Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.11.2009 14:02:53

Odgovor na pobudo poslancev v zvezi z neplačevanjem plač in prispevkov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na pobudo poslancev  v zvezi z neplačevanjem plač in prispevkov

Vlada je na 53. redni seji, 12. novembra 2009, odgovorila na pobudo poslancev Julijane Bizjak Mlakar in Andreja Magajne v zvezi z neplačevanjem plač in prispevkov, ki ogroža socialno in zdravstveno varnost delavcev in tistih, ki jih preživljajo. Predlagatelja sta v pobudi navedla presojo ustavnosti in zakonitosti ureditve odloga prispevkov, izvrševanja nadzora nad delom Inšpektorata za delo, DURS, ZPIZS, ZZZS in tožilcev, 1-krat letno obveščanje DURS o plačilu prispevkov zaposlenim in ustanovitev medresorske skupina za pripravo zakonskih sprememb. V odgovoru vlada podaja podlage za socialno zavarovanje v Sloveniji, poroča o aktivnostih nadzora nad plačevanjem prispevkov ter o odlogu in odpisu prispevkov.

Vlada v svojem odgovoru navaja, da sistem socialnega zavarovanja in njegovo financiranje je nedvomno eden najpomembnejših sistemov v državi. Stabilnost sistema je pogojena tudi s stabilnostjo vplačevanja prispevkov, saj le na tej podlagi lahko zagotovi primerno socialno varnost zavarovancem. Zato se na področju obveznosti vključevanja v sistem socialnega zavarovanja v Sloveniji in nadzora nad plačevanjem prispevkov v najširšem smislu izvajajo tekoče aktivnosti nadzora v vseh oblikah. Stabilnost sistema financiranja je tudi odraz zavesti, da se prispevki plačujejo za zagotavljanje pravic iz socialnega zavarovanja kot bistvenega temelja socialne države, kar potrjuje tudi visok obseg vplačanih prispevkov.

Vlada meni, da k doseženemu obsegu financiranja pravic pripomorejo tudi posebni ukrepi, ki dovoljujejo odpis, delni odpis, odlog in obročno odplačevanje. S temi ukrepi je omogočeno delodajalcem, da obdržijo svojo poslovno aktivnost, s tem pa tudi delovna mesta za delavce. Nadzor nad izvajanjem teh ukrepov, ki so z zakonom dana Davčni upravi RS in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, izvajata organa upravljanja obeh nosilcev zavarovanja, to je Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V skladu z zakonom revidiranje navedenih ukrepov izvaja tudi Računsko sodišče. Računsko sodišče izvaja revidiranje ukrepov tudi nad plačevanjem prispevkov za zavarovanje za primer brezposelnosti in prispevkov za zavarovanje za starševsko varstvo, ki sta vir prihodkov državnega proračuna. Na tej podlagi vlada meni, da je obseg nadzora nad ravnanjem organov, ki imajo z zakonom dana pooblastila za odpis, odlog oziroma obročno plačevanje, primeren in zadosten.

Upoštevaje naravo prispevkov za socialno zavarovanje z vidika bremenitve (prispevki zavarovancev iz plač, prispevki delodajalcev od plač, druge vrste prispevkov) bo potrebno proučiti utemeljenost odloga in odpisa. Na primernost tega je potrebno pogledati tudi z vidika velike stopnje solidarnosti, ki je po veljavni zakonodaji vgrajena v sisteme socialnega zavarovanja, za primere, ko prispevki niso plačani.

Upoštevaje, da je v zvezi z opisano problematiko že ustanovljena medresorska komisija in da so v teku priprave sprememb zakonov s področja socialnega zavarovanja, pri katerih se bo pozornost namenila tudi problematiki, na katero opozarjata poslanca v svoji pobudi in ki so predmet medresorskega usklajevanja, Vlada meni, da ni potrebno ustanavljati še dodatne medresorske skupine.

Vir: UVI

Ključne besede:
plače
plača
prispevki
neplačevanje
neplačevanje plač
neplačevanje prispevkov

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT