Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.1.2010 17:59:40

Razkrivanje podatkov upravičeni osebi o obstoju potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, če se ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali zakonu o obdavčenju

Rubrika: Davkiprint Natisni

Razkrivanje podatkov upravičeni osebi o obstoju potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, če se ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali zakonu o obdavčenju Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 007-148/2009, 8. 1. 2009

Novost, ki jo v zvezi z razkrivanjem podatkov, ki so davčna tajnost prinaša novela Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2B (Uradni list RS, št. 110/09), je razkrivanje podatka, ali je bilo davčnemu zavezancu izdano potrdilo o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

V skladu s 310. členom ZDavP-2 je davčni zavezanec, ki pridobi potrdilo o tem, da ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, dolžan to potrdilo predložiti izplačevalcu dohodka, kadar je to oseba, ki so ji v skladu z ZDavP-2 naložene obveznosti plačnika davka. Izplačevalec dohodka, ki posluje s samostojnim podjetnikom posameznikom ali posameznikom, ki samostojno opravlja dejavnost, je ob izplačilu dolžan preveriti obstoj potrdila, če davčni zavezanec potrdila ne predloži.

Izplačevalec dohodka je bil dolžan do novele ZDavP-2B, na podlagi 310. člena ZDavP-2, obstoj potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih stroškov preveriti pri davčnem zavezancu - prejemniku dohodka. Določba 310. člena ZDavP-2 je bila z novelo ZDavP-2B spremenjena tako, da je po novem določeno le, da mora v primerih iz prej navedene določbe ZDavP-2, izplačevalec dohodka preveriti obstoj potrdila. To pomeni, da bo lahko obstoj potrdila preveril tudi pri davčnem organu. Tako bo davčni organ, na podlagi četrtega odstavka 19. člena ZDavP-2, upravičeni osebi – izplačevalcu dohodka, ob ostalih izpolnjenih pogojih, razkril podatek o obstoju potrdila.

Novi četrti odstavek 19. člena ZDavP-2 zato določa, da sme davčni organ upravičeni osebi, ki ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po tem zakonu ali zakonu o obdavčenju, na podlagi njenega obrazloženega pisnega zahtevka, v katerem morajo biti navedeni tudi podatki, ki davčnemu organu omogočajo enolično identifikacijo fizične osebe, in sicer poleg osebnega imena še ali datum rojstva in naslov prebivališča ali enotna matična številka občana, razkriti podatek ali je bilo davčnemu zavezancu izdano potrdilo o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Podatek o obstoju potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, se lahko upravičeni osebi razkrije samo, če so izpolnjeni kumulativno določeni pogoji.

 

Vsebina zahteve za posredovanje podatka o davčni številki fizične osebe

Zavezanec mora v zahtevi navesti tudi podatke, ki davčnemu organu omogočajo enolično identifikacijo davčnega zavezanca, za katerega se zahtevajo podatki, in sicer:

Kombinacija A:

 • ime in priimek (obvezen podatek);
 • EMŠO (obvezen podatek);
 • leto za katero se preverja obstoj potrdila (obvezen podatek).

Kombinacija B:

 • ime in priimek (obvezen podatek);
 • datum rojstva (obvezen podatek);
 • stalni naslov v RS (osebe z stalnim naslovom v RS) ali začasni naslov v RS (osebe brez stalnega naslova v RS) (obvezen podatek):
  • ulica in hišna številka z dodatkom
  • poštna številka.
 • leto za katero se preverja obstoj potrdila (obvezen podatek).

Kombinacija C:

 • ime in priimek (obvezen podatek);
 • davčna številka (obvezen podatek);
 • leto za katero se preverja obstoj potrdila (obvezen podatek).

V primeru, da bo davčni organ na podlagi predloženih identifikacijskih podatkov o osebnem imenu in datumu rojstva ter naslovu prebivališča ugotovil, da je v Davčnem registru več kot ena fizična oseba s temi podatki, zahtevanega podatka ne bo posredoval. ker ta fizična oseba na podlagi zahteve za posredovanje podatkov ni enolično identificirana. V tem primeru bo moral zavezanec za davek, ki je vložil zahtevo za posredovanje podatkov, davčnemu organu predložiti več podatkov, na podlagi katerih bo lahko to fizično osebo enolično identificiral.

Prej navedeno velja tudi, če se na podlagi sporočenih podatkov, davčnega zavezanca, za katerega se podatki zahtevajo, ne da identificirati.

 

Oblika zahteve za posedovanje podatkov

Zakon določa, da mora biti zahteva - vloga za posredovanje podatkov, v pisni obliki.

Vzorec obrazca, s katerim se podatki zahtevajo, je v prilogi tega dokumenta.

 

Poizvedba in razkritje podatkov vložniku zahteve za posredovanje podatkov

Vloga za posredovanje podatkov o obstoju obravnavanega potrdila se vedno naslovi na davčni urad, ki je krajevno pristojen za vložnika vloge za posredovanje podatkov.

 

Način posredovanja podatkov vložniku zahteve za posredovanje podatkov

Davčni uradi podatke iz četrtega odstavka 19. člena ZDavP-2 vedno posredujejo v pisni obliki, in sicer tako, da v prilogi k vlogi za posredovanje podatkov o obstoju potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, izpolnijo stolpca »datum vložitve vloge« in »izdano potrdilo (DA/NE)«.

Priloga:

 

Ključne besede:
razkrivanje podatkov
davčni zavezanec
davčna obveznost
davki

Zadnji članki iz rubrike:

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

19.6.2020 11:52:13:
Izpolnjevanje davčnih obveznosti po prenehanju interventnih ukrepov

11.5.2020 15:49:30:
Poenostavitev eDavkov za zakonite zastopnike podjetij

22.4.2020 12:50:19:
eDavki - Razlog za pozitivna stanja na eKartici

Najnovejši članki:

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

7.7.2020 13:22:52:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. julija 2020

6.7.2020 15:52:52:
Podatki za obračun plač za junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT