Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.10.2009 14:10:51

Informacija o uvajanju davka na nepremičnine

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Na spletnih straneh Ministrstva za finance so objavljene naslednje informacije.

Ljubljana, 20. oktober 2009 – Glede na širše zanimanje javnosti v zvezi z zakonom o davku na nepremičnine, vam v nadaljevanju pošiljamo dodatne informacije.

Vlada je v svoj program za leto 2009 uvrstila tudi pripravo predloga zakona o davku na nepremičnine. Osnovna želja je bila z novim zakonom urediti enoten, sodoben sistem obdavčitve nepremičnin, ki bi nadomestil davek od (nepremičnega) premoženja, ki se danes odmerja od stanovanjskih in poslovnih nepremičnin v lasti fizičnih oseb na podlagi Zakona o davkih občanov, ter nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, ki se odmerja od stavb in nezazidanih stavbnih zemljišč v uporabi fizičnih in pravnih oseb na podlagi predpisov o graditvi objektov (Zakon o stavbnih zemljiščih, Zakon o graditvi objektov). Danes se torej od posedovanja nepremičnin plačujeta dve dajatvi, ki imata naravo davka na nepremičnine. Nov davek pa bo dajatvi združil v poenoteno in posodobljeno davčno obliko, kot jo pozna večina držav. Praviloma predstavlja davek na nepremičnine prihodek lokalnih skupnosti (občin). Tako je tudi v Sloveniji, kjer predstavljata ti dve dajatvi nekaj več kot 10 % vseh davčnih prihodkov občin, ki so v letu 2007 znašali 145,6 mio. EUR.

Glede na probleme veljavnega sistema (neenotna izhodišča, razlike v določanju davčnih zavezancev in davčne osnove, neusklajenost oprostitev itd.) se želi z novim zakonom oa davku na nepremičnine:
- poenotiti način določanja zavezancev, davčne osnove in oprostitev,
- urediti obdavčitev na podlagi enovite evidence nepremičnin (registra nepremičnin), s čimer bi zagotovili, da se v obdavčitev zajamejo vse nepremičnine, ki so predmet davka,
- posodobiti način določitev davčne osnove na podlagi tržne vrednosti nepremičnin.

Besedilo predloga zakona je v pripravi, za dokončanje predloga, ki bi bil primeren za širšo obravnavo, pa je potrebno izvesti še nekaj aktivnosti, pri čemer pa so aktivnosti Ministrstva za finance RS odvisne od podlag oziroma evidenc Geodetske uprave RS. Najprej je potrebno jasno določiti in identificirati predmete obdavčitve, kar je mogoče narediti šele na podlagi registra nepremičnin, ki je bil na Geodetski upravi RS vzpostavljen na podlagi popisa sredi letošnjega leta. Nato je potrebno na podlagi prvih ocen tržnih vrednosti nepremičnin, ki jih Geodetska uprava RS ocenjuje na podlagi registra nepremičnin in bodo vsem nepremičninam poskusno določene do konca letošnjega leta, oceniti primerne davčne stopnje. Pri tem se bo upoštevalo sedanjo raven obdavčitve in glavne vrste morebitnih oprostitev. Izhodišče je namreč, da se z novim davkom občinam zagotovi najmanj enak, če ne izdatnejši davčni vir iz tega naslova, ter obenem ne spremeni bistveno ravni obdavčitve glede na sedanje zneske nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč in davka od premoženja, ki se plačujeta na posamezno nepremičnino.

Glede na to, da je bil register nepremičnin vzpostavljen šele sredi letošnjega leta (sredi 2009), ter da bodo prvič poskusno vsem nepremičninam pripisane vrednosti šele konec letošnjega leta, je jasno, da popolnega predloga zakona za javno obravnavo ni mogoče dokončati pred temi roki. Šele na podlagi vseh ocen bo mogoče začeti argumentirano razpravo o primerni višini novega davka, o primernosti posameznih oprostitev in tudi oceniti posledice na ravni posameznih zavezancev, kar so bistveni elementi za oblikovanje kakovostnega predloga zakona. Upoštevaje prej opisane aktivnosti bi se predlog zakona za širšo razpravo lahko oblikoval do začetka leta 2010.

Možni roki za uveljavitev novega sistema davka na nepremičnine so v prvi vrsti odvisni od pripisa posplošene tržne vrednosti vsem nepremičninam v registru nepremičnin. Te vrednosti bodo namreč podlaga za določitev davčne osnove. Skladno s terminskim načrtom Geodetske uprave naj bi se v začetku leta 2010 izvedlo obveščanje lastnikov o poskusnih izračunih posplošenih tržnih vrednosti za njihove nepremičnine. Na ta obvestila bodo lastniki lahko podali pripombe in predloge sprememb, tako podatkov o njihovih nepremičninah kot same vrednosti. Pričakuje se, da bodo dokončne usklajene posplošene tržne vrednosti nepremičninam določene v registru nepremičnin v sredini ali tretjem četrtletju leta 2010. Zato je primerno načrtovati, da se nov davek na nepremičnine uvede z letom 2011.

Vir: MF

Ključne besede:
davek na nepremičnine
nepremičninski davek

Zadnji članki iz rubrike:

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

12.5.2023 12:32:06:
Novela Zakona o tujcih začne veljati 27. aprila 2023

19.4.2023 14:14:07:
Ponovna obveznost izročanja izdanega računa

27.3.2023 15:20:07:
Izvajanje plačilnih storitev na dan 7. 4. 2023

27.2.2023 12:48:42:
Ponovno obvezno izročanje računov

Najnovejši članki:

2.6.2023 10:18:36:
Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

29.5.2023 16:23:35:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2023

29.5.2023 16:18:33:
Poročilo o gibanju plač za februar 2023

29.5.2023 16:15:40:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2G)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress