva 3, Koper
Zdravstveni dom Kranj Gosposvetska 10, Kranj
Zdravstveni dom Krško C. krških žrtev 56, Krško
Zdravstveni dom Murska Sobota Grajska ulica 24, Murska Sobota
Zdravstveni dom Nova Gorica Rejčeva ul. 4, Nova Gorica
Zdravstveni dom Novo mesto Kandijska c. 4, Novo mesto
Zdravstveni dom Ptuj Potrčeva 19a, Ptuj
Zdravstveni dom Ravne na Koroškem Ob Suhi 11, Ravne na Koroškem
Zdravstveni dom Trbovlje Rudarska c. 12, Trbovlje
Zdravstveni dom Velenje Vodnikova 1, Velenje
ZZZS, OE Ljubljana Miklošičeva c. 24, Ljubljana
ZZZS, OE Maribor Sodna 15, Maribor
Onkološki InštitutZaloška c. 2, Ljubljana
UKC* glavni vhod Zaloška c. 7, Ljubljana
UKC* Urgenca Bohoričeva ulica 4, Ljubljana
UKC* Poliklinika Njegoševa 4, Ljubljana
UKC* Očesna klinika Zaloška c. 29, Ljubljana
UKC* Klinika za infekcijske bolezniJapljeva 2, Ljubljana
UKC* Ginekološka klinika Šlajmerjeva 3a, Ljubljana
UKC* Stomatološka klinika Hrvatski trg 6, Ljubljana
UKC* Pediatrična klinika Vrazov trg 1, Ljubljana
UKC* Bolnica dr. Petra Držaja Vodnikova 62, Ljubljana

*Opomba: UKC – Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Zaradi uvedbe on-line sistema ni potrebna menjava kartice zdravstvenega zavarovanja. »Staro« kartico lahko zavarovane osebe še naprej uporabljajo tudi v novem sistemu. Zamenjava kartice je – tako kot doslej - potrebna le zaradi njene okvare, izgube in podobnih razlogov.

V izjemnih primerih se lahko zgodi, da sistem ne deluje (npr. tehnične težave na komunikacijah ali zalednih sistemih). Tudi v takem primeru so zavarovane osebe upravičene do zdravstvenih storitev v breme obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Če pri tem izvajalec ne more pridobiti zadostnih podatkov za obračun storitve prostovoljni zdravstveni zavarovalnici, morajo zavarovane osebe ta delež plačati same, njihova zavarovalnica pa jim bo nato naknadno povrnila stroške.

Za dodatno obveščanje zavarovanih oseb o novostih je ZZZS izdal tematsko zloženko ter plakat, ki ju je v večjih količinah posredoval vsem izvajalcem zdravstvenih storitev in območnim enotam ZZZS, kjer so zavarovancem tudi na voljo. Še posebej pa bo ZZZS poskrbel tudi za ustrezne pisne informacije, ki bodo zavarovanim osebam na voljo tudi neposredno ob samopostrežnih terminalih.

ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO

ZAVAROVANJE SLOVENIJE

Priloga:

- plakat za zavarovane osebe,

- zloženka za zavarovane osebe,

- letak ob izklopljenem samopostrežnem terminalu

Zadnji članki iz rubrike:

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

14.9.2023 10:16:01:
Podaljšanje dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov prek portala SPOT

Najnovejši članki:

25.9.2023 11:50:06:
Izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 je na voljo

24.9.2023 22:58:10:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč

20.9.2023 10:28:39:
Zvišanje dovoljenega obsega začasnega in občasnega dela - do 31. 12. 2023