Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.1.2010 17:59:40

Razkrivanje podatkov upravičeni osebi o obstoju potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, če se ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali zakonu o obdavčenju

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 007-148/2009, 8. 1. 2009

Novost, ki jo v zvezi z razkrivanjem podatkov, ki so davčna tajnost prinaša novela Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2B (Uradni list RS, št. 110/09), je razkrivanje podatka, ali je bilo davčnemu zavezancu izdano potrdilo o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

V skladu s 310. členom ZDavP-2 je davčni zavezanec, ki pridobi potrdilo o tem, da ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, dolžan to potrdilo predložiti izplačevalcu dohodka, kadar je to oseba, ki so ji v skladu z ZDavP-2 naložene obveznosti plačnika davka. Izplačevalec dohodka, ki posluje s samostojnim podjetnikom posameznikom ali posameznikom, ki samostojno opravlja dejavnost, je ob izplačilu dolžan preveriti obstoj potrdila, če davčni zavezanec potrdila ne predloži.

Izplačevalec dohodka je bil dolžan do novele ZDavP-2B, na podlagi 310. člena ZDavP-2, obstoj potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih stroškov preveriti pri davčnem zavezancu - prejemniku dohodka. Določba 310. člena ZDavP-2 je bila z novelo ZDavP-2B spremenjena tako, da je po novem določeno le, da mora v primerih iz prej navedene določbe ZDavP-2, izplačevalec dohodka preveriti obstoj potrdila. To pomeni, da bo lahko obstoj potrdila preveril tudi pri davčnem organu. Tako bo davčni organ, na podlagi četrtega odstavka 19. člena ZDavP-2, upravičeni osebi – izplačevalcu dohodka, ob ostalih izpolnjenih pogojih, razkril podatek o obstoju potrdila.

Novi četrti odstavek 19. člena ZDavP-2 zato določa, da sme davčni organ upravičeni osebi, ki ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po tem zakonu ali zakonu o obdavčenju, na podlagi njenega obrazloženega pisnega zahtevka, v katerem morajo biti navedeni tudi podatki, ki davčnemu organu omogočajo enolično identifikacijo fizične osebe, in sicer poleg osebnega imena še ali datum rojstva in naslov prebivališča ali enotna matična številka občana, razkriti podatek ali je bilo davčnemu zavezancu izdano potrdilo o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Podatek o obstoju potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, se lahko upravičeni osebi razkrije samo, če so izpolnjeni kumulativno določeni pogoji.

 

Vsebina zahteve za posredovanje podatka o davčni številki fizične osebe

Zavezanec mora v zahtevi navesti tudi podatke, ki davčnemu organu omogočajo enolično identifikacijo davčnega zavezanca, za katerega se zahtevajo podatki, in sicer:

Kombinacija A:

 • ime in priimek (obvezen podatek);
 • EMŠO (obvezen podatek);
 • leto za katero se preverja obstoj potrdila (obvezen podatek).

Kombinacija B:

 • ime in priimek (obvezen podatek);
 • datum rojstva (obvezen podatek);
 • stalni naslov v RS (osebe z stalnim naslovom v RS) ali začasni naslov v RS (osebe brez stalnega naslova v RS) (obvezen podatek):
  • ulica in hišna številka z dodatkom
  • poštna številka.
 • leto za katero se preverja obstoj potrdila (obvezen podatek).

Kombinacija C:

 • ime in priimek (obvezen podatek);
 • davčna številka (obvezen podatek);
 • leto za katero se preverja obstoj potrdila (obvezen podatek).

V primeru, da bo davčni organ na podlagi predloženih identifikacijskih podatkov o osebnem imenu in datumu rojstva ter naslovu prebivališča ugotovil, da je v Davčnem registru več kot ena fizična oseba s temi podatki, zahtevanega podatka ne bo posredoval. ker ta fizična oseba na podlagi zahteve za posredovanje podatkov ni enolično identificirana. V tem primeru bo moral zavezanec za davek, ki je vložil zahtevo za posredovanje podatkov, davčnemu organu predložiti več podatkov, na podlagi katerih bo lahko to fizično osebo enolično identificiral.

Prej navedeno velja tudi, če se na podlagi sporočenih podatkov, davčnega zavezanca, za katerega se podatki zahtevajo, ne da identificirati.

 

Oblika zahteve za posedovanje podatkov

Zakon določa, da mora biti zahteva - vloga za posredovanje podatkov, v pisni obliki.

Vzorec obrazca, s katerim se podatki zahtevajo, je v prilogi tega dokumenta.

 

Poizvedba in razkritje podatkov vložniku zahteve za posredovanje podatkov

Vloga za posredovanje podatkov o obstoju obravnavanega potrdila se vedno naslovi na davčni urad, ki je krajevno pristojen za vložnika vloge za posredovanje podatkov.

 

Način posredovanja podatkov vložniku zahteve za posredovanje podatkov

Davčni uradi podatke iz četrtega odstavka 19. člena ZDavP-2 vedno posredujejo v pisni obliki, in sicer tako, da v prilogi k vlogi za posredovanje podatkov o obstoju potrdila o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, izpolnijo stolpca »datum vložitve vloge« in »izdano potrdilo (DA/NE)«.

Priloga:

 

Ključne besede:
razkrivanje podatkov
davčni zavezanec
davčna obveznost
davki

Zadnji članki iz rubrike:

18.2.2021 16:16:38:
Napoved za obresti, dobiček iz kapitala, dividende, najemnine, IFI

11.2.2021 13:12:35:
Podaljšanje ukrepa o začasni omejitvi začetka postopkov davčne izvršbe do 17. 3. 2021

5.2.2021 17:46:35:
Pregled knjigovodskega stanja preko eKartice, 5. 2. 2021

31.12.2020 10:55:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

29.12.2020 18:04:43:
Podaljšan ukrep odloga oz. obročnega plačila davkov

Najnovejši članki:

5.3.2021 13:33:00:
Računovodsko poročanje namenjeno slabitvi in revalorizaciji

5.3.2021 11:21:20:
Dopolnitev gradiva o plačah v času veljavnosti interventnih zakonov

5.3.2021 11:05:27:
Subvencioniranje minimalne plače

4.3.2021 17:54:54:
DDV pri storitvah montaže, servisnih in gradbenih storitvah (e-gradivo)

5.3.2021 17:09:22:
Normiranci – DOHDEJ 2020 v sliki in besedi (e-gradivo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT