Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.11.2009 17:26:03

Postopno zaprtje predstavništev JAPTI v tujini in prenos njihovih nalog, zaposlenih in sredstev na Ministrstvo za zunanje zadeve

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Postopno zaprtje predstavništev JAPTI v tujini in prenos njihovih nalog, zaposlenih in sredstev na Ministrstvo za zunanje zadeve Racunovodja.com

Vlada je na redni seji, 29. oktobra 2009, na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela sklep, s katerim nalaga Javni agenciji Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), da pripravi postopno zaprtje svojih predstavništev v tujini in prenos njihovih nalog, zaposlenih in sredstev na Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). Vsako od predstavništev se zapre takrat, ko MZZ v državi sprejemnici zagotovi vse pogoje za nadaljnje opravljanje dejavnosti na gospodarskem področju. Vlada je JAPTI in MZZ naložila tudi, da pred zaprtjem vsakega predstavništva JAPTI v tujini skleneta sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij in o prenosu zaposlenih ter sredstev predstavništva na MZZ.

V skladu s poglavjem IV Slovenija kot mednarodni subjekt, točko 15 Področje zunanje politike – Ministrstvo za zunanje zadeve, 15.2. Gospodarska diplomacija Koalicijskega sporazuma o sodelovanju v Vladi Republike Slovenije za mandat 2008 – 2012, je Ministrstvo za zunanje zadeve temeljni nosilec gospodarske diplomacije. Zaradi tega sta Ministrstvo za gospodarstvo (MG) in Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) na podlagi Zakona o javnih uslužbencih in Zakona o državni upravi sklenila sporazum, v katerem sta uredila prenos nalog s področja bilateralnih gospodarskih odnosov in gospodarske diplomacije z MG na MZZ, premestitev javnih uslužbencev in prenos finančnih sredstev z MG na MZZ.

Koalicijski sporazum pod točko 15.2 določa tudi, da se v diplomatskih predstavništvih vzpostavijo oziroma ohranijo kadrovsko močna in usposobljena gospodarska predstavništva. MG in MZZ sta že na podlagi 15. člena Zakona o zunanjih imela sklenjen sporazum o medsebojnem sodelovanju na področju ekonomske diplomacije, kjer je bilo 8 javnih uslužbencev z MG začasno napotenih na MZZ, da so v diplomatskih predstavništvih v tujini opravljali delo z gospodarskega področja. Na podlagi zgoraj navedenega sporazuma o prenosu nalog, zaposlenih in pravic proračunske porabe na področju gospodarske diplomacije, so bili ti uslužbenci trajno premeščeni na MZZ in bodo delo opravljali kot diplomati v diplomatskih predstavništvih. Poleg diplomatskih predstavništev in konzulatov pa interese slovenskega gospodarstva v tujini ščitijo tudi predstavništva slovenskega gospodarstva v tujini, ki jih kot svoja predstavništva ob predhodnem soglasju vlade na podlagi 14. člena Zakona o neposrednih tujih investicijah in internacionalizaciji odpre Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI). Teh predstavništev ni mogoče neposredno prenesti na MZZ, temveč je mogoče delovanje vodij predstavništev slovenskega gospodarstva preoblikovati v skladu z različnimi ureditvami v posameznih državah.

Prenos predstavništev slovenskega gospodarstva na MZZ je mogoče izvesti z odprtjem dislociranih enot diplomatskih predstavništev na podlagi tretjega odstavka 19. člena ZZZ-1, če v skladu z 12. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih država sprejemnica da soglasje k odprtju dislocirane enote diplomatskega predstavništva. Sicer je mogoče prenos izvesti z neposredno vključitvijo predstavnika slovenskega gospodarstva v diplomatsko predstavništvo RS, če ta predstavnik opravlja svoje delo v glavnem mestu države sprejemnice, kjer se nahaja tudi diplomatsko predstavništvo. Če se predstavništvo slovenskega gospodarstva nahaja izven glavnega mesta, je mogoč prenos z odprtjem konzulata oziroma konzularnega urada RS v tem kraju oziroma s prenosom delovanja predstavnika slovenskega gospodarstva na že obstoječe konzulate na čelu s častnim konzulom, pod pogojem, da to omogoča ureditev države sprejemnice.

Ker prenosa predstavništev ni mogoče izvesti za vse države hkrati, se opravi prehod predstavništev slovenskega gospodarstva v tujini postopoma. Ko bo MZZ v posameznih državah zagotovilo možnosti za opravljanje dejavnosti na gospodarskem področju, se bo za vsako posamezno predstavništvo slovenskega gospodarstva v tujini sklenil sporazum, s katerim se bo uredil prehod zaposlenih ter sredstev, ki jih je imel JAPTI za delovanje tega predstavništva.

Vir: UVI

Ključne besede:
japti
podjetništvo
mzz
ministrstvo za zunanje zadeve
ministrstvo za gospodarstvo

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT