Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.12.2011 14:14:05

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodek iz delovnega razmerja, pokojnine), če dohodek iz zaposlitve izplača oseba, ki ni plačnik davka v Sloveniji

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve  (dohodek iz delovnega razmerja, pokojnine), če dohodek iz zaposlitve  izplača oseba, ki ni plačnik davka v Sloveniji Racunovodja.com

Obrazec za napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodek iz delovnega razmerja, pokojnine) izpolnijo samo rezidenti Republike Slovenije, kadar dohodek iz zaposlitve izplača oseba, ki ni plačnik davka po 58. členu Zakona o davčnem postopku.

Davčni zavezanec rezident mora za prvič prejeti dohodek iz delovnega razmerja ali pokojnino vložiti napoved v sedmih dneh od dneva pridobitve tega dohodka.

Davčni zavezanec rezident mora ponovno vložiti napoved v sedmih dneh od dneva, ko je prejel spremenjeno višino dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine ali ko se spremenijo drugi pogoji, ki vplivajo na višino akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, če ta sprememba znaša več kot 10 %.

Davčni zavezanec rezident lahko vloži napoved tudi za vsako novo davčno leto v decembru tekočega leta za naslednje leto.

Vloga - obrazec in navodilo

Obrazec in navodilo napovedi sta v slovenskem, italijanskem in madžarskem jeziku.

Davčni zavezanec k vlogi predloži ustrezna dokazila, s katerimi potrjuje podatke o dohodku iz delovnega razmerja oziroma o pokojnini (pogodba o zaposlitvi, obračun plače, akt o odmeri pokojnine in podobno).

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (iz delovnega razmerja in pokojnine) vloži davčni zavezanec na obrazcu pri pristojnem davčnem uradu, pri katerem je zavezanec za davek vpisan v davčni register. Napoved se lahko vložit tudi preko portala eDavki, če imate digitalno potrdilo (SIGEN-CA, POŠTA®CA, HALCOM CA, AC NLB).

Z globo 200 do 400 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če v nasprotju z zakonom ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, določenim z zakonom (288. člen ZDavP-2).

Z globo od 400 do 1.200 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke (prvi odstavek 10. člena ZDavP-2).

Na podlagi napovedi izda davčni organ v 15 dneh od dneva vložitve napovedi odločbo o višini akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve. Rok za plačilo davka je 30 dni od dneva vročitve odločbe.

Davčnemu zavezancu, ki vloži napoved za vsako novo davčno leto v decembru tekočega leta za naslednje leto, davčni organ izda odločbo o višini akontacije za naslednje davčno leto do 15. januarja leta, za katero se določa akontacija dohodka iz zaposlitve. Akontacija dohodnine se plačuje v obrokih, ki morajo biti plačani v 30 dneh od prejema dohodka iz zaposlitve ali pokojnine.

Odločba se vroča z navadno vročitvijo. Šteje se, da je vročitev opravljena 15. dan od dneva odpreme. Podatek, kdaj je datum odpreme odločbe, bo zapisan na kuverti, v kateri bo odločba poslana zavezancem, da si bodo lahko zavezanci sami izračunali, kdaj se bo štelo, da je bila odločba vročena.

Le v primeru, da zavezanec ne plača davka v roku, se mu odločba vroči z osebno vročitvijo, po določbah Zakona o splošnem upravnem postopku.

Zoper odločbo, ki jo je izdal organ prve stopnje (davčni organ), je dovoljena pritožba na Ministrstvo za finance v 15 dneh od dneva vročitve odločbe. Pritožba se vloži pisno ali ustno na zapisnik pri pristojnem davčnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register ob vložitvi napovedi.

Pri tem je treba opozoriti, da vložitev pritožbe ne zadrži izvršitve odločbe. To pomeni, da mora zavezanec davek plačati, drugače bo davčni organ po poteku 30-dnevnega roka za prostovoljno plačilo kljub vloženi pritožbi davek izterjal.

Na podlagi 4. točke 28. člena Zakona o upravnih taksah – ZUT (Uradni list RS, št. 106/10-UPB5) so dokumenti in dejanja v zvezi s postopki pred davčnim organom takse prosti.

Zoper dolžnika, ki zapadlega davka ne plača v predpisanem roku, se začne postopek davčne izvršbe z izdajo sklepa o davčni izvršbi.

Vir: DURS

Ključne besede:
dohodnina
napoved za odmero akontacije dohodnine
dohodek
dohodek iz zaposlitve
DURS

Zadnji članki iz rubrike:

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

30.6.2020 17:35:21:
Finančna uprava RS poslala tretji in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

5.5.2020 14:18:15:
Izvajanje pobotov pred izvedbo vračila dohodnine iz naslova letnega poračuna za leto 2019 – 1. tranša

30.4.2020 13:14:52:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine se izteče 30. 4. 2020

Najnovejši članki:

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

13.7.2020 14:20:27:
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV)

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT