Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.9.2009 10:35:27

Vlada sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Rubrika: Davkiprint Natisni

Vlada sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini Racunovodja.com

Vlada RS je na 45. seji, 24. septembra 2009, sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Namen novele zakona je predvsem urediti določeno problematiko, ki se je pojavila v zvezi z izvajanjem zakona na posameznih področjih, kot je razvidno iz nadaljevanja, in tudi uskladitev s pravnim redom EU.

V spremembi zakona so sprejete naslednje rešitve:

  • Ob upoštevanju uradnega opomina Evropske komisije glede obdavčitve izvajalcev in športnikov nerezidentov ter odgovora Vlade RS se bo navedenim zavezancem, ki nimajo poslovne enote v Sloveniji, določila davčna osnova tako, da se bodo ustrezno upoštevali tudi stroški, potrebni za doseganje dohodka v Sloveniji, in sicer v višini 25 % ustvarjenih prihodkov.
  • Dohodkom iz delovnega razmerja, ki jih rezidenti - čezmejni delovni migranti dosegajo z opravljanjem dela zunaj Slovenije pri tujem delodajalcu, se bo priznala posebna davčna obravnava, in sicer tako, da jim bo priznana posebna osebna olajšava v znesku 7.000 EUR. Za davčno obveznost iz naslova dohodnine od dohodkov iz delovnega razmerja, ki so jih rezidenti prejemali na podlagi dela v Avstriji od avstrijskega delodajalca, je predvideno, da se bo za pretekla leta odpisala pod pogoji, ki bodo določeni v noveli Zakona o davčnem postopku.
  • S predlagano spremembo druge točke 26. člena se bo jasno določilo, da se med oproščena plačila štejejo tudi plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki (OMD plačila).
  • Posebej bo urejena davčna obravnava poslancev Evropskega parlamenta, in sicer v delu, ki se nanaša na rezidentstvo (zanje bo veljala eksteritorialna razširitev koncepta rezidentstva Slovenije, po katerem se za navedene osebe šteje, da ostanejo slovenski rezidenti tudi v času, ko bivajo v tujini) in na njihove dohodke ter priznavanje odbitka davka od navedenih dohodkov, ki se plačuje Skupnosti. Glede na predlagane rešitve bodo poslanci Evropskega parlamenta dohodke, ki jih bodo prejemali v zvezi z opravljanjem funkcije poslanca Evropskega parlamenta, napovedali v Sloveniji in plačali razliko v dohodnini, če bo davek, odmerjen od teh dohodkov na ravni Skupnosti, nižji kot dohodnina, odmerjena od teh dohodkov v Sloveniji.
  • Poleg tega je predlagana rešitev, po kateri se od obresti na vrednostne papirje, katerih izdajateljica je Republika Slovenija, pri rezidentih ne izračuna in plača dohodnina ob izplačilu z davčnim odtegljajem, temveč na podlagi napovedi, ki jo predloži zavezanec, nerezidenti pa bodo oproščeni plačila dohodnine od teh dohodkov.
  • Predlagana je tudi izenačena davčna obravnava ob odlogu davčne obveznosti pri določenih odsvojitvah kapitala, in sicer se neodplačna izročitev kapitala zakoncu ali otroku po izročilni pogodbi izenačuje s podaritvijo kapitala zakoncu ali otroku po darilni pogodbi.
  • Predlaga se tudi sprememba pogojev za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega polnoletnega šolajočega se otroka, in sicer tako, da se tudi pri tej kategoriji vzdrževanih družinskih članov uvaja dohodkovna meja, ki je merilo za presojo, ali se šolajoči se polnoletni otrok lahko šteje za vzdrževanega družinskega člana, kot sicer velja tudi za druge kategorije vzdrževanih družinskih članov, s to izjemo, da se med lastne dohodke za preživljanje ne štejejo oziroma se ne upoštevajo družinska pokojnina, dohodek od študentskega dela, štipendije in dohodki otroka oproščeni plačila dohodnine po 22. in 29. členu zakona (npr. otroški dodatki, preživnine).

Vir: UVI

Ključne besede:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini
Zakon o dohodnini
obresti na vrednostne papirje
obdavčitev izvajalcev in športnikov nerezidentov
rezidenti - čezmejni delovni migranti
plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

30.9.2020 20:08:10:
Podatki za obračun plač za september 2020

30.9.2020 19:35:36:
Koledar poročanja - oktober 2020

30.9.2020 18:29:49:
Pojasnila glede merjenja telesne temperature

30.9.2020 12:47:39:
PKP5 podaljšuje in uvaja nove ukrepe na področju dela, socialnega varstva, gospodarstva, kmetijstva, infrastrukture ter drugih področjih

29.9.2020 19:22:39:
Dopolnjena spletna aplikacija UJPnet zaradi ukinitve standarda e-SLOG verzija 1.6 in 1.6.1 ter uvedbe izmenjave e-naročilnic, e-potrditev naročilnic in e-dobavnic v standardu e-SLOG 2.0

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT