Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.12.2009 19:54:04

Vlada ratificirala ustrezne sporazume v skladu z XXI. členom Splošnega sporazuma o trgovini s storitvami (GATS)

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada ratificirala ustrezne sporazume v skladu z XXI. členom Splošnega sporazuma o trgovini s storitvami (GATS) Racunovodja.com

Vlada je na 59. seji, 17. decembra 2009, izdala Uredbo o ratifikaciji ustreznih sporazumov v skladu z XXI. členom Splošnega sporazuma o trgovini s storitvami (GATS) z Argentino, Avstralijo, Brazilijo, Kanado, Kitajsko, ločenim carinskim območjem Tajvana, Penghuja, Kinmena in Matsuja (Kitajski Tajpej), Kolumbijo, Kubo, Ekvadorjem, Kitajskim Hongkongom, Indijo, Japonsko, Korejo, Novo Zelandijo, Filipini, Švico in Združenimi državami Amerike o potrebnih kompenzacijskih spremembah, ki izhajajo iz pristopa Češke republike, Republike Estonije, Republike Ciper, Republike Latvije, Republike Litve, Republike Madžarske, Republike Malte, Republike Avstrije, Republike Poljske, Republike Slovenije, Slovaške republike, Republike Finske, Kraljevine Švedske k Evropski uniji, s priloženo prečiščeno listo specifičnih obvez Evropskih skupnosti in njihovih držav članic na področju storitev v okviru Svetovne trgovinske organizacije.

Splošni sporazum o trgovini s storitvami – GATS, je del Marakeškega sporazuma, s katerim je bila leta 1995 ustanovljena Svetovna trgovinska organizacija – STO. Slovenija se je, kot ena od ustanovnih članic, v STO, in s tem tudi v GATS, vključila že leta 1995. To pomeni, da je tega leta v okviru STO predložila tudi listo specifičnih obvez na področju storitev, ki je bila leta 1999 dopolnjena z Ratifikacijo Petega protokola k Splošnemu sporazumu o trgovini s storitvami. Ustanovna članica STO so tudi Evropske skupnosti (ES), ki so, skupaj z njenimi državami članicami, oblikovale skupno listo specifičnih obvez. Ta pokriva dvanajst držav, ki so bile leta 1995 članice Evropske unije.

Med leti 1995 in 2004 je k EU pristopilo trinajst novih držav, med njimi leta 2004 tudi Slovenija. Ob vstopu v EU so nove države članice prevzele pravni red EU. Da bi se ta odrazil tudi v njihovih obvezah v okviru GATS, je bilo potrebno iz list obvez novih držav članic umakniti nekatere obveze, ki so bile v nasprotju s pravnim redom EU, ter vanje vnesti nekatere omejitve, ki iz njega izhajajo. Ob tem so bile njihove posamezne liste obvez združene v skupno, prečiščeno listo, ki zdaj zajema 25 članic EU.

V skladu s pravili GATS (XXI. člen) so, v kolikor se posamezna članica STO/GATS odloči za umik sprejetih obvez, države članice, ki jih spremembe zadevajo oz. prizadenejo, upravičene do pogajanj o kompenzaciji. Na podlagi predloženih zahtev o interesu je Evropska komisija opravila pogajanja s sedemnajstimi državami članicami STO, s katerimi je bil dosežen dogovor o kompenzacijskih prilagoditvah. Sklenjeni sporazumi vključujejo skupno pismo EU in posamezne prizadete države članice STO, poročilo o pogajanjih, Prilogo I (umik nekaterih obveznosti s strani novih držav članic EU) in Prilogo II (kompenzacijske prilagoditve v obliki obvez posameznih držav članic ali EU kot celote). Spremembe iz Priloge I in II so zdaj zajete v prečiščeni listi obvez 25 držav članic.

Po podpisu sporazumov je Evropska komisija osnutek prečiščene liste posredovala sekretariatu STO v potrjevanje. Postopek se je zaključil decembra 2006.

Ker sporazumi vsebujejo tudi spremembe obvez v storitvenih sektorjih, ki niso v izključni pristojnosti EU (mešana pristojnost), je potrebno za sprejem Sklepa Sveta EU predhodno opraviti ratifikacijske postopke v vseh državah članicah EU in pridobiti pozitivno mnenje Evropskega parlamenta. Do sedaj je 13 držav članic že opravilo te postopke, pozitivno mnenje na zadevo pa je dal tudi Evropski parlament. Sporazumi oz. prečiščena lista obvez bodo v okviru STO stopili v veljavo, ko bodo zaključeni vsi notranji postopki v okviru EU.

Slovenija relevantno zakonodajo na področju storitev implementira že (vsaj) od vstopa v EU leta 2004, zato spremembe dogovorjene v okviru sporazumov in vključene v prečiščeno listo obvez 25 držav članic EU ne posegajo v slovensko zakonodajo ali pravni red EU.

Vir: UVI

Ključne besede:
trgovina s storitvami
GATS
sporazum o trgovini s storitvami
svetovna trgovska organizacija
STO

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT