Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.9.2009 10:35:27

Vlada sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Rubrika: Davkiprint Natisni

Vlada sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Vlada RS je na 45. seji, 24. septembra 2009, sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Namen novele zakona je predvsem urediti določeno problematiko, ki se je pojavila v zvezi z izvajanjem zakona na posameznih področjih, kot je razvidno iz nadaljevanja, in tudi uskladitev s pravnim redom EU.

V spremembi zakona so sprejete naslednje rešitve:

  • Ob upoštevanju uradnega opomina Evropske komisije glede obdavčitve izvajalcev in športnikov nerezidentov ter odgovora Vlade RS se bo navedenim zavezancem, ki nimajo poslovne enote v Sloveniji, določila davčna osnova tako, da se bodo ustrezno upoštevali tudi stroški, potrebni za doseganje dohodka v Sloveniji, in sicer v višini 25 % ustvarjenih prihodkov.
  • Dohodkom iz delovnega razmerja, ki jih rezidenti - čezmejni delovni migranti dosegajo z opravljanjem dela zunaj Slovenije pri tujem delodajalcu, se bo priznala posebna davčna obravnava, in sicer tako, da jim bo priznana posebna osebna olajšava v znesku 7.000 EUR. Za davčno obveznost iz naslova dohodnine od dohodkov iz delovnega razmerja, ki so jih rezidenti prejemali na podlagi dela v Avstriji od avstrijskega delodajalca, je predvideno, da se bo za pretekla leta odpisala pod pogoji, ki bodo določeni v noveli Zakona o davčnem postopku.
  • S predlagano spremembo druge točke 26. člena se bo jasno določilo, da se med oproščena plačila štejejo tudi plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki (OMD plačila).
  • Posebej bo urejena davčna obravnava poslancev Evropskega parlamenta, in sicer v delu, ki se nanaša na rezidentstvo (zanje bo veljala eksteritorialna razširitev koncepta rezidentstva Slovenije, po katerem se za navedene osebe šteje, da ostanejo slovenski rezidenti tudi v času, ko bivajo v tujini) in na njihove dohodke ter priznavanje odbitka davka od navedenih dohodkov, ki se plačuje Skupnosti. Glede na predlagane rešitve bodo poslanci Evropskega parlamenta dohodke, ki jih bodo prejemali v zvezi z opravljanjem funkcije poslanca Evropskega parlamenta, napovedali v Sloveniji in plačali razliko v dohodnini, če bo davek, odmerjen od teh dohodkov na ravni Skupnosti, nižji kot dohodnina, odmerjena od teh dohodkov v Sloveniji.
  • Poleg tega je predlagana rešitev, po kateri se od obresti na vrednostne papirje, katerih izdajateljica je Republika Slovenija, pri rezidentih ne izračuna in plača dohodnina ob izplačilu z davčnim odtegljajem, temveč na podlagi napovedi, ki jo predloži zavezanec, nerezidenti pa bodo oproščeni plačila dohodnine od teh dohodkov.
  • Predlagana je tudi izenačena davčna obravnava ob odlogu davčne obveznosti pri določenih odsvojitvah kapitala, in sicer se neodplačna izročitev kapitala zakoncu ali otroku po izročilni pogodbi izenačuje s podaritvijo kapitala zakoncu ali otroku po darilni pogodbi.
  • Predlaga se tudi sprememba pogojev za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega polnoletnega šolajočega se otroka, in sicer tako, da se tudi pri tej kategoriji vzdrževanih družinskih članov uvaja dohodkovna meja, ki je merilo za presojo, ali se šolajoči se polnoletni otrok lahko šteje za vzdrževanega družinskega člana, kot sicer velja tudi za druge kategorije vzdrževanih družinskih članov, s to izjemo, da se med lastne dohodke za preživljanje ne štejejo oziroma se ne upoštevajo družinska pokojnina, dohodek od študentskega dela, štipendije in dohodki otroka oproščeni plačila dohodnine po 22. in 29. členu zakona (npr. otroški dodatki, preživnine).

Vir: UVI

Ključne besede:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini
Zakon o dohodnini
obresti na vrednostne papirje
obdavčitev izvajalcev in športnikov nerezidentov
rezidenti - čezmejni delovni migranti
plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki

Zadnji članki iz rubrike:

3.10.2019 17:36:15:
Vlada je potrdila predloge sprememb štirih davčnih zakonov

11.9.2019 12:23:11:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - september 2019

27.8.2019 13:27:10:
Kateri sklepi se eVročajo preko eDavkov?

14.8.2019 11:04:07:
Boniteta za uporabo električnega vozila

31.7.2019 11:14:21:
Turistična in promocijska taksa

Najnovejši članki:

14.10.2019 10:21:35:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT