Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.1.2010 11:29:45

Dohodnina 2009 - vprašanja in odgovori

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Dohodnina 2009 - vprašanja in odgovori

Na spletni strani Davčne uprave so objavljeni odgovori na pogosta vprašanja na temo dohodnine za leto 2009.

 

1. Kaj je informativni izračun dohodnine?

Informativni izračun je izračun dohodnine, ki ga bo davčna uprava na dom poslala vsem dohodninskim zavezancem najkasneje do 15. junija 2010. Rok za odpremo informativnih izračunov dohodnine je namreč 31. maj 2010. Za vročenega pa se šteje 15. dan od dneva opreme.

Sestavljen bo na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga Davčna uprava RS, to je uradnih evidenc, podatkov izplačevalcev dohodkov in podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki jih Davčni upravi RS do 5. februarja 2010 posredujejo zavezanci za dohodnino.

 

2. Kdo bo prejel informativni izračun dohodnine?

Informativni izračun dohodnine bodo prejeli vsi rezidenti RS, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi.

 

3. Kdaj bo davčna uprava začela izdajati informativne izračune?

Prvi informativni izračuni bodo odposlani konec marca 2010, vsi pa bodo odpremljeni najkasneje do 31. maja 2010.

 

4. Kako lahko preverim ali mi je davčna uprava poslala informativni izračun?

Najhitreje in najenostavneje boste to informacijo prejeli od VIDE, virtualne davčne asistentke, ki je dostopna na spletni strani davčne uprave (http://www.durs.gov.si/) ali preko telefonske številke 01/4000 100. VIDA bo na to vprašanje odgovorila, če ji boste posredovali svojo davčno številko.

 

5. Do kdaj bom prejel informativni izračun dohodnine?

Informativni izračun dohodnine bodo prejeli zavezanci na dom, po navadni pošti, najkasneje do 15. junija 2010.

 

6. Kaj storim, ko prejmem informativni izračun?

Ko prejmete informativni izračun, preverite:

 • ali so vpisani podatki pravilni in popolni (osebni podatki, podatki o dohodkih, podatki o vzdrževanih družinskih članih itd.) oziroma ali se ujemajo s podatki, s katerimi razpolagate sami,
 • ali so upoštevane vse dohodninske olajšave, za katere izpolnjujete pogoje
 • ali je informativni izračun dohodnine pravilen.

 

7. Kako lahko preverim, če je izračun pravilen?

Vsi davčni zavezanci lahko izračun preverijo s pomočjo programa za testni izračun, ki je dostopen na spletni strani DURS.

 

8. Ali moram informativni izračun dohodnine podpisati in vrniti na Davčno upravo RS?

Ne!

Če se strinjate s podatki oz. izračunom, ni potrebno storiti ničesar. Po preteku 15 dni od dneva odpreme bo informativni izračun avtomatsko postal odločba o odmeri dohodnine.

 

9. Kaj, če se s podatki na informativnem izračunu dohodnine ne strinjam?

Če se z informativnim izračunom ne boste strinjali, morate v 15 dneh od vročitve (pošiljka se šteje za vročeno 15. dan od dneva odpreme, natisnjenega na kuverti) poslati ugovor zoper informativni izračun na pristojni davčni urad oziroma izpostavo, in sicer na obrazcu, ki bo dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, objavljen pa bo tudi na spletni strani Davčne uprave RS www.durs.gov.si.

Ugovor boste lahko z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslali tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu: http://edavki.durs.si/.

 

10. Kaj, če informativnega izračuna dohodnine ne prejmem, pa sem zavezanec za vložitev dohodninske napovedi?

Če ste zavezanec za vložitev dohodninske napovedi in informativnega izračuna dohodnine do 15. junija niste prejeli na dom, predlagamo, da prek VIDE (Virtualne Davčne Asistentke) z vnosom svoje davčne številke preverite, če vam je Davčna uprava RS informativni izračun dohodnine poslala na dom. Če vam je bil informativni izračun dohodnine poslan, vi pa ga niste prejeli, lahko na pristojnem davčnem uradu oziroma izpostavi zaprosite za kopijo informativnega izračuna dohodnine.

Če vam informativni izračun ni bil sestavljen in poslan, ste dolžni dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer od 15. junija do 2. avgusta 2010.

Obrazec je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani Davčne uprave RS www.durs.gov.si.

Napoved bo mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu: http://edavki.durs.si/.

 

11. Kako je mogoče, da informativnega izračuna ne bom prejel, če pa sem zavezanec za vložitev dohodninske napovedi?

Davčna uprava bo informativne izračune pripravljala izključno na podlagi podatkov izplačevalcev dohodkov. Mogoče torej je, da davčna uprava takšnih podatkov za vse dohodke vseh dohodninskih zavezancev ni prejela. In zato tudi ne bo izdala informativnega izračuna. Druga možnost je recimo primer, ko dohodninski zavezanec prejema dohodke iz tujine, teh podatkov pa do zaključka priprave podatkov za informativni izračun davčna uprava ni prejela, ker davčni zavezanec ni sam vložil medletne napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodkov, prejetih v tujini.

 

12. Kaj pomeni, da nisem zavezanec za vložitev dohodninske napovedi?

Zavezanci za vložitev dohodninske napovedi NISTE:

 • če vaši dohodki v letu 2009, od katerih se plačuje dohodnina, niso presegli 3.051,35 EUR,
 • če vaši dohodki, od katerih se plačuje dohodnina, poleg pokojnine, od katere v skladu z zakonom ni bila odtegnjena ali plačana akontacija dohodnine in pri akontaciji dohodnine niste uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, ne presegajo 80 EUR.

 

13. Ali bodo upokojenci prejeli informativni izračun dohodnine?

Informativne izračune bodo prejeli upokojenci:

 • ki so prejeli pokojnino, od katere je bila odtegnjena in plačana akontacija dohodnine,
 • ki so poleg pokojnine prejeli dohodke (od katerih se plačuje dohodnina), višje od 80 EUR,
 • pri akontaciji dohodnine so uveljavljal posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane.

 

14. Ali študentje prejmemo informativni izračun dohodnine?

Da, če so v letu 2009 prejeli dohodke, višje od 3.051,35 EUR.

 

15. Kaj, če sem na dopustu oziroma sem odsoten v času pošiljanja informativnih izračunov?

Od trenutka, ko bo Davčna uprava RS začela s pošiljanjem informativnih izračunov, do poteka roka za ugovor, je zavezancem na voljo mesec dni (informativni izračun se šteje za vročen 15. dan od dneva odpreme, za ugovor pa je na voljo 15 dni od dneva vročitve informativnega izračuna).

Če bo zavezanec za vložitev dohodninske napovedi v času pošiljanja informativnih izračunov, torej v obdobju med aprilom in junijem 2010 odsoten več kot mesec dni, svetujemo, da pooblasti osebo, da v njegovem imenu poda morebiten ugovor zoper informativni izračun.

 

16. Ali informativni izračun dohodnine prejmem priporočeno ali po navadni pošti?

Informativni izračun dohodnine boste prejeli na dom, najpozneje do 15. junija 2010, po navadni pošti.

 

17. Ali informativni izračun lahko vidim preko sistema eDavki, če sem registriran?

Da. Vsi izdani informativni izračuni bodo dostopni tudi vsem zavezancem, ki imajo digitalni certifikat.

 

18. Kaj storim, če informativni izračun pokaže previsoko vračilo dohodnine 2009?

Tudi v tem primeru morate, v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna, (pošiljka se šteje za vročeno 15. dan od dneva odpreme, natisnjenega na kuverti) poslati ugovor zoper informativni izračun dohodnine na pristojni davčni urad oziroma izpostavo, in sicer na obrazcu, ki bo dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, objavljen pa bo tudi na spletni strani Davčne uprave RS http://www.durs.gov.si/.  

Ugovor boste lahko z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslali tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu: http://edavki.durs.si/.

 

19. Kje dobim obrazec za ugovor zoper informativni izračun dohodnine?

Obrazec za ugovor zoper informativni izračun dohodnine, bo dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, objavljen pa bo tudi na spletni strani Davčne uprave RS www.durs.gov.si.

Ugovor boste lahko z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslali tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu: http://edavki.durs.si/.

 

20. Kakšni so stroški pri ugovoru?

V zvezi z ugovorom zoper informativni izračun, ni nikakršnih stroškov.

 

21. Kaj sledi potem, ko oddam ugovor zoper informativni izračun?

Davčna uprava RS bo vaš ugovor zoper informativni izračun obravnavala v odmernem postopku in vam izdala odločbo o odmeri dohodnine najkasneje do 31. oktobra 2010.

Z dnem vročitve odločbe o odmeri dohodnine začneta teči rok za izpolnitev davčne obveznosti (30 dni od vročitve odločbe) in rok za vložitev pritožbe (15 dni od vročitve odločbe), ki je mogoča na drugostopenjski organ (pri Ministrstvu za finance).

 

22. Ali informativni izračun dohodnine prejmejo rezidenti RS, ki delajo v tujini?

Da, v kolikor bo Davčna uprava RS razpolagala s podatki o prejetih dohodkih iz tujine.

 

23. Ali informativni izračun prejmejo tuji državljani, ki delajo v RS?

Informativni izračun dohodnine prejmejo le rezidenti RS.

V kolikor ste v dvomih glede urejenega rezidentskega statusa, se obrnite na pristojni davčni urad oziroma izpostavo. Posredujemo vam tudi seznam uradov in izpostav.

 

24. Kje je obrazec za dohodninsko napoved, oziroma ali letos ne bo več klasičnega pošiljanja dohodninskih napovedi?

Če informativnega izračuna dohodnine ne prejmete do 15. junija 2010, in ste zavezanec za vložitev dohodninske napovedi, ste dolžni dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer od 15. junija do 2. avgusta 2010. Torej, samo v primeru, da informativnega izračuna ne prejmete do 15. maja 2010, pa ste dohodninski zavezanec, morate oddati dohodninsko napoved.

Obrazec napovedi je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani Davčne uprave RS www.durs.gov.si.

Napoved bo mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu: http://edavki.durs.si/.

 

25. Ali sem v prekršku, če zoper napačni informativni izračun ne podam ugovora zoper informativni izračun?

Prekršek storite, če ugotovite, da je vaša davčna obveznost v informativnem izračunu prenizko ugotovljena, pa v roku za ugovor tega ne vložite oziroma ga sploh ne vložite.

V tem primeru storite hujši davčni prekršek po določilu prvega odstavka 395. člena ZDavP-2, ki določa, da se z globo od 400 do 1.200 EUR kaznuje za prekršek posameznik, če v napovedi navede neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke in s tem spravi davčni organ v zmoto.

Informativni izračun, ki ga sestavi Davčna uprava RS, šteje za zavezančevo davčno napoved, če zoper njega ne ugovarja v 15 dneh od dneva vročitve informativnega izračuna. Dolžnost zavezanca za davek je, da mora davčnemu organu dajati resnične, pravilne in popolne podatke, ki jih davčni organ potrebuje za pobiranje davka.

 

26. Kaj storim, če ugotovim, da je moja ugotovljena davčna obveznost prenizka?

Če ugotovite, da je vaša davčna obveznost ugotovljena prenizko, morate vložiti ugovor zoper informativni izračun na pristojni davčni urad oziroma izpostavo, in sicer v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna (pošiljka se šteje za vročeno 15. dan od dneva odpreme, natisnjenega na kuverti).

Obrazec za ugovor zoper informativni izračun bo dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, objavljen pa bo tudi na spletni strani Davčne uprave RS http://www.durs.gov.si/.  

Ugovor lahko z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom pošljete tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu: http://edavki.durs.si/.

 

27. Ali lahko v ugovoru še uveljavljam olajšavo za vzdrževanje družinske člane?

Seveda, v ugovoru zoper informativni izračun lahko uveljavljate tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, ne pa tudi v pritožbi zoper odločbo, izdano na podlagi ugovora.

 

28. Kdaj mi boste nakazali vračilo preveč plačane dohodnine?

Nakazilo preveč plačane dohodnine, boste prejeli najkasneje v roku 30 dni od dneva, vročitve informativnega izračuna (pošiljka se šteje za vročeno 15. dan od dneva odpreme, natisnjenega na kuverti). Konkreten datum bo naveden v informativnem izračunu.

 

29. Do kdaj moram doplačati dohodnino?

Dohodnino morate plačati najkasneje v roku 30 dni od dneva, vročitve informativnega izračuna (pošiljka se šteje za vročeno 15. dan od dneva odpreme, natisnjenega na kuverti). Konkreten datum bo naveden v informativnem izračunu.

 

30. Ali lahko v ugovoru zoper informativni izračun spremenim zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije?

Ne, tega ni mogoče storiti. Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2009 se je lahko podala le do 31. 12. 2009.

 

31. Ali bomo prejeli odločbe o odmeri dohodnine?

Informativni izračun dohodnine, zoper katerega ugovor ni vložen, po poteku roka za ugovor samodejno postane odločba o odmeri dohodnine. Bo pa davčna uprava izdala odločbe o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki bodo zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor oziroma bodo sami vložili dohodninsko napoved.

V teh primerih bo Davčna uprava RS preverila navedbe zavezanca in na podlagi svojih podatkov in podatkov davčnega zavezanca izdala odločbo. Z dnem vročitve odločbe začneta teči rok za izpolnitev davčne obveznosti (30 dni od vročitve odločbe) in rok za vložitev pritožbe (15 dni od vročitve odločbe).

Rok za izdajo odločbe je 31. oktober 2010.

 

32. Ali mora zavezanec oddati napoved za odmero dohodnine kljub temu, da je prejel informativni izračun?

Ne. Zavezanec za vložitev napovedi mora na pristojni davčni urad oziroma izpostavo vložiti napoved za odmero dohodnine le v primeru, če do 15. junija 2010 na dom ne prejme informativnega izračuna. V tem primeru mora napoved oddati od 15. junija do 2. avgusta 2010.

 

33. Ali se zavezanec reši vseh dolžnosti v zvezi z odmero dohodnine, v kolikor je informativni izračun pravilen?

Zavezanec seveda mora informativni izračun dohodnine natančno pogledati. Če se bo dohodninski zavezanec z informativnim izračunom strinjal, mu ne bo potrebno storiti ničesar (ne bo ga potrebno podpisovati in vračati na Davčno upravo RS), saj bo v 15 dneh od vročitve samodejno postal odmerna dohodninska odločba, na podlagi katere bo moral plačati davek oziroma bo prejel vračilo dohodnine.

 

34. Kaj sploh je dohodnina?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb.

Z dohodnino se obdavčujejo:

 • dohodek iz zaposlitve,
 • dohodek iz dejavnosti,
 • dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti,
 • dohodek iz oddajanja premoženja v najem in iz prenosa premoženjske pravice,
 • dohodek iz kapitala,
 • drugi dohodki.

 

35. Kje lahko dobim dodatne informacije?

Morebitna vprašanja lahko zastavitev VIDI (virtualni davčni asistentki) na internetnem naslovu na www.durs.gov.si ali preko telefonske številke 01/4000 100.

Za dodatne informacije se lahko obrnete, v času uradnih ur, na davčne urade oziroma izpostave.

Ključne besede:
dohodnina
dohodnina 2009
informativni izračun dohodnine
izračun dohodnine

Zadnji članki iz rubrike:

26.7.2019 12:54:28:
Ste imeli v letu 2018 dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino, pa niste prejeli informativnega izračuna dohodnine?

25.7.2019 14:39:58:
Rok za doplačilo dohodnine se izteče 31. julija 2019

19.7.2019 13:07:44:
Dohodek iz delovnega razmerja

19.7.2019 13:01:53:
8.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PREDLAGANJE OBRAČUNOV DAVČNEGA ODTEGLJAJA

19.7.2019 12:56:41:
7.0 Dohodek iz delovnega razmerja: OPROSTITVE PRI PLAČEVANJU PRISPEVKOV

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

21.10.2019 7:26:52:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT