Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.11.2009 10:26:52

Vlada imenovala člane Fiskalnega sveta

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada imenovala člane Fiskalnega sveta

Vlada je na 52. redni seji, 3. novembra 2009, imenovala člane Fiskalnega sveta. Na podlagi Zakona o javnih financah imenuje Vlada RS Fiskalni svet kot posvetovalno telo za neodvisno oceno javnofinančne politike in izvajanje strukturnih reform. Člane Fiskalnega sveta imenuje vlada na predlog ministra za finance.

Za člane Fiskalnega sveta se lahko imenujejo strokovnjaki s področja javnih financ, univerzitetni profesorji ekonomske smeri in raziskovalci ekonomske smeri. Kot strokovnjak s področja javnih financ ali raziskovalec ekonomske smeri se šteje oseba z najmanj univerzitetno oziroma visoko strokovno izobrazbo s specializacijo oziroma magisterijem ali drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, in najmanj desetimi leti delovnih izkušenj na področju javnih financ. Za člana Fiskalnega sveta ne more biti imenovana oseba, ki je bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti na kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev. V času trajanja mandata člani Fiskalnega sveta ne smejo biti v delovnem razmerju z neposrednim proračunskim uporabnikom.

V Fiskalni svet se za obdobje petih let imenujejo:

  1. dr. Bogomir Kovač, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani,
  2. dr. Jože Mencinger, redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani,
  3. dr. Rasto Ovin, redni profesor in predstojnik Instituta za ekonomsko diagnozo in prognozo na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru,
  4. dr. Marjan Senjur, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani,
  5. mag. Ivan Simič, direktor družbe za davčno svetovanje in računovodstvo Simič & partnerji d.o.o. in direktor Davčno izobraževalnega inštituta,
  6. mag. Marko Voljč, glavni izvršni direktor K&H Bank Zrt.,
  7. ddr. Marian Wakounig, regionalni direktor za davke in carine v Zveznem ministrstvu za finance Republike Avstrije in izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Imenovani so strokovnjaki s področja javnih financ z najmanj desetimi leti izkušenj na področju javnih financ ali univerzitetni profesorji ekonomske smeri. Minister za finance je pridobil podatke o pravnomočni obsodbi zaradi naklepnega kaznivega dejanja iz kazenske evidence, iz katerih izhaja, da nihče od predlaganih kandidatov ni bil obsojen za kazniva dejanja. Nihče od predlaganih kandidatov ob imenovanju tudi ni v delovnem razmerju z neposrednim proračunskim uporabnikom.

Fiskalni svet podaja naknadno oceno o vzdržnosti in stabilnosti javnofinančne politike, določene v vsakoletnem proračunskem memorandumu in programu stabilnosti in usklajenosti s pravili Pakta stabilnosti in rasti. Ocena usklajenosti upošteva ciklične razmere v gospodarstvu in lahko temelji na neodvisni oceni gospodarskih gibanj Fiskalnega sveta.

Fiskalni svet prav tako podaja oceno ustreznosti postavljenih javnofinančnih ciljev s srednjeročnim makrofiskalnim okvirjem. Na podlagi zaključnega računa podaja letno oceno učinkovitosti porabe javnih sredstev, vključno s sredstvi proračuna Evropske unije. Prav tako na podlagi zaključnega računa in sprejetih proračunov za prihodnja leta podaja oceno trendnega gibanja posameznih kategorij prihodkov in odhodkov javnih financ z vidika vpliva na vzdržnost javnih financ in oceno usklajenosti vladne fiskalne politike z dolgoročno vzdržnostjo javnih financ zaradi staranja prebivalstva.

Fiskalni svet ocenjuje učinkovitost izvajanja strukturnih politik z vidika zagotavljanja dolgoročne vzdržnosti javnih financ, gospodarske rasti in zaposlenosti in podaja oceno preglednosti javnih financ in kakovosti gospodarskih napovedi, uporabljenih v postopku priprave državnega proračuna. Ocenjuje tudi politiko zadolževanja sektorja države in politiko jamstev z vidika vzdržnosti in stabilnosti javnih financ.

Fiskalni svet pripravi letno poročilo, ki se javno objavi najkasneje do 30. aprila tekočega leta. Mandat članov Fiskalnega sveta traja pet let. Po preteku mandata se članu mandat ne more podaljšati in ne more biti dvakrat zaporedoma imenovan za člana Fiskalnega sveta.

Vir: UVI

Ključne besede:
fiskalni svet
člani fiskalnega sveta
javne finance

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT